LUMIX GX880 sa zadnjim monitorom koji se podiže na gore za atraktivno snimanje selfija visokog kvaliteta i 4K Video snimanja

Beograd, 24. maja 2019.Panasonic predstavlja novi Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat (DSLM – digitalni fotoaparat bez ogledala sa jednim sočivom), LUMIX GX880, posebno prilagođen za snimanje impresivnih selfija. Zahvaljujući praktičnom zadnjem monitoru koji se podiže na gore, novi LUMIX GX880 pruža napredne funkcije pored uobičajenih naprednih funkcionalnosti kao što je 4K snimanje video zapisa.

Digital Live MOS senzor od 16,0 megapiksela bez niskopropusnog filtera i tehnologija Venus Engine kombinuju se kako bi se dobile oštre slike visoke rezolucije sa finim detaljima visokog kontrasta, impresivne reprodukcije boja i visokom osetljivošću od maksimalnih ISO 25600. Contrast AF sistem sadrži tehnologiju DFD (Depth From Defocus – dubina iz defokusa) i izvanredan je kako u brzini tako i u preciznosti jer digitalne signale između kamere i objektiva razmenjuje u maksimalnih 240 slika u sekundi*1, što za rezultat ima ultrabrz automatski fokus od oko 0,07 sekundi*2.

LUMIX GX880 snima glatke QFHD 4K video zapise u visokoj rezoluciji u 3840x2160 piksela pri 30p / 25p ili 24p u MP4*3. Iskorišćavajući prednosti 4K tehnologije, korisnici mogu da uživaju u 4K PHOTO snimcima i u brojnim izvedenim funkcijama, kao što je Focus Stacking (slaganje fokusa), Post Focus (naknadni fokus) i Light Composition (kompozicija svetla). Još više kreativne slobode pružaju funkcije Creative Control (kreativna kontrola), Creative Panorama (kreativna panorama) i Photo Style (stil fotografije) uključujući L.Monochrome režim. LUMIX GX880 može da snima slike u RAW formatu i da ih razvija unutar kamere.

Zadnji monitor dijagonale 3,0 inča sa 1040K tačaka i kontrolom dodirom naginje se na gore oko 180 stepeni, a fotoaparat automatski ulazi u režim Self Shot (samosnimanje) kada se monitor podigne. U režimu Self Shot na modelu LUMIX GX880 dostupan je veliki broj funkcija za selfije, uključujući 4K Selfie režim. GX880 sada može da podržava 4K selfije bez isecanja kadra radi šireg ugla gledanja, što omogućava snimanje subjekata i scenografije u pozadini*4. Režim Night self shot (noćno samosnimanje) omogućava vam da živopisnije zabeležite kako ljude u prednjem kadru tako i pozadinu. Funkcije ulepšavanja omogućavaju korisnicima – a posebno ženama – da snimaju atraktivnije portrete zahvaljujući efektima Soft Skin (meka koža), Defocusing (defokusiranje) i Slimming (mršavljenje). Ovaj filter može da se primeni ne samo u režimu self shot već i u regularnom snimanju portreta. Nakon snimanja, estetsko retuširanje ili šminkanje može čak da se primeni u okviru fotoaparata pomoću funkcije Beauty Retouch (ulepšavanje retuširanjem)*4. A korisnici mogu da izaberu da zabeleže pozadinu jasnije ili defokusirano u zavisnosti od situacije pomoću režima Background Control (kontrola pozadine). Panorama slike takođe mogu da se snimaju u režimu Self Shot.

Za osobe kojima su digitalni fotoaparati sa sistemom izmenjivih objektiva novina, LUMIX GX880 pruža niz funkcija za pomoć prilikom snimanja kao što su režim iA (Intelligent Auto – inteligentni automatski) i Scene Guide (vodič za scenu). Za svaki od režima Portrait (portret) i Child (dete), koji se često koriste, postoje prečice na točkiću. Najprikladniji parametri za svaku scenu automatski se primenjuju jednostavnim postavljanjem točkića na željeni režim.

Upakovan u kućište narandžaste, roze, srebrne ili crne boje, LUMIX GX880 krasi elegantan, moderan profil u tradicionalnom dizajnu fotoaparata. LUMIX GX880 integriše Wi-Fi® mogućnost povezivanja da bi pružio fleksibilnije iskustvo snimanja i omogućio vam da uživate u jednostavnom deljenju slika bilo kad i bilo gde.

*1 Contrast AF sa tehnologijom DFD radi samo sa Panasonic Micro Four Thirds objektivima.
*2 U AFS, na širokom kraju sa objektivom H-FS14140 (CIPA).
*3 Snimanje se zaustavlja kada neprekidno vreme snimanja prelazi 5 minuta sa [MP4] u [4K]
*4 Broj slika u sekundi postaje 15.

LUMIX GX880 sa zadnjim monitorom koji se podiže na gore za atraktivno snimanje selfija visokog kvaliteta i 4K Video snimanja

Detaljnije tehničke informacije o uređaju LUMIX GX880

1. Napredni self shot režimi prave vaš selfi impresivnijim

Serija LUMIX GF pružala je veliki broj jedinstvenih funkcija za uživanje u selfijima, a novi GX880 takođe dolazi sa naprednim funkcijama. 4K PHOTO self shot režim omogućava vam da izaberete najbolji kadar posle rafalnog snimanja slika pri 30 slika u sekundi u 4K rezoluciji, kako ne biste propustili nijednu prolaznu priliku za fotografisanjem. Sada ovaj 4K selfi podržava širi ugao gledanja bez isecanja kadra, što omogućava snimanje subjekata i scenografije u pozadini*2. On je takođe pogodan i za selfi velike grupe. To znači da možete da snimite 4K selfi u 24 mm*1, u originalnom širokom uglu koji objektiv omogućava kada koristite objektiv kao što je LUMIX G VARIO 12-32mm / F3.5-5.6 ASPH. / MEGA O.I.S. (H-FS12032). Korisnici mogu da izaberu postavku 4K selfi sa novim širim uglom gledanja koji se snima pri 15 slika u sekundi ili konvencionalni isečeni ugao gledanja pri 30 slika u sekundi, u zavisnosti od situacije.

LUMIX GX880 takođe omogućava impresivno snimanje selfija u noćnom pejzažu. I ljudi u prednjem planu i pozadina mogu još živopisnije da se snime tako što se subjekat i pozadina snimaju odvojeno, a zatim se slike spoje.

Veliki broj funkcija za ulepšavanje koje LUMIX GX880 ima omogućava korisnicima da snimaju atraktivnije portrete. U režimu snimanja, Soft Skin čini da koža izgleda glatkije dok Slimming mršavi linije lica subjekta u 10 finih koraka. Pored toga, režim Background Control omogućava korisnicima da izaberu da li će pozadinu zabeležiti defokusirano ili jasno. U ovom režimu, postavka [Defocus] defokusira pozadinu kako bi istakla subjekte, a postavka [Clear] snima i subjekta i pozadinu jasno, kako bi selfi snimci prilikom putovanja ili na događajima bili još impresivniji. Selfiji takođe mogu da se snime na panorama slikama, što je savršeno za grupne selfije ili ispred dinamički žive pozadine.

Nakon snimanja možete čak da primenite virtuelnu šminku na lice u režimu reprodukcije pomoću funkcije Beauty Retouch*. U funkciji Aesthetic Retouch, na lice mogu da se primene različiti efekti, uključujući i poboljšavanje teksture kože, lifting lica, izbeljivanje zuba i tako dalje. U režimu Make-up Retouch, korisnici mogu da izaberu boju pudera, usana, jagodica i senke za oči.

Monitor osetljiv na dodir dijagonale 3,0 inča sa 1040K tačaka statičkog tipa krasi struktura koja može da se nagne 180 stepeni. Kada je monitor podignut na gore, fotoaparat automatski aktivira režim Self Shot. Kod konvencionalnih selfi slika, korisnici moraju da ispruže ruke kako bi držali fotoaparat, zbog čega su selfiji isuviše uobičajeni. Međutim, selfi bez ruku omogućava korisnicima da koriste ruke onako kako žele, što za rezultat ima slobodnije, izražajnije poziranje. Funkcije Face Shutter (okidanje licem) i Buddy Shutter (okidanje sa drugarom) mogu takođe da se koriste za okidanje zatvarača na modelu LUMIX GX880. One se aktiviraju kada se lice jedanput pokrije rukom koja maše ili kada se dva lica u kadru približe.

Filter Creative Control - Expressive, Retro, High Key, Monochrome i Toy Effect takođe mogu da se koriste u režimu Self Shot.

*1 ekvivalent 35-milimetarskog fotoaparata.
*2 Broj slika u sekundi postaje 15.

LUMIX GX880 sa zadnjim monitorom koji se podiže na gore za atraktivno snimanje selfija visokog kvaliteta i 4K Video snimanja

2. 4K video ultravisoke rezolucije i 4K PHOTO za trenutke koji ne smeju da se propuste

LUMIX GX880 nije samo fotoaparat sa stilom za dobre selfije već je i odlična oprema za snimanje video zapisa visokog kvaliteta. Zahvaljujući izuzetno brzom očitavanju signala senzora i brzine procesiranja, LUMIX GX880 snima glatke 4K video zapise visoke rezolucije u 3840x2160 piksela pri 30p / 25p ili 24p pored video snimaka u Full-HD 1920 x 1080 60p / 50p sa praktičnim automatskim fokusom koji je aktivan sve vreme.

Zahvaljujući ovoj 4K tehnologiji, korisnici mogu da iskuse 4K PHOTO za snimanje prolaznih fotografskih prilika pri 30 slika u sekundi, tako što se izvlači kadar sa najboljim tajmingom iz 4K rafalne datoteke i snima se kao fotografija. U režimu 4K PHOTO, tri režima mogu da se izaberu u zavisnosti od situacije; 4K Burst, 4K Burst (Start/Stop) i 4K Pre-burst. Sve ove funkcije u režimu 4K PHOTO omogućavaju korisniku da snima slike u visokoj rezoluciji ekivalentnoj 8 megapiksela, što je dovoljno dobro za štampanje u A3 veličini, a pomaže da se ne propuste ti spontani snimci. Pored toga, više slika odjednom može da se snimi kao 4K PHOTO kod modela LUMIX GX880. Može da se snimi maksimalno 150 kadrova u pet sekundi nakon izabranog kadra.

LUMIX GX880 takođe dolazi sa funkcijom Post Focus koja omogućava korisnicima da izaberu oblast fokusiranja čak i nakon snimanja. Ovo je korisno u situacijama kao što je makro snimanje gde je potrebno striktno fokusiranje ili za promenu ekspresije promenom subjekta koji je u fokusu. Ova funkcija je razvijena kombinovanjem DFD (Depth From Defocus) tehnologije automatskog fokusa visoke brzine i 4K tehnologije. Funkcija Focus Stacking omogućava korisnicima da podešavaju dubinsku oštrinu nakon snimanja tako što se u fotoaparatu kombinuje više snimaka snimljenih pomoću funkcije Post Focus. Korisnici ne moraju striktno da fokusiraju prilikom snimanja, jer mogu da dobiju sliku sa nivoom defokusiranosti koji žele ili mogu da pomeraju fokus na slici jednostavnim izborom oblasti fokusiranja nakon snimanja. Ovo je korisno kada se snimaju makro snimci insekata, sitan pribor i tako dalje.

* O snimanju filmova / 4K PHOTO snimanje
- Koristite karticu koja ima SD Speed Class oznake „Class 4“ ili bržu kada snimate filmove.
- Koristite karticu koja ima SD Speed Class oznake „UHS-I Speed Class 3 (U3)“ kada snimate filmove sa [MP4] u [4K] ili [4K PHOTO].
   (SD speed class je standard za brzinu koji se odnosi na kontinuirano upisivanje.)
- Snimanje se zaustavlja kada neprekidno vreme snimanja prelazi 20 minuta sa [AVCHD] u [FHD/60p] [FHD/60i] [FHD/50p] [FHD/50i].
- Snimanje se zaustavlja kada neprekidno vreme snimanja prelazi 5 minuta sa [MP4] u [4K].
  - Kada se koristi micro SDHC memorijska kartica: Možete da nastavite snimanje bez prekida čak i ako veličina datoteke premaši 4 GB,
    ali datoteka filma će biti podeljena i biće snimljena/reprodukovana odvojeno.
  - Kada se koristi micro SDXC memorijska kartica: Možete da snimate film u jednoj datoteci.
- Snimanje se zaustavlja kada neprekidno vreme snimanje prelazi 20 minuta sa [MP4] u [FHD/60p] [FHD/50p]. Možete da nastavite sa snimanjem bez prekida čak i ako veličina datoteke prelazi 4 GB,
   ali datoteka filma će biti podeljena i biće snimljena/reprodukovana odvojeno.
- MP4 filmovi sa [MP4] u [FHD/30p] [FHD/25p] [HD]: Možete da nastavite snimanje bez prekida
   čak i ako veličina datoteke prelazi 4 GB ili dužinu od 30 minuta, ali će datoteka filma biti podeljena i biće snimljena/reprodukovana odvojeno.

LUMIX GX880 sa zadnjim monitorom koji se podiže na gore za atraktivno snimanje selfija visokog kvaliteta i 4K Video snimanja

3. Visok kvalitet slike sa realnim detaljima i impresivnom reprodukcijom boja

LUMIX GX880 omogućava korisnicima da snimaju živopisne, realistične, kvalitetne slike u izvanrednoj rezoluciji, sa visokim kontrastom i impresivnom reprodukcijom boja. Uklanjanjem niskopropusnog filtera, poboljšana je ograničavajuća rezolucija, dok se istovremeno detektuju komponente visoke frekvencije kako bi se pomoću tehnologije Venus Engine suzbilo stvaranje moire efekta. Venus Engine čak reprodukuje živopisne, impresivne boje na slikama kao što je vedro nebo tako što razdvaja nijansu, zasićenost i osvetljenost i odvojeno ih fino podešava. Kombinacija Digital Live MOS senzora i tehnologije Venus Engine postiže čisto prikazivanje slike uz minimalni šum čak i u situacijama sa slabim svetlom i pri maksimalnom ISO 25600.

Vreme reakcije samog LUMIX GX880 aparata se takođe ističe. Contrast AF postiže čak još i veće brzine i veću preciznost fokusiranja zahvaljujući digitalnoj komunikaciji signala pri maksimalnih 240 slika u sekundi. Pored toga, tehnologija DFD (Depth From Defocus – dubina iz defokusa)*1 izračunava razdaljinu do subjekta tako što upoređuje dve slike sa različitim nivoima oštrine dok istovremeno konsultuje podatke o optičkim karakteristikama trenutnog objektiva u trenutku. Kao rezultat toga, LUMIX GX880 postiže ultravisoku brzinu automatskog fokusa od oko 0,07 sekundi*2. Sposobnost za multiprocesiranje postiže rafalno snimanje u velikoj brzini pri 5,8 slika u sekundi (AFS) / 5 slika u sekundi (AFC) da bi se zabeležili subjekti koji se brzo kreću uz oštar fokus.

Da bi automatski fokus imao još veće performanse, funkcija Low Light AF omogućava da se fokus još preciznije podesi na subjekta čak i bez lampe za AF asistenciju u izuzetno slabo osvetljenim situacijama do -4EV, što je tamno kao kadar na mesečini. Pored toga, LUMIX GX880 ima funkciju Starlight AF koja omogućava korisnicima da snime zvezdu tokom noći koristeći automatski fokus. To se postiže preciznim izračunavanjem vrednosti kontrasta u manjoj zoni AF-a. Ukupno 49 oblasti detektovanja fokusa omogućuje fleksibilniju kompoziciju zajedno sa režimom Custom Multi AF u kojem korisnici mogu slobodno da izaberu blokove na kojima se fokusira među 49 oblasti za fokus. Pored konvencionalnog automatskog fokusiranja sa prepoznavanjem lica (Face Recognition AF), LUMIX GX880 uključuje funkcije Face / Eye Detection AF koja automatski fokusira direktno na oko ljudskog lica. Pomoću funkcije Pinpoint AF, korisnici mogu da uvećaju ciljnu oblast kako bi dobili precizniji fokus.

*1 Contrast AF sa tehnologijom DFD radi samo sa Panasonic Micro Four Thirds objektivima.
*2 U AFS, na širokom kraju sa objektivom H-FS14140 (CIPA).

4. Jednostavno bežično povezivanje sa pametnim telefonima pomoću tehnologije Wi-Fi®

LUMIX GX880 integriše Wi-Fi® mogućnost povezivanja (IEEE 802.11 b/g/n) kako bi pružio fleksibilnije iskustvo snimanja i trenutačno deljenje slika uz jednostavno korišćenje. Kada se povežu fotoaparat i pametni telefon/tablet nakon instalacije Panasonic-ove namenske aplikacije Panasonic Image App za iOS / Android, korisnici mogu da snimaju / pregledaju / dele slike na daljinu.

Korišćenjem kontrole na daljinu, moguće je snimiti selfi dok subjekt skače pomoću funkcije Jump Snap. Pametni telefon koji je uz subjekta detektuje kada je on/ona na najvišem položaju, a kamera koja je udaljena automatski okida zatvarač.

5. Mnoštvo naprednih funkcija upakovano u elegantno telo uz jednostavnost korišćenja

LUMIX GX880 je respektibilan digitalni fotoaparat bez ogledala sa jednim sočivom i ima elegantan, moderan profil uz veliku mobilnost. Svi delovi, uključujući i dugmiće i točkiće pažljivo su izabrani tako da postignu dizajn visokog kvaliteta i odličnu mogućnost upotrebe. Grip koji je presvučen kožom sa novim delom protiv proklizavanja ergonomski je dizajniran i lak za držanje. Upakovan u moderne boje – narandžastu, roze, srebrnu ili crnu, LUMIX GX880 savršeno se uklapa uz ženske ili muške korisnike koji svakodnevno uživaju u snimanju fotografija visokog kvaliteta.

LUMIX GX880 dolazi sa dugmetom Rec.Setting Reset na leđima. Sve postavke snimanja mogu da se resetuju pomoću ovog dugmeta, što je korisno za korisnike koji slučajno naprave pogrešne postavke.

6. Ostale funkcije

・Režim portreta sa funkcijom Beauty Effect

Veliki broj funkcija za ulepšavanje koje LUMIX GX880 ima omogućava korisnicima da snimaju atraktivnije portrete. U režimu snimanja, Soft Skin čini da koža izgleda glatkije dok Slimming mršavi linije lica subjekta u 10 finih koraka. Ovaj filter može da se primeni ne samo u režimu self shot već takođe i u regularnom režimu portreta.

・Scene Guide

Scene Guide* pruža 21 uzorak slika koje su snimili profesionalni fotografi. Korisnici mogu da izaberu onu koja je najbliža njihovoj situaciji snimanja i biće automatski postavljeni optimalni parametri za snimanje te scene. Korisnicima takođe mogu da se prikažu procedura snimanja, tehnički saveti i preporučeni izmenjivi objektivi za tu scenu kako bi im to pomoglo da nauče fotografiju.

* Video snimanje pomoću funkcije Scene Guide nije moguće u nekim scenama.

・iA+ (Intelligent Auto) režim za fotografije i video

Za početnike, iA (Intelligent Auto) režim pruža prelepe slike zahvaljujući velikom broju funkcija za pomoć pri snimanju uključujući AF Tracking (AF praćenje), Intelligent Scene Selector (inteligentni izbor scene), Face Recognition (prepoznavanje lica), Intelligent ISO Control (inteligentna kontrola ISO-a) i Food Recognition (prepoznavanje hrane).

・Creative Control

LUMIX GX880 integriše razne umetničke funkcije koje dodaju zabavu u digitalnu fotografiju. Popularni režim Creative Control ima ukupno 22 opcije filtera – Expressive / Retro / Old Days / High Key / Low Key / Sepia / Monochrome / Dynamic Monochrome / Rough Monochrome*1 / Silky Monochrome*1 / Impressive Art / High Dynamic / Cross Process / Toy Effect / Toy Pop / Bleach Bypass / Miniature Effect*2 / Soft Focus*1 / Fantasy / Star Filter*1 / One Point Color / Sunshine*1 režim. Parametar efekta svakog od režima takođe može da se podešava. A LUMIX GX880 je u stanju i da istovremeno snimi slike „sa“ i „bez“ efekta filtera, tako da korisnici mogu da ih kasnije upoređuju kako bi napravili izbor.

*1 Samo za fotografiju.
*2 Zvuk se neće snimati u režimu [MINIATURE EFFECT] u režimu Creative Control, a otprilike se snima 1/10 vremenskog perioda. (Ako snimate 10 minuta, snimljeni film će biti dugačak oko 1 minut.)

・Photo Style

Photo Style je funkcija koja vam omogućava da podesite kvalitet slike, kao što je kontrast ili zasićenje, onako kako vam se sviđa, pre snimanja. Nakon što izaberete režim koji vam se sviđa od ukupno sedam režima (Standard, Vivid, Natural, Monochrome, L.Monochrome i Scenery), možete finije da podešavate. L.Monochrome daje crno-bele efekte sa bogatom gradacijom i oštrim crnim detaljima. Pored toga, efekat bojenja žutim/narandžastim/crvenim/zelenim filterom takođe može da se primeni na Monochrome i L.Monochrome.

・RAW razvijanje unutar fotoaparata

Za napredne korisnike, LUMIX GX880 može da razvija RAW slike unutar fotoaparata. Pored postavke prostora boja (sRGB/ AdobeRGB), parametri za balans bele boje, kompenzaciju ekspozicije, kontrast, osvetljenje/senku, zasićenje, smanjenje šuma i oštrinu mogu fleksibilno da se podešavaju, a takođe mogu da se primene LUMIX-ove funkcije Photo Style, Intelligent D-range Control i Intelligent Resolution.

・Silent Mode

Ovaj režim prebacuje zatvarač iz mehaničkog u elektronski i isključuje sve zvukove (AF, rad) istovremeno ublažavajući emitovanje AF lampe za asistenciju i blica pomoću samo jedne postavke za naročite prilike fotografisanja.

・AC/USB punjenje napajanja

Baterija fotoaparata može da se puni bilo pomoću naizmenične struje ili preko USB-a u zavisnosti šta odgovara korisniku.

•„AVCHD“ je format visoke definicije (HD) za digitalno snimanje / reprodukciju video zapisa koji su zajednički ustanovili Panasonic Corporation i Sony Corporation.
• „AVCHD Progressive“, „AVCHD“, „AVCHD Progressive“ logo i „AVCHD“ logo su zaštićeni znakovi kompanija Panasonic Corporation i Sony Corporation.
• Android i Google Play su zaštićeni znakovi ili registrovane robne marke kompanije Google Inc.
• IOS je zaštićeni znak ili registrovana robna marka kompanije Cisco u SAD i drugim zemljama i koristi se u okviru licence.
• Sva druga imena kompanija i proizvoda su zaštićeni znakovi njihovih odgovarajućih korporacija.
• Korišćenje snimljenog ili odštampanog materijala koji su zaštićeni autorskim pravima u bilo koje svrhe osim za lično uživanje je zabranjeno, jer bi to povredilo prava imaoca autorskih prava.
• Dizajn i specifikacije podložni su promenama bez najave.

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018. godini, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 591 podružnicom i 88 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2018. godine zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 61,4 milijarde evra. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.