Fotoaparat punog formata bez ogledala sa najvišom rezolucijom: Panasonic LUMIX S1R

• Senzor punog formata rezolucije 47,3 megapiksela
• Tražilo Real View Finder sa 5760K OLED ekranom
• 6-položajna stabilizacija Dual Image Stabilisation za fotografski i video režim

Barselona, Španija, 1. februar 2019. – Panasonic sa ponosom otkriva sve detalje u vezi sa novim LUMIX S1R fotoaparatom punog formata bez ogledala. Zahvaljujući CMOS senzoru rezolucije 47,3 miliona piksela, to je fotoaparat punog formata bez ogledala sa najvišom rezolucijom*1 koji pruža slike nenadmašivog kvaliteta koje krase izvanredni detalji, bogata gradacija i superiorna reprodukcija boja.

Koristeći novu tehnologiju Venus Engine, LUMIX S1R primenjuje AF sistem visoke brzine i visoke preciznosti koji osigurava da fotoaparat ispunjava stroge zahteve profesionalnih fotografa u svim uslovima snimanja. Da bi snimio bitan trenutak, fotograf kadrira sliku koristeći elektronsko tražilo sa najvišom rezolucijom na svetu* koje nudi neprevaziđenu oštrinu zahvaljujući OLED ekranu sa 5,76 miliona tačaka.

Napravljen oko L-nosača širokog prečnika, LUMIX S1R dizajniran je da pruži beskompromisni kvalitet slike kombinujući rezoluciju detalja i fotografsku kontrolu koje su najbolje u klasi sa izvanrednom stabilizacijom slike i naprednim snimanjem video zapisa.

* Na dan 1. februar 2019.

Revolucionarna detaljnost slike

Sposobnost CMOS senzora punog formata rezolucije 47,3 miliona piksela (36 x 24 mm) da prikuplja detalje pojačana je odsustvom niskopropusnog filtera (low pass filter), osiguravajući da se i najfinije teksture u svakoj sceni precizno zabeleže.

• Novi dizajn mikrosočiva u cilju najbolje efikasnosti
• Nizak šum čak i na visokim ISO postavkama
• Režim visoke rezolucije za slike sa 187 megapiksela

Nova asferična mikrosočiva iznad svakog piksela poboljšavaju mogućnosti prikupljanja svetla senzora tako da se niski nivoi šuma održavaju na visokim ISO postavkama. LUMIX S1R pruža ISO opseg do ISO 25.600, što ga čini savršenim za rad u uslovima niskog osvetljenja.

Za situacije koje zahtevaju višu rezoluciju od 47,3 miliona piksela, fotografi mogu da naprave slike neverovatne rezolucije od 187 miliona piksela koristeći režim visoke rezolucije. Ova funkcija kombinuje informacije snimljene u osam ekspozicija koje se snimaju dok sistem stabilizacije slike u telu fotoaparata pravi podešavanja položaja senzora. Rezultat je RAW datoteka rezolucije 16.736 x 11.168 piksela koja vrca od informacija. Karakteristika režima visoke rezolucije je opcija za poništavanje zamućenja prilikom pokreta.

Napredna stabilizacija slike

Sistem I.S. (Image Stabiliser – stabilizator slike) u pet osa u telu fotoaparata kompenzuje efekte podrhtavanja fotoaparata kako bi brzine zatvarača usporio i do 5,5 koraka u odnosu na ono što je to uobičajeno za sigurnu upotrebu*1. U kombinaciji sa sistemom O.I.S. u dve ose (Optical Image Stabiliser – optički stabilizator slike) u objektivima serije LUMIX S, ovaj Dual I.S. 2 sistem povećava nivo kompenzacije do 6 koraka*2 u cilju eliminacije efekata brojnih vrsta pomeraja fotoaparata, kako prilikom fotografisanja tako i prilikom snimanja video zapisa*3. Iskorišćavajući naprednu tehnologiju, nivoi vibracija se ne beleže samo iz žirosenzora već i korišćenjem informacija iz samog CMOS-a, kao i iz senzora akcelerometra u fotoaparatu.

Da bi se fotografima olakšalo da uklone izvore podrhtavanja fotoaparata, dodat je prikaz I.S. statusa koji predstavlja grafičku interpretaciju vibracije.

*1 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=50mm, kada se koristi S-X50.
*2 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=200mm kada se koristi S-R70200.].
*3 Dual I.S.2 u pet osa može da se koristi sa objektivom S-R24105 i S-R70200 od 1. februara 2019.

Precizno fokusiranje visoke brzine

Kombinacija detekcije kontrasta i Panasonic-ove jedinstvene DFD tehnologije sa ultrabrzim procesiranjem kreira sistem fokusiranja koji istovremeno pruža brzinu i preciznost. Da bi se postiglo izuzetno brzo i precizno fokusiranje, Venus Engine, CMOS senzor i novi LUMIX S objektivi komuniciraju i do 480 puta u sekundi omogućavajući da sistem reaguje za 0,08 sekundi*1. Automatski fokus radi sa toliko malo svetla kao što je zadivljujućih -6 EV*2.

• Veštačka inteligencija doprinosi performansama automatskog fokusiranja
• Eye-AF (automatski fokus očiju) i prepoznavanje životinja dodati su detekciji lica
• Rafalno okidanje od devet slika u sekundi u punoj rezoluciji

Nalaženje fokusa i praćenje poboljšano je pomoću tehnologije napredne veštačke inteligencije koja detektuje ljude, mačke, kučiće i ptice. Određivanje šta je subjekat pomaže da se predvide njegovi obrasci kretanja i omogućava automatskom fokusu da prati subjekat čak i kada je okrenut leđima. Detekcija lica, oka i zenice osigurava da se portreti pravilno fokusiraju.

Za situacije sa brzim pokretima, LUMIX S1R je u stanju da snima brzinom od 9 slika u sekundi u režimu AFS ili 6 slika u sekundi sa stalnim fokusiranjem. Režim 6K Photo omogućava rafalno snimanje JPEG slika rezolucije 18 miliona piksela u 30 slika u sekundi, dok 4K Photo omogućava sekvence u 30 ili 60 slika u sekundi sa rezolucijom od 8 megapiksela.*3

*1 11EV, na širokom uglu sa S-R24105 (CIPA) u postavci LVF120 slika u sekundi.
*2 F1.4, ISO100 ekvivalent, AFS.
*3 4K/6K PHOTO režimi kreiraju MP4 datoteku omogućavajući isečke u vidu fotografija sa odnosom stranica 4:3 ili 3:2 u rezolucijama od oko 6K/18 megapiksela ili oko 4K/8 megapiksela.

Tražilo visoke rezolucije i ekrani visokog kvaliteta

Elektronsko tražilo sa najvišom rezolucijom na svetu*1 fotografima pruža neprevaziđenu jasnoću pomoću OLED ekrana sa 5,76 miliona tačaka. Tražilo Real View Finder daje frekvencije osvežavanja do 120 slika u sekundi i zadršku od samo 0,005 sekundi kako bi omogućio glatko i realistično praćenje kretanja prilikom pomeranja aparata zbog subjekata u pokretu. Rezolucija ekrana uparena sa 10.000:1 odnosom kontrasta obezbeđuje veoma jasan i detaljan prikaz. Uvećanje tražila može da se podešava od 0,78x do 0,74x ili 0,7x prema želji fotografa.

Ekran osetljiv na dodir dijagonale 3,2 inča karakteriše rezolucija od 2,1 miliona tačaka, a on je montiran na nosač u tri ose koji mu omogućava da se izbaci za gledanje pod niskim ili visokim uglom bilo u vertikalnoj ili horizontalnoj orijentaciji. Noćni režim (Night Mode), pojačavanje živog prikaza (Live View Boost) i osvetljeni tasteri pomažu onima koji rade u mračnim uslovima, a na gornjoj ploči fotoaparata nalazi se statusni LCD sa pozadinskim osvetljenjem koji je najveći u svojoj klasi, kako bi fotograf na letimičan pogled dobio informaciju o bitnim postavkama snimanja.

*1 U fotoaparatu punog formata bez ogledala, na dan 1. februar 2019.

Video zapis vodeći u klasi

Iako je prvenstveno razvijen za izvanrednu fotografiju, LUMIX S1R je sposoban za napredno snimanje video zapisa u 4K rezoluciji do 60/50p*1. Video visoke brzine omogućava 2x usporeni prikaz pri 60 slika u sekundi u 4K i postavke do 6x usporeni prikaz u Full HD rezoluciji sa brzinama do 180 slika u sekundi.
Signal može da se snima u fotoaparatu na SD ili XQD*2 ili eksterno putem HDMI Type A porta. Line ulaz omogućen je pomoću 3,5-milimetarskog mikrofonskog priključka, dok zvuk može da se prati pomoću 3,5-milimetarske utičnice za slušalice. Napredan kvalitet zvuka može da se postigne postavljanjem DMW-XLR1 adaptera za mikrofon u hot shoe u kombinaciji sa profesionalnim mikrofonima i XLR izvorima ulaza.

*1 50p samo u PAL oblasti, maksimalno 15 minuta u 4K60p, neograničeno vreme snimanja u rezoluciji Full HD. Kada je temperatura previsoka, fotoaparat može da zaustavi snimanje kako bi se zaštitio. Sačekajte dok se fotoaparat ne ohladi.
*2 XQD je zaštitni znak kompanije Sony Corporation.

Dizajniran da ispuni profesionalna očekivanja

Razvijen za profesionalne fotografe, LUMIX S1R je napravljen da izdrži intenzivnu upotrebu zahvaljujući prednjim i zadnjim pločama izlivenim od magnezijumske legure i zaptivkama na svakom spoju, točkiću i dugmetu. Fotoaparat je otporan na prašinu, prskanje i radi na niskim temperaturama do -10°C*1.

Jedinica zatvarača dizajnirana je da izdrži 400.000 okidanja. Ona omogućava mehanički pokretana vremena ekspozicije koja su toliko kratka kao 1/8000 sekundi da bi se omogućilo snimanje subjekata koji se brzo kreću čak i kada se koriste otvorene blende brzih objektiva na jakom suncu. Spoljašnji blic može da se sinhronizuje sa najbržim brzinama zatvarača u industriji od 1/320 sekundi*2.

Kontrolni tasteri i točkići postavljeni su na osnovu ergonomske studije kako bi se korisniku omogućilo da se koncentriše na snimanje. Usvajanje 8-smernog džojstika i usavršenog UI-ja (User Interface – korisnički interfejs) takođe pomaže brzoj upotrebi tokom snimanja. Poluga za zaključavanje sprečava neželjenu upotrebu, a korisnik može da izabere koje funkcije želi da zaključa.

Fotografi takođe mogu da zaštite svoj rad tako što fotoaparat automatski dodaje njihove lične podatke i autorska prava u Exif podatke u trenutku dok se slike snimaju. Dvostruki slotovi za memorijske kartice postoje za SD (UHS-II) i XQD*3 medije, a kompatibilnost sa standardom CFexpress biće obezbeđena u bliskoj budućnosti.

*1 Otpornost na prašinu i prskanje ne garantuje da neće doći do oštećenja ako se fotoaparat izloži direktnom kontaktu sa prašinom i vodom
*2 Na dan 1. februar 2019.
*3 XQD je zaštitni znak kompanije Sony Corporation.

Olakšana kreativna kontrola

Radi individualnog izgleda, kontrole u fotoaparatu pružaju fotografu veliku fleksibilnost u načinu na koji se JPEG-ovi snimaju. Svaki stil fotografisanja može da se podesi, a mogu da se naprave i sačuvaju novi stilovi. Plitka (Flat) opcija pravi JPEG-e sa plitkim kontrastom i zasićenjem, kao fleksibilnom početnom tačkom za postprocesiranje.

Novi stilovi fotografisanja uključuju HLG fotografske režime (Hybrid Log Gamma)*1 za slike sa živopisnim visokim dinamičkim opsegom koje zadržavaju ekstremne osvetljene detalje pogodne za prikazivanje na najnovijim Panasonic 4KTV-ima koji su HLG usaglašeni preko konekcije putem HDMI kabla ili na drugim uređajima koji su HLG usaglašeni. Slike koje se snime u HLG režimima mogu da se sačuvaju kao HSP datoteke u zadivljujućoj 8K rezoluciji, kao i u JPEG i RAW formatima.

Prilikom snimanja portreta, nova AWBw postavka balansa bele boje stvara atraktivnu umerenu crvenu nijansu, a novi režim merenja svetla prema osvetljenim delovima slike (Highlight Weighted Light Metering Mode) prioritizuje očuvanje detalja u najsvetlijim delovima slike.

Novi panoramski odnosi stranica slike dodaju kreativne mogućnosti, zahvaljujući 65:24 filmskoj panorami i 2:1 formatima širokog kadra koji pružaju uzbudljive dimenzije na sceni snimanja.

*1 „HLG (Hybrid Log Gamma)“ je međunarodni standard (ITU-R BT.2100) HDR formata.

Mogućnost povezivanja i daljinsko okidanje

LUMIX S1R kompatibilan je sa LUMIX Tether softverom koji omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata putem USB-a sa računara, kao i strimovanje živog snimka i direktan prenos slika na računar u trenutku njihovog snimanja.

LUMIX Sync je nova aplikacija za pametne telefone za iOS/Android* uređaje koja omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata i prenošenje fotografija sa fotoaparata na telefon/tablet.

Kompatibilnost sa standardom Bluetooth 4.2 omogućava stalnu konekciju sa pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju energije, a omogućava i da se postavke fotoaparata podele između više LUMIX S1R tela. Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac) uz 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n) omogućava bezbednu i bržu konekciju sa pametnim telefonima/tabletima radi daljinske kontrole i prenošenje slika/video zapisa.

*1 Android i Google Play su robne marke ili registrovane robne marke kompanije Google Inc. IOS je robna marka ili registrovana robna marka kompanije Cisco u SAD i u drugim zemljama i koristi se u okviru licence.
*2 5GHz Wi-Fi nije dostupan u nekim zemljama.

Puna lepeza dodataka

LUMIX S1R kompatibilan je sa širokom lepezom dodataka uključujući daljinski okidač (DMW-RS2), okular (DMW-EC6), baterijski grip (DMW-BGS1) i  punjač baterije (DMW-BTC14). Punjač baterije takođe je usaglašen sa USB isporukom napajanja i omogućava brzo punjenje baterije fotoaparata od 7,4 V 3,050 mAh za oko 2 sata. Fotoaparat može da se koristi dok se puni preko ovog adaptera. Konvencionalni eksterni blic (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) takođe može da se montira na fotoaparate serije LUMIX S.

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 591 podružnica i 88 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2018. zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 61,4 milijarde evra. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.