Panasonicova tehnologija nanoe™ u Kini održava odjeću mirišljavom

Panasonic mašina za rublje s tehnologijom nanoe™ uklanja tvrdokorne neugodne mirise s odjeće

Panasonicov tim za planiranje proizvoda u Kini iskoristio je dezodorirajuću snagu patentirane tehnologije nanoe™ u razvoju svojstvene mašine za rublje koja uklanja neugodne mirise s odjeće koje proizvode ulja za kuhanje i začini jakog mirisa. Popularna jela koja se kuhaju za stolom, poput "vrućeg lonca", nisu samo dio načina života u Kini, već su poznata i po tome da stvaraju tvrdokorne mirise koji se uvlače u odjeću.

Nanoe™ je jonska čestica nano veličine prevučena česticama vode. Prodire duboko u tkaninu bolje od pare. Čestice nanoe™ djeluju direktno na uzroke mirisa poput dima cigareta*1, mirisa kućnih ljubimaca*2 i mirisa uzrokovanih vlagom nakon pranja*3 i dezodoriraju ih u mjeri koja je gotovo neprimjetna. Ključni pomak postigli su inžinjeri kompanije Panasonic u Kini, koji su shvatili da je nivo vlage u mašini za rublje direktno relevantan za uklanjanje neugodnih mirisa.

Robna marka nanoe™ predstavlja integraciju nanotehnologije i električne energije. Fina jonska čestica sadržana u vodi nanoe™ nastaje primjenom visokog napona na vlagu u zraku. Sadrži hidroksilne radikale (•OH), koji inhibiraju rast plijesni*4 i polena*5, sitnih atmosferskih čestica koje su poznate kao PM2.5*6, bakterija*7 i virusa*8, kao i alergena*9. Sadrži oko 1000 puta veću količinu vode od uobičajenog jona zraka i nježna je prema koži i kosi.*10

Šta je nanoe™?

Slika: Porijeklo naziva nanoe(TM). Na osnovu formule “nanotehnologija + električno = nanoe” slijedi izraz: nanotehnologija, 1 nm = jedna milijarda metra.

Hidroksilni radikali (OH radikali) koji proizvode efekte nalaze se u česticama od vode.

Slika: Dijagram električnih čestica koje su stvorene od vode i sadrže hidroksilne radikale (OH radikale). Veličina čestica je od 5 nanometara do 20 nanometara. (1 nm = jedna milijarda metra)

OH radikali inhibiraju bakterije*7 i viruse*8.

Slika: Dijagram koji prikazuje uklanjanje bakterija tehnologijom nanoe(TM). Nanoe(TM) najprije dopire do bakterija. Zatim OH radikali uklanjaju vodik iz bakterija. Potom transformiraju vodik u vodu i inhibiraju bakterije. Na kraju slike pojavljuje se formula “OH + H = H2O”.

Dezodorizacija tehologijom nanoe™

Slika: “Deodorizacija tehnologijom nanoe(TM).” Nanoe™ najprije ciljano dopire do mirisa koji su prodrli u vlakna. Zatim OH radikali razgrađuju tvari koje izazivaju mirise. Potom dezodoriraju.

Vremenski okvir inovacije nanoe™

Zahvaljujući sve većem razumijevanju tehnologije nanoe™ i dobrobiti za zdraviji život koje ona donosi, domovi i javna mjesta postaju linija odbrane od patogena i zagađivača u zraku koji pogoršavaju alergije i dovode do bolesti. Ova izvanredna tehnologija omogućava svima da duboko udahnu i uživaju u trenutku, sami ili s porodicom i prijateljima, u svježem i mirisnom okruženju sa znatno smanjenim kratkoročnim i dugoročnim rizicima za zdravlje i dobrostanje.

U posljednja dva desetljeća upotreba tehnologije nanoe™ porasla je kako bi dosegla brojne aspekte svakodnevnog života. Prvi put je primijenjena 2003. godine u pročišćivačima zraka proizvedenim u Japanu. Danas se tehnologija nanoe™ može naći u klima uređajima, frižiderima, mašinama za pranje rublja, sušilicama, kozmetičkim aparatima poput fenova za kosu i mnogih drugih proizvoda, dostupnih na sve većem broju tržišta. Primjetna je široka primjena proizvoda koji sadrže tehnologiju nanoe™, od automobila i željezničkih vagona do javnih ustanova poput hotela, bolnica i škola.

Panasonic je 2016. predstavio nanoe™ X, nadograđenu verziju tehnologije nanoe™. Ima deset puta veću količinu OH radikala sadržanih u nanoe™*11, što joj omogućava da, na primjer, ukloni miris cigareta deset puta brže nego prije*12. Nedavno, tačnije 2018. godine, Panasonic je u svoje mašine za rublje/sušilice s bubnjem serije ALPHA koje je lansirao u Kini inkorporirao uređaj nanoe™ X. S funkcijom koja pojačava dezodorirajući efekat povećavanjem vlage, omogućava smanjenje mirisa poput mirisa kuhanja, cigareta i kućnih ljubimaca u toj mjeri da se gotovo i ne osjete.

Fotografija: Mašina za rublje/sušilica serije ALPHA s uređajem nanoe(TM) X postavljena u kući.
Fotografija: U svojoj kući, par koji je oduševljen kako je neugodan miris nestao s kaputa.

Panasonicova tehnologija nanoe™ koja učinkovito dezodorizira, pročišćava zrak, dezinficira i podržava održavanje prekrasne kože razvija se širom svijeta. Panasonic nastoji zadržati usredotočenost na brigama svojih klijenata širom svijeta i predložiti rješenja u stvarnom svijetu koja će svakodnevni život učiniti zdravijim.

Slika: A Better Life, A Better World

*1
nanoe™ X:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjera metodom skale intenziteta mirisa na šest nivoa u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda dezodorizacije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Miris dima cigareta na površini tkanine [Rezultat testa] Intenzitet neugodnog mirisa smanjen za 2,4 nivoa za 12 minuta (4AA33-160615-N04)
nanoe™:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjera metodom skale intenziteta mirisa na šest nivoa u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda dezodorizacije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Miris dima cigareta na površini tkanine [Rezultat testa] Intenzitet neugodnog mirisa smanjen za 1,2 nivoa za 2 sata (BAA33-130125-D01)
• Efekti dezodorizacije se razlikuju zavisno od okoline (temperature i vlage), vremena djelovanja, neugodnog mirisa, vrste vlakana, itd.
• Štetne tvari poput ugljen monoksida koje se nalaze u dimu cigareta ne nestaju.
• Nije moguće ukloniti sve neugodne mirise, poput mirisa građevinskog materijala, mirisa kućnih ljubimaca i sl., koji su stalno prisutni.
*2
nanoe™ X:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjera metodom skale intenziteta mirisa na šest nivoa u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda dezodorizacije] Otpuštanje nanoe™ [Tvar koja se testira] Miris kućnih ljubimaca na površini tkanine [Rezultat testa] Intenzitet neugodnog mirisa smanjen za 1,5 nivoa za 1 sat (4AA33-160315-A34)
nanoe™:
[Organizacija za testiranje] Fragrance Design Major, Odjel za opće informacije, Fakultet informacijskih nauka, Univerzitet Daido [Metoda testiranja] Provjereno upotrebom opreme tokom jedne sedmice u prostoriji trgovine za kućne ljubimce od pribl. 27,5 m3 u koju je smješten kavez za kućne ljubimce (prosječno 13 kućnih ljubimaca je u prostoriji) i provjeravanje intenziteta mirisa [Metoda deodorizacije i inhibicije] Otpuštanje čestica nanoe™ iz dvije vrste opreme [Testirana tvar] Miris kućnih ljubimaca na površini tkanina [Rezultat testiranja] Inhibirano otprilike 33,9% neugodnih mirisa
*3
nanoe™ X i nanoe™:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjera metodom skale intenziteta mirisa na šest nivoa u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda dezodorizacije] Otpuštanje nanoe™ [Tvar koja se testira] Miris vlage na površini tkanine [Rezultat testa] Intenzitet neugodnog mirisa smanjen za 1,5 nivo za 0,5 sata (Y16RA002)
*4
nanoe™ X i nanoe™:
[Organizacija za testiranje] Japanske laboratorije za testiranje hrane [Metoda testiranja] Mjerenje promjene u broju spora u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Spore koje se prenose zrakom [Rezultat testiranja] Inhibirano najmanje 99% za 60 minuta (205061541-001) Datum objavljivanja izvještaja o testiranju: 6. juli 2005 
[Organizacija za testiranje] Japanske laboratorije za testiranje hrane [Metoda testiranja] Mjerenje promjene u broju plijesni koje prianjaju za tkaninu u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Pranjajuće plijesni (crna plijesan, Aspergillus oryzae, plava plijesan, čađava plijesan, Gibberella zeae, Aspergillus tonophilis, plijesan iz roda Mucorales, crne gljivice) [Rezultat testiranja] Inhibicijski efekat potvrđen je za 8 sati (Crna plijesan: 17145307001-0201. Aspergillus oryzae: 17145307001-0101. Plava plijesan: 17145307001-0601. Čađava plijesan: 13044083002-01. Gibberella zeae: 17145307001-0401. Aspergillus tonophilis: 17145307001-0301. Plijesan iz roda Mucorales: 17145307001-0501. Crne gljivice: 17145307001-0701.) Datum objavljivanja izvještaja o testiranju: 14. juni 2013. za čađave plijesni i 30. januar 2018. za ostale
*5
nanoe™ X:
<Polen kedra> [Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Izmjereni alergeni na komadu tkanine pomoću ELISA metode, u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] polen kedra [Rezultat testiranja] Inhibira se najmanje 97% za 8 sati i najmanje 99% za 24 sata (4AA33-151001-F01) <Polen kedra, čempresa, klupčaste oštrice, ambrozije, slonove trave, bijele breze, močvarice, masline, smreke, kauzarije, Alnus japanice, mačice, Humulus japonicusa> [Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjereno korištenjem metode elektroforeze u prostoriji za testiranje od probl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Polen (kedar, čempres, klupčasta oštrica, ambrozija, slonova trava, bijela breza, močvarica, maslina, smreka, kauzarija, Alnus japanica, mačica, Humulus japonicus) [Rezultat testiranja] Inhibicijski efekat potvrđen je za 24 sata (4AA33-151015-F01, 4AA33-151028- F01, 4AA33-160601-F01, 4AA33-160601-F02, 1V332-180301-F01)
nanoe™:
<Polen kedra> [Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Izmjereni alergeni na komadu tkanine pomoću ELISA metode, u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] polen kedra [Rezultat testiranja] Inhibira se najmanje 88% za 8 sati (BAA33-130402-F01) <Polen čempresa, klupčaste oštrice, ambrozije> [Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjereno korištenjem metode elektroforeze u prostoriji za testiranje od probl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Polen (čempres, klupčasta oštrica, ambrozija) [Rezultat testiranja] Inhibicijski efekat potvrđen je za 24 sata (1V332-171010-F04, 1V332-171010-F01, 1V332-171010-F02) <čempres, klupčasta oštrica, ambrozija> [Organizacija za testiranje] Tekstilno-tehnološki fakultet, Univerzitet Shinshu [Metoda testiranja] Provjereno izlaganjem u hermetički zatvorenoj posudi od 45 l i metodom elektroforeze [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™[Testirana tvar] Polen (čempres, klupčasta oštrica, ambrozija) [Rezultat testiranja] Inhibicijski efekat potvrđen je za 60 minuta
*6
nanoe™ X:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Mjerenje količine vezanih organskih tvari u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Rezultat testiranja] <aromatska karboksilna kiselina (benzojeva kiselina)> razgrađeno najmanje 99% za približno 8 sati (Y17NF096) <parafin (heksadekan)> razgrađeno najmanje 99% za približno 16 sati (Y17NF089) 
nanoe™:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Mjerenje količine vezanih organskih tvari u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Rezultat testiranja] <aromatska karboksilna kiselina (benzojeva kiselina)> razgrađeno najmanje 99% za približno 16 sati (Y13NF135) <parafin (heksadekan)> razgrađeno najmanje 99% za približno 24 sati (Y13NF136)
*7
nanoe™ X i nanoe™:
<Bakterije u zraku> [Organizacija za testiranje] Istraživački centar Kitasato za nauku o okolišu [Metoda testiranja] Broj bakterija koje se prenose u zraku mjeri se direktnim izlaganjem u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Bakterije u zraku [Rezultat testiranja] Inhibira se najmanje 99% za 4 sata (24_0301_1 objavljuje Centar za istraživanje Kitasato) (Testiranje je provedeno samo na jednoj vrsti bakterija.) <Prilijepljene bakterije> [Organizacija za testiranje] Japanske laboratorije za testiranje hrane [Metoda testiranja] Izmjeren je broj bakterija na komadu tkanine u u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Prilijepljene bakterije [Rezultat testiranja] Inhibirano najmanje 99% za 8 sati (13044083003-01) Datum objavljivanja izvještaja o testiranju: 14. juni 2013. (Testiranje je provedeno samo na jednoj vrsti bakterija.)
*8
nanoe™ X i nanoe™:
<Virusi u zraku> [Organizacija za testiranje] Istraživački centar Kitasato za nauku o okolišu [Metoda testiranja] Virusna zaraznost virusima koji se prenose u zraku mjeri se direktnim izlaganjem u prostoriji za testiranje od pribl. 25m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Virus u zraku [Rezultat testiranja] Inhibira se najmanje 99% za 6 sati (24_0300_1 objavljuje Centar za istraživanje Kitasato) (Testiranje je provedeno samo na jednoj vrsti virusa.) <Prilijepljeni virus> [Organizacija za testiranje] Japanske laboratorije za testiranje hrane [Metoda testiranja] Izmjerena je virusna zaraznost virusima na komadu tkanine u prostoriji za testiranje od pribl. 25m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Prilijepljeni virus [Rezultat testiranja] Inhibirano najmanje 99% za 8 sati (13001265005-01) Datum objavljivanja izvještaja o testiranju: 11. februar 2013. (Testiranje je provedeno samo na jednoj vrsti virusa.)
*9
nanoe™ X:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Provjereno metodom elektroforeze u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Alergeni (Dermatophagoides pteronyssinus, kedar, čempres, jela, bijela breza, klupčasta oštrica, mačica, ambrozija, močvarica, Alternaria, Aspergillus, Candida, Malassezia, pas, mačka, žohar, moljac) [Rezultat testiranja] Inhibicijski efekat potvrđen je za 24 sata (4AA33-160615-F01, 4AA33-151015-F01, 4AA33-151028-F01, 4AA33-160701-F01, 4AA33-160601-F02, 4AA33-160615-F02, 4AA33-160620-F01, 4AA33-160615-F03) 
nanoe™:
<Alegeni koje uzrokuju psi i mačke> [Organizacija za testiranje] Institut za okolišne alergene u Tokiju [Metoda testiranja] Direktno izlaganje u hermetički zatvorenoj posudi od 45 l i mjerenje ELISA metodom [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] alergeni koje uzrokuju psi i mačke [Rezultat testa] <Pas (dlake)> inhibirano je najmanje 99% u roku od 1 sata (11M-RPTAPR047_1) <mačka (dlake)> inhibirano je najmanje 98% u roku od 2 sata (11M-RPTAPR051_1) <Izmet grinja/uginule grinje> [Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] Mjerenje alergena prilijepljenih za komad tkanine pomoću ELISA metode u prostoriji za testiranje od pribl. 23 m3 [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] Alergeni koje uzrokuju grinje [Rezultat testiranja] Inhibirano najmanje 60% za 24 sata (BAA33-130304-F04) <Alegeni uzrokovani plijesni> [Organizacija za testiranje] Institut za okolišne alergene u Tokiju [Metoda testiranja] Direktno izlaganje u hermetički zatvorenoj posudi od 45 l i mjerenje pomoću ELISA metode [Metoda inhibicije] Otpuštanje nanoe™ [Testirana tvar] alergeni koje uzrokuje plijesan [Rezultat testa] Inhibirano najmanje 93% za 2 sata
*10
nanoe™ X:
[Organizacija za testiranje] Panasonicov centar za analizu proizvoda [Metoda testiranja] 90-minutno mirovanje, 60-minutno izlaganje česticama nanoe™ i 60-minutno vrijeme zadržavanja. Osam žena u dobi između 30 i 49 godina s normalnom do suhom kožom. [Rezultat testa] Promjena udjela vlage u koži jednaka je promjeni vlažnosti iz okoline sa 30% na 50% (poboljšanje od 20%)
• Efekti za postizanje lijepe kose postižu se neprekidnim korištenjem tokom najmanje dvije sedmice.
• Efekti se razlikuju zavisno od sezone i ambijentalnog okruženja, poput vlage. Efekti se razlikuju zavisno od izlaganja kože i kose česticama nanoe™.
*11
Poređenje između nanoe™ koji oslobađa 480 milijardi radikala u sekundi i nanoe™ X koji oslobađa 4,8 triliona radikala u sekundi mjereno ESR metodom (istražio Panasonic)
*12
Poređenje između nanoe™ koji smanjuje intenzitet mirisa za 1,2 nivoa za 2 sata i nanoe™ X koji smanjuje intenzitet mirisa za 2,4 nivoa za 12 minuta (istraživao Panasonic)

Rezultati testiranja nisu eksperimentalni rezultati dobiveni stvarnom upotrebom u sobi. Stvarni efekti se razlikuju zavisno od uslova u prostoriji, načina korištenja itd.
Iako nanoe™ i nanoe™ X inhibiraju viruse itd., oni ne garantuju sprečavanje infekcija.

Kontakt

Panasonic Corporation
Groupwide Brand Communications Division
Kontakt [globalna internet stranica]

Contact

Panasonic Corporation
Groupwide Brand Communications Division
Contact [Global Site]