Bezbrižnost na dan utakmice: rješenje prepoznavanja lica na fudbalskom stadionu

Zbog agresivnog ponašanja samo ograničenog broja žestokih navijača, stalni navijači i oni s mladim članovima porodice često se plaše odlaska na stadion kako bi gledali utakmice. U ljeto 2019. godine Panasonic je na fudbalskom stadionu u Danskoj uveo sistem prepoznavanja lica koji se bavio ovim problemom. Uz provjere vrlo preciznog sistema za prepoznavanje i zaustavljanje ulaska osoba poznatih po stvaranju problema, koje je inače ručno radilo sigurnosno osoblje na ulaznim vratima, stadion je postao sigurnije mjesto gdje svako može sa sigurnošću gledati utakmice.

Brøndby IF je profesionalni fudbalski klub u danskoj Superligi. Na stadionu Brøndby IF Panasonic je instalirao "FacePRO", napredni temeljiti sistem prepoznavanja lica.

Ovaj sistem se temelji na Panasonicovoj tehnologiji sigurnosnih sistema koju razvija preko 60 godina i Panasonicovoj tehnologiji za razvoj senzora slike koja se razvija već 30 godina, a sastoji se od sigurnosnih kamera opremljenih funkcijom "Best-Shot" i vrlo preciznog naprednog temeljitog softvera za prepoznavanje lica FacePRO.

Fotografija: Lice osobe koja nosi kapuljaču i kačket prepoznaje se i okružuje crvenim kvadratom.

Pojedinci koji su uhvaćeni u kršenju pravila stadiona dobivaju zabranu vraćanja na utakmice i upisuju se na crnu listu. Brøndby IF ima prosječni broj posjeta utakmicama na domaćem terenu od otprilike 14.000 posjetilaca, a na crnoj listi u bilo kojem trenutku može biti prijavljeno oko 100 ljudi. U prošlosti su ih zaštitari na ulaznim vratima sprečavali da uđu na stadion vizuelnim provjerama popisa, ali ovaj ručni pristup je imao svoja ograničenja i bilo je teško zaustaviti svaku osobu od kojih bi se ponekad neke, da bi ušle u stadium, prerušavale noseći recimo naočale ili mijenjale svoj vanjski izgled.
Suočen s ovim problemom, Panasonic je proveo otprilike dvije godine radeći s klubom na razvoju sistema prepoznavanja lica koji bi mogao zadovoljiti potrebe stadiona. Kad sistem uporedi lice na početnom ulazu s nekim ko je registriran na crnoj listi, osoblje u nadzornoj sobi stadiona u stvarnom vremenu vidi obavijest i nakon što dvaput provjere tačnost, poruka se šalje sigurnosnom osoblju na ulazu da zaustave pojedinca prije nego što se uputi prema samom stadionu. Time je uspostavljen snažan sigurnosni postupak sa sistemom višestrukih provjera koji se sastoji od sistema prepoznavanja lica i stvarnih ljudi.

Fotografija: Poruka se šalje iz nadzorne sobe do terminala sigurnosnog osoblja na ulazu kako bi se spriječilo da sumnjiva osoba uđe na stadion.

Uz ovaj sistem, Panasonicova originalna tehnologija je inkorporirana u kameru i u softver koji analizira slike lica koje prenosi kamera.

Kada je u pitanju kamera, funkcija "Best-Shot" se koristi za automatski odabir najboljih slika lica za analizu, čak i u situacijama slabog osvjetljenja. Od brojnih slika iste osobe, biraju se samo najbolje slike pogodne za prepoznavanje lica i šalju na server. To omogućava obradu velikog broja lica bez preopterećenja mreže i doprinosi smanjenju troškova cijelog sistema.

Na server se šalju samo slike pogodne za prepoznavanje lica.

Smanjivanje opterećenja servera slanjem samo onih slika koje su prikladne za prepoznavanje lica probranih od brojnih slika koje je kamera snimila.

Sa softverske strane, analizom slika lica postignute su najviše*1 performanse prepoznavanja lica na svijetu. Softver omogućava izuzetno precizne provjere čak i na otvorenom gdje je osvjetljenje vrlo jako, kao i slika lica snimljenih iz ugla, na primjer, kada je smjer lica 45 stepeni udesno ili ulijevo ili 30 stepeni prema gore i dolje, kao i u situacijama u kojima je lice teško razlikovati ljudskim okom zbog promjena na licu koje se dešavaju s vremenom (ekvivalentno 10 godina), pa čak i kad je lice djelimično prikriveno sunčanim naočalama ili maskom.

Performanse prepoznavanja na najvišem nivou na svijetu pomoću tehnologije temeljite analize

Slika: Slike lica analizirat će se tehnologijom temeljite analize i izračunavanjem sličnosti kako bi se identificirala osoba.

Kompatibilnost s različitim uslovima

Slika: Provjera visoke preciznosti moguća je u različitim uslovima, na primjer, kada je smjer lica 45 stepeni vodoravno i 30 stepeni vertikalno, kada je lice djelimično prikriveno sunčanim naočalama ili maskom, neovisno o promjenama izgleda koje dolaze s vremenom.

*1 Tačke procjene iz službenog izvještaja o procjeni Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (NIST) od 9. maja 2017: https://www.nist.gov/programs-projects/face-challenges (Izvještaj o uspješnosti izazova provjere IJB-A, Izvještaj o performansama izazova prepoznavanja lica IJB-A). Ova tehnologija je objavljena u radu. https://arxiv.org/abs/1704.00438

Fotografija: Ekran računara koji prikazuje sistem prepoznavanja lica koji briše slikovne podatke.

Još jedan problem koji se trebao riješiti na stadionu na kojem se okuplja veliki broj posjetilaca bili su novi GDPR*2 propisi koji su uspostavljeni radi zaštite ličnih podataka u EU-u. Nakon brojnih detaljnih sastanaka s Brøndby IF-om, rizik od curenja informacija je spriječen razvijanjem mehanizma koji šifrira podatke s kamere i koji ne pohranjuje slike i podatke ljudi koji nakon potvrde nepodudarnosti nisu registrirani na crnoj listi, kao i pohranjivanjem popisa registriranih pojedinaca sa zabranom pristupa na server koji je blokiran za pristup putem interneta ili bilo kojeg drugog vanjskog sistema.

*2 GDPR (Opće uredbe o zaštiti podataka):
Uredbom koju su donijeli Europski parlament, Europsko vijeće i Europska komisija namjerava se poboljšati i integrirati zaštitu podataka i privatnost za sve pojedine građane Europske unije. Na snazi su sveobuhvatne i stroge odredbe u vezi s obradom i prenosom ličnih podataka.

Uvođenjem ovog sistema, Brøndby IF stadion koji je prikladan za porodične posjete postao je još sigurnije mjesto za obožavatelje svih dobnih skupina kako bi mogli bezbrižno uživati u utakmicama. Također, smanjenje opterećenja sigurnosnog osoblja omogućilo im je da svoje resurse usmjere u pružanje poboljšanih usluga podrške navijačima.

Panasonic nastavlja raditi na razvijanju novih aplikacija, uključujući korištenje rješenja za prepoznavanje lica za nadgledanje važnih javnih objekata, upravljanje ulazima zgrada, kontrolu pasoša na aerodromima, tako doprinoseći sigurnosti i zaštićenosti društva.

Fotografija: Dijete navija.
Slika: A Better Life, A Better World

Kontakt

Panasonic Corporation
Groupwide Brand Communications Division
Kontakt [globalna internet stranica]