Uzgajajte voće i povrće čak i u nepovoljnim klimatskim uslovima uz pomoć IT staklene bašte Panasonic

Staklena bašta kojom upravlja kompjuter i koja omogućava uzgoj čak i pod nepovoljnim klimatskim uslovima

U sklopu projekta kojeg je pokrenulo MInistarstvo poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, Panasonic kreira napredna poljoprivredna rješenja koja će omogućiti uzgoj voća i povrća tokom cijele godine čak i u predjelima gdje vladaju nepovoljni klimatski uslovi. Najnoviji projekat kompanije nazvan je IT staklena bašta. U cilju dokazivanja održivosti, u okviru ovog projekta uzgajaju se paradajz i jagode u eksperimentalnoj IT staklenoj bašti na ostrvu Išigaki, u prefekturi Okinava. Išigaki ima suptropsku klimu, sa prosječno 2000 mm padavina godišnje, i čestim olujama i tajfunima.  

Fotografija: Fotografija eksperimentalne IT staklene bašte, načinjena iz zraka, na ostrvu Išigaki, Okinava.

Kompjuterski sistemi IT staklene bašte kontrolišu temperaturu i vlažnost zraka i tako održavaju ujednačenu klimu tokom 24 sata. Oni omogućavaju i mjerenje i analizu podataka, na osnovu čega je moguće odrediti kako stvoriti najbolje uslove za uzgoj.

Panasonic je uveo niz različitih tehnologija u ovaj projekat, uključujući i one koje je kompanija osmislila u sklopu proizvodnje sistema za uzgoja povrća i poljoprivrednih objekata. Nekoliko rješenja, poput senzora, prenosa podataka i tehnologija mjerenja, nastali su kroz saradnju sa drugim kompanijama.

IT staklena bašta koristi i Panasonic infracrvene apsorbujuće zavjese. Ova tehnologija, kojom je Pnasonic ovladao u sklopu proizvodnje plazma televizora, koristi se uspješno za kontrolu temperature unutar staklenika.  Ove zavjese zaustavljaju infracrvenu svjetlost, što sprečava porast temperature u stakleniku i štiti paradajz i jagode od direktnog sunčevog svjetla. Sistem prskalica - sistem sa rashladnom maglom kreiran za Panasonic-ov ekološki rashladni uređaj - prskanjem stvara vrlo finu maglu kojom se stabilizuje unutarnja temperatura i vlaga na optimalnim vrijednostima.

Fotografija: Zavjese IT staklene bašte koje apsorbuju infracrvenu svjetlost
Fotografija: Stabilizator temperature i vlažnosti zraka, na bazi magle, u IT staklenoj bašti

Sistem kontrole klimatskih uslova, poznat i kao Pametni Saien (povrtnjak) oblak, automatski - čak i putem daljinskog upravljanja - kontroliše svjetlost, temperaturu, vlažnost zraka i maglu unutar IT staklene bašte. Ovaj upravljački sistem prati i bilježi mjerenja senzora i periodično ažurira program za kontrolu klime radi boljeg upravljanja klimatskim uslovima.

Fotografija: Ekran za rukovanje Pametnog Saien (povrtnjak) oblaka kojeg koristi IT staklena bašta

Prenošenje osnovih znanja iz poljoprivrede

Panasonic je iskoristio za ovaj projekat i svoj poljoprivredni upravljački sistem Cultivation Navi. Kompanija mjeri i prikazuje poljoprivredno znanje - fokusirajući se na upravljanje postupcima uzgoja, uključujući dobre poljoprivredne protokole - i ove podatke čini dostupnim u obliku softverskog programa. Panasonic se nada da će ova rješenja poslužiti za prenošenje znanja i iskustava iz oblasti poljoprivrede zemljama u razvoju i budućim generacijama.  

Fotografija: Ekran za rukovanje poljoprivrednim upravljačkim sistemom Cultivation Navi koji se koristi u IT staklenoj bašti.

Panasonic ima bogata iskustva u izgradnji domova i u proizvodnji materijala za gradnju, i koristi sva stručna znanja iz ove oblasti za izgradnju staklene bašte. Izdržljivi visoko kvalitetni materijali koji su se koristili mogu izdržati brzinu vjetra do 50 m u sekundi (180 km/h).

IT staklena bašta je dio šire strategije kompanije Panasonic kojom se kreiraju poljoprivredna rješenja u cilju ostvrivanja Ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih Nacija.

17 ciljeva održivog razvoja (SDG)

Slika: Ciljevi održivog razvoja. Prvi cilj: Svijet bez siromaštva, drugi cilj: Svijet bez gladi, treći cilj: Zdravlje i blagostanje, četvrti cilj: Kvalitetno obrazovanje, peti cilj: Jednakost između polova, šesti cilj: Čista voda i sanitarni uslovi, sedmi cilj: Pristupačna energija iz čistih izvora, osmi cilj: Dostojanstven rad i ekonomski rast, deveti cilj: Industrija, inovacije i infrastruktura, deseti cilj: Smanjenje nejednakosti, jedanaesti cilj: Održivi gradovi i zajednice, dvanaesti cilj: Odgovorna potrošnja i proizvodnja, trinaesti cilj: Očuvanje klime, četrnaesti cilj: Očuvanje života u vodi, petnaesti cilj: Očuvanje života na kopnu, šesnaesti cilj: Mir, pravda i snažne institucije, sedamnaesti cilj: Partnerstvom do ciljeva. Ovi razvojni ciljevi će ostati zajednički za sve zemlje širom svijeta u periodu do 2030.

Panasonic namjerava iskoristiti stečeno znanje kroz projekat IT staklene bašte u svom poslovanju u oblasti poljoprivrednih rješenja. Dugoročni cilj je stvoriti uslove za uzgoj voća i povrća tokom cijele godine u bilo kojem dijelu svijeta bez obzira na lokalne klimatske uslove.

 

* Ovaj projekat omogućen je sredstvima iz Projekta institucije NARO za unapređenje istraživanja iz oblasti bio-usmjerenih tehnologija (usklađena sredstva za istraživanje i razvoj u "oblasti integracije znanja i inovacija")

Image: A Better Life, A Better World

Kontakt

Panasonic Corporation
Groupwide Brand Communications Division
Kontakt [globalna internet stranica]