Avanturistička trka kroz Alpe

Avanturistička trka kroz Alpe

Govorimo o jednoj od najtežih avanturističkih trka: the Red Bull X-Alps. Takmičari kreću iz Salzburga i zatim se pješke i na paraglajderima probijaju do Monaca, tražeći put kroz 1138 kilometara opasnog planinskog terena. Vremenski uvjeti koji se neprekidno mijenjaju trku čine krajnje nepredvidivom. To vrijedi i za fotografa Philippa Reitera, zaljubljenika u trail trčanje, koji je pratio trkača Paula Guschlbauera i bilježio dešavanja na trci. Philipp je sa sobom ponio fotoaparat LUMIX S1R. ‘Fotoaparat nije baš najlakši, ali kad sam na kraju vidio rezultat, znao sam da nisam pogriješio u odabiru. Prikaz detalja na fotografijama je nevjerovatan. Vidi se sve – znoj, prljavština i umor u Paulovim očima’. 

Kad je bio mali, Philippa i njegovu sestru roditelji su često vodili u planine. Željeli su na svoju djecu prenijeti ljubav prema prirodi i planinama. Philippu se ti izleti nisu uvijek sviđali. ‘Kad danas razmišljam o prošlosti, ne mogu se sjetiti koje sam računarske igrice igrao kao dijete, ali se sjećam da smo ložili vatru na vrhu planine’. U tinejdžerskoj dobi se počeo nadmetati na skijaškim takmičenjima i to ne bez uspjeha: osvojio je nekoliko nagrada. Isprva se time bavio samo zimi, ali je ubrzo shvatio da je jedini način da se nastavi poboljšavati bio da trenira i tokom ljeta. Potom je saznao za trail trčanje i to je od tada jedan od njegovih omiljenih sportova. Adrenalin, pogledi od kojih zastaje dah – to stvara ovisnost. Još uvijek se takmiči, ali ne tako često kao prije zato što je pronašao novu strast - fotografiju.

Pored planinskog skijanja i trčanja, planine su ujedno njegova omiljena tema fotografiranja, skupa sa sportistima koji ostvaruju vrhunske performanse. Pošto se i sam bavi trail trčanjem, on ne samo da je fizički spreman nego zna i šta može očekivati. Zato ga je Paul Guschlbauer zamolio da bilježi dešavanja na ovoj trci. Za ovaj projekt Philipp je odabrao LUMIX S1R i asortiman objektiva. ‘Fotoaparat nije baš najlakši, ali je kvalitet slika fantastičan. Vidi se mnoštvo detalja. Drugi važan razlog za korištenje ovog fotoaparata su njegove performanse pri slaboj svjetlosti. Kvalitet je odličan čak i uz visoki ISO’. Za većinu fotografija je koristio objektiv od 50 mm. ‘Nema mnogo vremena za mijenjanje objektiva’. Red Bull X-Alps predstavlja jednu od najtežih svjetskih trka paraglajdera. ‘Učesnicima se dopušta da s trkom krenu u 5:00. Započinju pješke. Od 6:00 smiju letjeti. Zatim moraju sletiti prije 21:00. 

 I onda im je dopušteno da se utrkuju do 22:30. Učesnici žele letjeti paraglajderom što je duže moguće kako bi prevalili najveću udaljenost. No, ovise o vremenskim uvjetima’. Zbog toga je Philippu bili teško predvidjeti gdje će Paul sletjeti. ‘Pratio sam Paula GPS uređajem za praćenje. Fotografiranje tokom leta je išlo teško, pa sam se fokusirao na trku koja se odvijala pješke’. Bili su to dugački dani, ne samo za Paula veći i za Philippa. Pored toga je morao raditi u promjenljivim uvjetima. ‘LUMIX S1R je otporan na vremenske uvjete. To mi je dobro došlo zato što je padala kiša. Fotoaparat je veoma robustan.

Morao sam se penjati i trčati kako bih držao korak s Paulom dok sam nosio fotoaparat oko vrata. No, ništa mi se nije dogodilo. Kad je padala kiša, gurnuo bih fotoaparat ispod jakne kako bih ga zaštitio’. Ski planinar, planinski trkač i fotograf: različite discipline, svaka od njih s posebnim izazovima. Sve pružaju dozu adrenalina kad se postižu uspjesi. Philipp uvijek teži ostvarivanju najboljih rezultata. Činjenica da to može činiti u voljenim planinama predstavlja dodatni bonus. ‘Mirnoća, prelijepe lokacije i pogledi: ne postoji ništa slično’.

Philipp Reiter

Philipp Reiter

Philipp Reiter (rođen 20. jula 1991) je njemački ski planinar i planinski trkač. Odabran je za njemačku državnu reprezentaciju za takmičenja iz ski planinarenja. Reiter je rođen u Minhenu. Ski planinarenjem se počeo baviti 2001, a na prvom takmičenju je učestvovao 2006. Trenutno živi u Bad Reichenhallu i studira matematiku i biologiju na Univerzitetu u Salzburgu. Fotografijom se počeo baviti dok se oporavljao od povrede. Voli snimati trenutke, bilježiti emocije. Fotografira sportske događaje kao ‘fotograf trkač’ (po svim terenima, brz, fleksibilan), prati ekspedicije i snima vanjske scene. Philipp je ambasador za LUMIX.

Posjetite web stranicu Philipp Reiter