Šta je visoki dinamički raspon (HDR)?

Šta je visoki dinamički raspon (HDR)?

Televizori s visokim dinamičkim rasponom mogu prikazivati mnogo širi raspon osvjetljenja i boje u poređenju s TV uređajima na koje smo navikli. Rezultat su upečatljive, živopisne slike koje izgledaju mnogo sličnije načinu na koji naše oči vide stvarni svijet. Asortiman TV uređaja kompanije Panasonic za 2019. godinu obraća pažnju na najsitnije detalje u potrazi za izuzetnim iskustvom gledanja HDR sadržaja. Na primjer, OLED TV uređaji kompanije Panasonic sada imaju svijetliji prikaz bez gubljenja prekrasnih bogatih crnih nijansi, dok LCD TV aparati koriste sofisticirane komande za kontrolu pozadinskog osvjetljenja radi isporučivanja ogromnog raspona kontrasta HDR-a sa spektakularnim učinkom.

Šta je visoki dinamički raspon (HDR)

Tehnički historijrat HDR-a

Filmska industrija je rano shvatila prednosti standardiziranja tehničkih procesa u uvođenja obavezujućih standarda. Cilj je bio da se za kamermana, urednika postprodukcije, fotografa, kino i TV stanice osigura tehnički sistem koji garantira dosljedan kvalitet reprodukcije filmskog sadržaja. Generički izraz za taj sistem je Standardni dinamički raspon (SDR). Definiran je kroz upotrebu prostora boje Rec.709 i osvjetljenje od 100 do 300 nita. Zbog tehničkih ograničenja uređaja za snimanje i reprodukciju SDR je dugo vremena bio jedinstveni standard za kvalitet slike.

Visoki dinamički raspon (HDR) znači da je taj standard praktično revolucionariziran (pogledajte poređenje u nastavku). On omogućava natprosječnu razliku u osvjetljenju između crne i bijele, čime se osigurava i natprosječan kontrast. Pored toga, spektar boja je mnogo širi. Slike su postale realističnije i s više detalja Na primjer, kod 4K HDR televizora i dalje možete vidjeti fine detalje na oblacima na nebu koji su se ranije gubili u prikazu zbog ograničenog raspona kontrasta.

Svijetli i crni dijelovi koji se mogu prikazati su prošireni i obuhvataju prirodnije slike:

Tehnički historijrat HDR-a
Tehnički historijrat HDR-a

Šta su dinamički metapodaci?

Uz statičke metapodatke (HDR10) TV prilagođava signal za cjelokupni film na osnovu scene s najvišim osvjetljenjem. Kod dinamičkih metapodataka (HDR10+ i Dolby VisionTM), TV prilagođava signal scenu po scenu (sekvenca po pojedinačnim kadrovima). Na taj način se omogućava da ekran TV-a preciznije prilagođava sadržaj prema karakteristikama vašeg panela te da prikazuje sve scene uz optimalno zasićenje i osvijetljenost.

HDR10+ i Dolby Vision™ isporučuju realističan kontrast i boju uz optimiziranje dinamičkih metapodataka kroz pojedinačne scene:

Šta su dinamički metapodaci

Optimiziranje metapodataka samo za cijeli film (statički).

Šta su dinamički metapodaci

HDR10+ i Dolby Vision™: optimiziranje metapodataka za svaku scenu (dinamičko). Uživajte u HDR performansama uz mnogo više scena.

Šta su dinamički metapodaci

Neki dijelovi scene izgledaju više zamućeno.

Šta su dinamički metapodaci

HDR10+ i Dolby Vision™: tačnija boja i kontrast.

Šta je HDR10+

Šta je HDR10+?

HDR10+ je otvorena platforma za dinamičke metapodatke za koju se ne plaćaju rojaliteti za Visoki dinamički raspon (HDR), a kreirale su je kompanije 20th Century Fox, Panasonic i Samsung. Te tri kompanije su skupa oformile subjekt za licenciranje koji je započeo s licenciranjem platforme HDR10+ u januaru 2018.

Veći kontrast i uglađenija gradacija koji se ostvaruju uz tehnologiju HDR10+ unapređuju vaš doživljaj kućnog kina. Svaka scena se podvrgava jedinstvenoj obradi kompanije Panasonic u kojoj se metapodaci koriste dinamički radi isporučivanja vjernog kontrasta i boja. Mapiranje tonova se primjenjuje na svaku scenu umjesto na cijeli film kako bi slike oživjele na ekranu.

Šta je Dolby Vision™?

Dolby Vision™ je HDR format kompanije Dolby Laboratories koji se može opcionalno podržati Ultra HD Blu-ray DiscTM video uslugama za medije i strimovanje sadržaja. Obavezno je plaćanje rojaliteta zato što je u pitanju vlasnički format. Dolby Vision™ koristi iste dinamičke metapodatke kao i HDR10+.

Kao i format HDR10+, Dolby Vision™ donosi izuzetne boje, zapanjujući kontrast i izvanredno osvjetljenje na ekranu – od Blu-ray™ diskova do strimovanja video sadržaja. Također koristi dinamičke metapodatke za optimiziranje slika po pojedinačnim scenama i kadrovima. Time se osigurava poboljšani dinamički efekt kroz cijeli film ili TV emisiju.

Šta je Dolby Vision™
Šta je to Dolby Vision IQ?

Šta je to Dolby Vision IQ?

Dolby Vision IQ koristi dinamičke metapodatke Dolby Vision da na pametan način prikaže svaki detalj nekog sadržaja, prilagođavajući se osvjetljenju prostorije. Ova funkcija također obavještava TV koja vrsta sadržaja se prikazuje i mijenja postavke TV uređaja da prikaz slike bude baš onakav kakav treba biti. Uz pomoć Dolby Vision IQ, gledaoci će vidjeti ono što je kreator zamislio, u svakoj prostoriji i sa svakom vrstom sadržaja.

Šta je Hybrid Log Gamma (HLG)?

Hybrid Log-Gamma (HLG) je standard za Visoki dinamički raspon (HDR) koji su zajedno razvili BBC i NHK. Koristeći Hybrid Log-Gamma emiteri mogu emitirati jedan tok sadržaja koji će biti prikazan u HDR-u na TV aparatima kompatibilnim s tehnologijom HDR i u SDR-u na SDR TV uređajima. Najnoviji televizori kompanije Panasonic podržavaju HLG tako da možete uživati u HDR sadržaju.

Šta je Hybrid Log Gamma (HLG)

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

HLG Photo omogućava snimanje slika u širem dinamičkom rasponu. Bogat i precizan izričaj boja maksimalno blizak vizuelnoj memoriji omogućava se reproduciranjem jarkih svijetlih dijelova i tamnih sjena koje su vjerovatno bile snimljene uz prekomjernu ili nedovoljnu ekspoziciju.

HLG Photo kreira slike u HSP datoteci. Korisnik može reproducirati te živopisne slike na najnovijem 4K TV uređaju kompanije Panasonic kompatibilnom s tehnologijom HLG putem veze preko HDMI kabla ili na drugim uređajima kompatibilnim s HLG-om. Kad je HSP datoteka u rezoluciji 4K, TV je može direktno dekodirati koristeći USB.

Novi stil prikaza fotografija na ekranu kompatibilnom s HDR-om:

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo
Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

HLG Photo prikazuje slike uz sjajno, zasljepljujuće svjetlo:

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Prirodna svjetlost se ne može tačno izraziti.

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Subjekti koji se obično prikazuju isprani prikazuju se prirodno.

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Boje su netačne i detalji se gube.

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Uživajte u prikazu s bogatom teksturom i odlično osvjetljenje.

Besprijekorna povezivost zahvaljujući internoj podršci za format HLG Photo:

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Povežite kameru i uređaje kompatibilne s HDR-om putem HDMI kabla.

Podrška za Hybrid Log Gamma (HLG) Photo

Preuzmite i direktno šaljite slike na izlaz na uređajima koji podržavaju format HSP.
HSP se ne može štampati. HSP datoteke se trenutno ne mogu otvoriti na računaru (Windows).