Panasonic pušta u prodaju novi fotoaparat punog formata bez ogledala, LUMIX S1H sa video zapisom bioskopskog kvaliteta i prvi na svetu sa 6K/24p (3:2)*¹ mogućnostima snimanja

Visbaden, Nemačka, 2019/08/27 – Panasonic sa ponosom najavljuje LUMIX S1H, novi Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat opremljen senzorom slike punog formata koji kombinuje video kvalitet profesionalnog nivoa i visoku mobilnost fotoaparata bez ogledala.

Kao što je ranije najavljeno prilikom njegovog razvoja, LUMIX S1H je prvi fotoaparat na svetu koji ima mogućnost snimanja u 6K/24p *1 (3:2 odnos stranica), 5,9K/30p (16:9 odnos stranica) i u 10-bitnom 60p 4K/C4K. *2 *3

Novorazvijeni senzor punog formata od 24,2 megapiksela opremljen je funkcijom Dual Native ISO, koja omogućava visoku osetljivost istovremeno održavajući minimum šuma. U kombinaciji sa optimalnom obradom signala tehnologijom Venus Engine, on postiže visoku osetljivost i minimalan šum. LUMIX S1H pruža 14+ koraka dinamičkog opsega, što je široko kao opseg filmskih kamera i V-Log / V-Gamut kompatibilan sa popularnom kolorimetrijom zvanom „VariCam Look“ (VariCam izgled). Ono što LUMIX S1H čini posebnom kamerom je neograničeno vreme snimanja u svim režimima snimanja zahvaljujući Panasonic-ovim jedinstvenim tehnologijama za disperziju toplote i integrisanom ventilatoru. HDR (High Dynamic Range) u HLG-u (Hybrid Log Gamma), 4:2:2 10-bitni HDMI izlaz i anamorfni 4:3 režimi su takođe dostupni zajedno sa nizom praktičnih alatki za snimanje filmova, poput signalnih lampica, monitora talasnih oblika i funkcije V-Log View Assist.

LUMIX S1H sadrži Body I.S. (Body Image Stabilizer - stabilizator slike u telu) kako bi efikasno kompenzovao pokrete izazvane podrhtavanjem ruku. Kombinovanjem funkcije Body I.S. (u 5 osa) i funkcije O.I.S. (Optical Image Stabiliser – optički stabilizator slike, u dve ose) u objektivima serije LUMIX S, ovaj Dual I.S. 2 još moćnije kompenzuje skoro svaki tip zamućivanja, omogućavajući da se koriste 6,5 koraka*4 sporije brzine zatvarača. Pokretni zadnji monitor, tražilo Real View Finder i veliki statusni LCD imaju veliku rezoluciju i dobru vidljivost. Robusni dizajn pruža visoku pouzdanost profesionalnim fotografima.

Sistem fotoaparata LUMIX S Series punog formata bez ogledala primenjuje sistem L-Mount (L-nosač objektiva) kako bi korisnicima pružio raznovrsan asortiman proizvoda sa sigurnom budućnosti. Dostupno je ili će biti dostupno više od 46 izmenjivih objektiva, uključujući 11 ili više LUMIX S/S PRO objektiva, čiji su proizvođači kompanije Panasonic, Leica Camera i Sigma, kao i niz adaptera/konvertora za nosač, dodatno proširujući mogućnosti za korišćenje još većeg broja objektiva. Time L-Mount otvara skoro neograničen spektar novih kreativnih mogućnosti.

Panasonic je dugi niz godina posvećen razvoju profesionalnih filmskih kamera kako bi odgovorio na potrebe industrije u svakom od tih trenutaka. S druge strane, Panasonic je po prvi put na svetu razvio kompaktne, lagane, Digital Single Lens Mirrorless fotoaparate. Kombinujući ove inovativne ideje, LUMIX GH serija potresla je industriju konceptom da digitalni fotoaparat može da snima video u do tada neviđenom vrhunskom kvalitetu čak i za pravljenje filmova. Daljim integrisanjem potencijala senzora punog formata, Panasonic sa ponosom predstavlja LUMIX S1H kao ultimativni digitalni fotoaparat bez ogledala kojeg odlikuju najbolje moguće performanse.

Panasonic sada nudi tri inovativna modela u LUMIX S seriji Digital Single Lens Mirrorless fotoaparata punog formata – S1R, S1 i novi S1H. LUMIX S1R savršen je za snimanje slika visoke rezolucije, LUMIX S1 je napredni hibridni fotoaparat za fotografije i video zapise visokog kvaliteta, a LUMIX S1H je dizajniran i razvijen posebno za filmsku produkciju. Sa ovakvom linijom proizvoda, Panasonic je posvećen ispunjavanju zahteva svakog grafičkog profesionalca time što izaziva konstantnu evoluciju foto/video kulture u današnjoj novoj digitalnoj eri.

*1 Kao digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva, na dan 27. avgusta 2019. Istraživanje kompanije Panasonic.
*2 Kao digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva, na dan 27. avgusta 2019. Istraživanje kompanije Panasonic. U ekvivalentnoj veličini formatu Super 35mm.
*3 Odgovarajući rezoluciji 4K (4096×2160) kao što je definisano standardom Digital Cinema Initiatives (DCI).
*4 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=105 mm kada se koristi S-R24105 ili razdaljina fokusiranja f=200 mm kada se koristi S-R70200.] Firmver mora da bude ažuriran na poslednju verziju.

1. Performanse video snimanja bioskopskog kvaliteta
Izvanredna mogućnost video snimanja najbolja je funkcija modela LUMIX S1H i ona je ta koja ga čini profesionalnom alatkom za pravljenje filmova.

S1H sadrži 35-milimetarski CMOS senzor punog formata rezolucije 24,2 megapiksela (35,6 mm x 23,8 mm) koji beleži aktivnu rezoluciju od 6.024 x 4.016 piksela. Upotreba OLPF-a (Optical Low Pass Filter - optičkog niskopropusnog filtera) suzbija moiré efekat. To, u kombinaciji sa optimalnom obradom signala od strane tehnologije Venus Engine, osigurava izuzetno osetljivo snimanje pri maksimalnih ISO 51200 uz minimalni šum.

Jedna od jedinstvenih karakteristika modela LUMIX S1H je dvostruko-izvorna ISO osetljivost, tehnologija koja je prvi put predstavljena u VariCam liniji perjanica proizvoda. Ona koristi proces koji omogućava da se senzor očitava na fundametalno različit način, izvlačeći više informacija bez degradacije slike. Rezultat toga je fotoaparat koji može da se prebacuje iz standardne osetljivosti u visoku osetljivost bez skoro ikakvog povećavanje šuma ili drugih artefakata. Dual Native ISO kinematografima pruža raznovrsniji umetnički izbor kao i mogućnost da koriste manje svetla na setu, što štedi vreme. Dual Native ISO vrednosti modela LUMIX S1H su 640 i 4000*1, što će kinematografima omogućiti da snimaju u skoro bilo kakvim svetlosnim uslovima. Uobičajeno, šum se povećava kako osetljivost raste kada se radi o senzoru za sliku sa jedinstvenom izvornom ISO osetljivosti. Međutim, novi senzor za sliku sa tehnologijom Dual Native ISO u modelu LUMIX S1H umanjuje stvaranje šuma tako što za upotrebu bira optimalno strujno kolo u skladu sa osetljivošću pre obrade pojačavanja signala. To kao rezultat omogućava visokoosetljivo snimanje u maksimalnih ISO 51200. Tehnologija Dual Native ISO može ručno da se prebacuje između LOW (ISO 640-5000) i HIGH (ISO 4000-51200). *1

Maksimalno iskorišćavajući piksele u senzoru za sliku punog formata, LUMIX S1H, kao digitalni fotoaparat postigao je po prvi put na svetu*2 6K/24p, 5,4K/30p (3:2 odnos stranica) ili 5,9K/30p (16:9 odnos stranica) gladak video zapis u visokoj rezoluciji. On je takođe prvi na svetu digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva*1 koji je omogućio 10-bitni 60p 4K/C4K *3*4 HEVC video zapis kada se koristi oblast slike ekvivalentna formatu Super 35mm. 4:2:2 10-bitni 4K30p je moguće snimati u H.264 u njegovoj punoj oblasti. Njegovi podaci u visokoj rezoluciji takođe mogu da se koriste za pravljenje 4K video zapisa sa višim kvalitetom slike ili za isecanje slika u 4K.

Dinamički opseg meri opseg osvetljenja koji digitalni fotoaparat može da zabeleži. LUMIX S1H pruža 14+ koraka dinamičkog opsega koji su gotovo jednaki kao i u Panasonic filmskim kamerama, kako bi se precizno zabeležilo sve, od tamnih do svetlih oblasti.

Sposobnost da se zabeleže verne boje i bogati tonovi kože neophodni su svakom producentu filmova. LUMIX S1H usvaja renomiranu kolorimetriju VariCam linije filmskih kamera. LUMIX S1H ima V-Log/V-Gamut snimanje kako bi isporučio visok dinamički opseg i široke boje. V-Log prikazuje veoma plitku sliku istovremeno očuvavajući sve informacije o bojama u okviru slike. To znači da postoji veća margina za igru kada se slike provlače kroz postprodukcione procese. CMOS senzor modela LUMIX S1H postiže široki spektar boja poznat kao V-Gamut, koji je optimalan prostor boja modela LUMIX S1H i koji postiže prostor boja koji je širi od BT.2020. V-Log ima karakteristike krive zapisa koje donekle podsećaju na filmski negativ, a V-Gamut isporučuje prostor boja koji je čak i veći od filma.

Dostupno je HDR (High Dynamic Range) video snimanje, koje reprodukuje jednako svetle delove kao i tamne delove slike, zbog čega ona izgleda onako kako je vidi ljudsko oko. Kamera snima ovaj Hybrid Log Gamma-video sa namenskom gama krivom kompatibilnom sa ITU-R BT.2100

LUMIX S1H je sposoban za 4:2:2 10-bitni 4K 60p/50p HDMI izlaz. On podržava razne formate snimanja, uključujući 4:3 anamorfni režim, kako bi ispunio profesionalne zahteve.

VFR (Variable Frame Rate) omogućava korisnicima da snime ubrzan / usporen video u C4K/4K (60 fps, maksimalno 2,5x sporije u 24p) i FHD (180 fps, maksimalno 7,5x sporije u 24p). Minimalni broj slika u sekundi za usporeni video snimak je 2 fps. Pored toga, HFR (High Frame Rate) video sa zvukom je moguće snimati čak i kada se koristi automatski fokus.

Takođe su dostupne i praktične alatke kao što je monitor talasnog oblika kojem može da se menja razmera i položaj na ekranu, kao i V-Log View Assist. Ugrađene su signalne lampice, kako na prednjoj tako i na zadnjoj strani kamere, kao i indikacija crvenog okvira koja može da se prikaže na ekranu/tražilu kada kamera snima.

*1 Kada se režim snimanja podesi na V-Log. Osetljivost varira u zavisnosti od režima snimanja.
*2 Kao digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva, na dan 27. avgusta 2019. Istraživanje kompanije Panasonic.
*3 Kao digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva, na dan 27. avgusta 2019. Istraživanje kompanije Panasonic. U ekvivalentnoj veličini formatu Super 35mm.
*4 Odgovarajući rezoluciji 4K (4096×2160) kao što je definisano standardom Digital Cinema Initiatives (DCI).

2. Visoka pouzdanost kao podrška profesionalnom radu
LUMIX S1H integriše Body I.S. (Body Image Stabilizer - stabilizator slike u telu) za snažnu korekciju podrhtavanja ruke. Panasonic je razvio algoritam koji precizno izračunava informacije o podrhtavanju koje se dobijaju ne samo od žirosenora, već i od senzora za sliku, kao i senzora akcelerometra. To omogućava precizniju detekciju i kompenzaciju podrhtavanja, što omogućava korišćenje 6 koraka sporijih brzina zatvarača*1. Kombinovanjem funkcije Body I.S. (u 5 osa) u fotoaparatu i funkcije O.I.S. (Optical Image Stabiliser – optički stabilizator slike) u objektivu serije LUMIX S, ovaj Dual I.S. 2 kompenzuje 6,5 koraka*2 – što je naročito korisno kod telefoto snimaka, kao i u nepogodnim situacijama, kao što je slabo osvetljenje ili prilikom snimanja iz jedne ruke. Stabilizacija u 5 osa radi kako za snimanje fotografija, tako i video zapisa, uključujući 4K. Body I.S. kompenzuje pokrete kamere čak i kada se koriste drugi objektivi koji nemaju O.I.S..

Da bi se postiglo stabilno, neprekidno snimanje video zapisa, disperzija toplote je ključno pitanje. Na osnovu prikupljenih studija simulacije toplote kroz razvoj kako profesionalnih filmskih kamera tako i digitalnih fotoaparata, Panasonic je dizajnirao rashladni ventilator sa inovativnom strukturom ekskluzivno za LUMIX S1H, koji efikasno rasipa toplotu kako bi podržao mogućnost neograničenog video snimanja modela S1H.

Da bi bila dovoljno otporna da izdrži intenzivnu upotrebu na terenu, glavna struktura sastoji se od izlivenog gornjeg/prednjeg/zadnjeg rama od legure magnezijuma. Robusna konstrukcija i zaptivanje svakog zgloba, točkića i dugmeta čine model LUMIX S1H ne samo otpornim na prskanje*3 i otpornim na prašinu*3 već i otpornim na smrzavanje do temperature od -10 stepeni Celzijusa. Izdržljivost jedinice zatvarača je oko 400.000 ciklusa.

LUMIX S1H opremljen je dvostrukim slotom za SD memorijske kartice, kompatibilnim sa UHS-II i Video Speed Class 90 standardima visoke brzine i velikog kapaciteta. Korisnici mogu fleksibilno da biraju način snimanja između funkcija Relay Recording, Backup Recording ili Allocation Recording koje omogućavaju snimanje video i fotografskih podataka na različitim karticama. Baterija visokog kapaciteta od 7,4 V i 3,050 mAh postiže duga vremena snimanja od otprilike 2 sata u svim režimima snimanja*4.

*1 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=50 mm, kada se koristi S-X50.]
*2 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=105 mm kada se koristi S-R24105 ili razdaljina fokusiranja f=200 mm kada se koristi S-R70200.] Firmver mora da bude ažuriran na poslednju verziju.
*3 Otpornost na prašinu i prskanje ne garantuje da neće doći do oštećenja, ako se fotoaparat izloži direktnom kontaktu sa prašinom i vodom.
*4 Kada je baterija potpuno napunjena. Vreme snimanja varira u zavisnosti od uslova snimanja i postavki.

Baterija može brzo da se dopuni preko USB PD-a (USB Power Delivery - USB isporučivanje energije) korišćenjem isporučenog USB3.1 Type-C kabla, koji takođe omogućava prenos podataka velikom brzinom.

3. Proširivost za kreativnu slobodu
LUMIX S1H usaglašen je sa 4:2:2 10-bitnim 4K 60p/50p HDMI izlazom. Za terminal je isporučen HDMI Type A. Dodatno, držač za zaključavanje HDMI kabla isporučuje se uz LUMIX S1H kako bi se predupredile muke zbog ispadanja kabla na lokaciji.

LUMIX S1H je takođe kompatibilan sa Time Code IN/OUT sinhronizacijom preko flash synchro terminala i isporučenog BNC konverter kabla uz BNC kabl. Zbog toga je nelinearno montiranje materijala snimljenog pomoću više kamera veoma jednostavno.

Za LUMIX S1H mogu da se koriste razni dodaci koji su zajednički za S1R i S1 - adapter za mikrofon (DMW-XLR1), daljinski okidač (DMW-RS2), okular (DMW-EC6), baterijski grip (DMW-BGS1), punjač baterije (DMW-BTC14) i drugi. Adapter za mikrofon prihvata do dva XLR mikrofona radi snimanja visokokvalitetnog stereo zvuka. Savršen je za snimanje sa sinhronizacijom usana. Namenski prekidači omogućavaju direktnu, brzu kontrolu. Moguće je prevacivati MIC, LINE i CONDENSER MICROPHONES. Punjač baterije takođe je usaglašen sa standardom USB PD i omogućava brzo punjenje energije za otprilike 2 sata. Fotoaparat može da se koristi dok se puni preko ovog adaptera. Konvencionalni eksterni blic (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) takođe može da se montira na fotoaparate serije LUMIX S.

Kompatibilnost sa standardom Bluetooth 4.2 (zvanim BLE: Bluetooth Low Energy) omogućava stalnu vezu s pametnim telefonom/tabletom uz minimalnu potrošnju energije. Postavke LUMIX S1H fotoaparata takođe mogu da se iskopiraju i da se bežično prenesu na druge S1H fotoaparate kada se koristi više njih. Takođe, Wi-Fi 5 GHz (IEEE802.11ac)*1 efikasan je kao dodatak na 2,4 GHz (IEEE802.11b/g/n.) Ovo omogućava bezbednu i stabilnu vezu ne samo sa pametnim telefonom/tabletom, već i sa drugim uređajima na lokaciji radi glatke daljinske kontrole. Brzina prenosa foto/video podataka takođe se povećava korišćenjem opsega od 5 GHz*2. LUMIX Sync aplikacija za iOS*2/Android*3 uređaje omogućava prenos fotografija na pametni telefon ili tablet preko jednostavne bežične konekcije. Ona takođe omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata korišćenjem tih uređaja.

Softver LUMIX Tether omogućava povezano snimanje preko USB-a. Korisnici mogu da kontrolišu fotoaparat povezivanjem na PC preko USB-a. To im omogućava da sliku gledaju na većem PC ekranu tokom snimanja.

*1 Wi-Fi na 5 GHz nije dostupan u nekim zemljama.
*2 iOS je zaštićeni znak ili registrovana robna marka kompanije Cisco u SAD i drugim zemljama i koristi se u okviru licence.
*3 Android i Google Play su zaštićeni znakovi ili registrovane robne marke kompanije Google Inc.

4. Visoka operativnost za intuitivnu kontrolu
LUMIX S1H pruža tri rešenja prikaza za efikasno potvrđivanje slika.

3,2-inčni zadnji monitor sa 2.330K tačaka (3:2) ima oko 150% veću svetlinu u poređenju sa aparatima LUMIX S1R/S1, GH5 i GH5S radi bolje vidljivosti prilikom upotrebe napolju. Usvajanjem nove mehaničke strukture, on postiže nagib i rotaciju, tako da korisnici mogu jednostavno da menjaju uglove bez isključivanja kablova kao što su HDMI ili USB. On takođe ima i kontrolni sistem osetljiv na dodir. Live View Boost još je jedna praktična funkcija koja omogućava da se kompozicija proveri čak i u potpunom mraku povećavanjem osetljivosti samo za prikaz uživo. On takođe uključuje i Noćni režim, koji ekrane prebacuje u crno-crveni korisnički interfejs niskog kontrasta.

Tražilo Real View Finder ključni je faktor za kompletiranje ultrabrzog odziva fotoaparata. LUMIX S1H, kao i modele S1R/S1 krasi tražilo visoke rezolucije od 5.760k tačaka. Odnos uvećanja od 0,78x može da se prebaci na 0,7x ili 0,74x. Upotreba OLED-a visoke brzine i visoke preciznosti za RVF postiže gladak prikaz pri 60 fps/120 fps (može da se prebacuje) i odziv visoke brzine uz minimalnu vremensku zadršku od otprilike 0,005 sekundi kao i 10.000:1 visoki kontrast radi izvanredne vidljivosti. Uz minimalna izobličenja i visoke optičke performanse, ovo Real View Finder tražilo pruža prirodan prikaz kao što može da se vidi golim okom. On je uvek oštar i jasan od centra pa sve do uglova.

Novi statusni LCD može da se pohvali najvećom dijagonalom u svojoj klasi od 1,8 inča i visokom rezolucijom. Usvajanjem MIP-a (Memory In Pixel tehnologije), on minimalno troši energiju i savršen je za uvek-uključen upotrebu, čak i kada je napajanje fotoaparata isključeno. On tada prikazuje raspoloživo vreme snimanja za video, broj slika i koliko je preostalo baterije uz crno/belu promenljivu pozadinu. On osigurava visoku vidljivost kako u svetlim spoljašnjim tako i u tamnim situacijama zahvaljujući reflektivnom tipu LCD-a sa pozadinskim osvetljenjem. Na njemu se prikazuju osnovne postavke za snimanje fotografija ili video zapisa. Odziv LCD-a takođe je dovoljno brz za odbrojavanje vremenskog koda i audio monitoring.

LUMIX S1H ima nekoliko Fn dugmića na telu što omogućava brz pristup dodeljenim funkcijama. Video dugme dostupno je i sa prednje strane, tako da korisnik može da dohvati dugme sa leve strane. Većina dugmića se može prilagoditi za dodeljivanje funkcija u zavisnosti od upotrebe.

5. Visoke performanse fotografskog snimanja kao digitalni fotoaparat
Ono što je na raspolaganju sa aparatom LUMIX S1H nije samo video kamera visokog kvaliteta, već i zadivljujuće fotografije. On je sposoban za snimanje slika u 14-bitnom RAW formatu radi precizne reprodukcije detalja.

Potpuno iskorišćavajući svoj senzor visoke rezolucije, LUMIX S1H pruža režim High Resolution koji verno reprodukuje čak i najsitnije detalje i snima ih kao prelepe, izuzetno realistične RAW slike. Automatski se snima osam uzastopnih snimaka uz istovremeno pomeranje senzora korišćenjem mehanizma Body I.S. (stabilizator slike u telu) i stapaju se u sliku ekvivalentnu rezoluciji od 96 megapiksela (12.000 x 8.000 piksela) pomoću najnovije tehnologije Venus Engine, koju odlikuje obrada signala velikom brzinom. Ovaj režim je pogodan za snimanje prirodnih pejzaža ili umetničkih dela sa delikatnim detaljima. Ova fotografija veličanstveno visoke rezolucije savršena je za fotografiju pejzaža ili stacionarnih objekata uz korišćenje stativa. Međutim, takođe može da se koristi u situacijama u kojima su pokretni subjekti deo scene, prebacivanjem podrežima u kompenzaciju pokreta.

Panasonic je postigao AF visoke brzine zahvaljujući naprednoj tehnologiji kontrole nad glavnim uređajima - objektivom, senzorom i procesorom. Objektiv i senzor komuniciraju maksimalno pri 480 fps. Kombinacijom tehnologija Contrast AF sa DFD tehnologijom, LUMIX S1H realizuje ultrabrz AF visoke preciznosti od otprilike 0,08 sekundi*1 ili 6 fps inkorporacioni kontinuirani AF sa praćenjem subjekta (AFC). LUMIX S1H takođe može da se pohvali rafalnim snimanjem visokom brzinom pri 9 fps (AFS) ili 6 fps (AFC). Kao fotoaparat koji se ističe prilikom snimanja u uslovima slabog svetla, LUMIX S1H može da se pohvali sa -6EV*2 performansama detekcije osvetljenja pomoću funkcije Low Light AF. Tehnologija detekcije lica/oka olakšava snimanje ljudi uz oštar fokus. Eye AF čak detektuje zenicu oka i precizno se fokusira na nju radi impresivnog snimanja portreta. LUMIX S1H takođe sadrži i Advanced AI tehnologiju koja detektuje određene subjekte - ljude i životinje, uključujući pse, mačke i ptice. Fotoaparat stalno prati ove subjekte, čak i kada okrenu leđa fotoaparatu.

Za još više kontinualnog rafalnog snimanja, 6K PHOTO*3 čini mogućim snimanje neponovljivih trenutaka pri 30 fps tako što se izvlači kadar sa najboljim tajmingom iz 6K rafalne datoteke (sa 4:3 ili 3:2 odnosom stranica) da bi se snimila fotografija visoke rezolucije ekvivalentna oko 18 megapiksela. 4K PHOTO omogućava beleženje u velikoj brzini pri 60 fps u ekvivalentnoj rezoluciji od oko 8 megapiksela. U 6K PHOTO/4K PHOTO, mogu da se izaberu tri posebna režima u zavisnosti od situacije; 6K Burst/4K Burst, 6K Burst (Start/Stop)/4K Burst (Start/Stop) i 6K Pre-burst/4K Pre-burst. Korisnici mogu da izaberu najprikladniji rafalni režim snimanja pored uobičajenog režima uzastopnog snimanja u punoj rezoluciji, u zavisnosti od situacije.

HLG*4 Photo režim potpuno je novi stil fotografskog izražavanja. On pruža širi dinamički opseg kako bi se svetlosti i senke reprodukovale uz prirodniji kontrast. HLG fotografje snimaju se kao HSP datoteka*5 sa kompresovanim signalima visoke svetline u svojoj punoj rezoluciji (5.888 x 3.312, u 16:9, kod modela LUMIX S1H) pored JPEG/RAW datoteka. Ove slike visokog dinamičkog opsega (High Dynamic Range) ističu se predstavljanjem svetla kao što su svetlucave zvezde ili blještavo sunce. Korisnik može da reprodukuje ove živopisne slike na najnovijem Panasonic HLG usaglašenom 4KTV TV-u pomoću konekcije HDMI kablom ili na drugim HLG usaglašenim uređajima. One su takođe savršene za foto prezentacije fotografa.

Jedinica zatvarača visoke preciznosti pruža najveću brzinu zatvarača od maksimalnih 1/8000 sekundi, kako bi se zabeležili spontani subjekti koji se brzo kreću i kako bi mogao da se koristi objektiv velike brzine sa potpuno otvorenom blendom, čak i napolju, radi impresivnog defokusa. Spoljašnji blic može da se sinhronizuje sa najbržim brzinama zatvarača u industriji od 1/320 sekundi.*6*7

Režim Highlight Weighted Light Metering meri svetlost na osvetljenim delovima, kako bi sprečio da izgledaju isprano.

*1 11EV, na širokom uglu sa S-R24105 (CIPA) u postavci LVF120 fps.
*2 Pri ISO 100, F1.4, AFS
*3 6K PHOTO je funkcija rafalnog snimanja u velikoj brzini koja iseca fotografiju iz 4:3 ili 3:2 video snimka uz otprilike 18 megapiksela (otprilike 6000 x 3000 efektivnih piksela) koje 6K slika ima.
*4 „HLG (Hybrid Log Gamma)“ je međunarodni standard (ITU-R BT.2100) HDR formata.
*5 „HSP“ je HDR format slike koji koristi video tehnologiju HLG formata.
*6 Referentni broj se smanjuje kada je brzina zatvarača podešena na 1/320 sekundi.
*7 Kao Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat, na dan 27. avgusta 2019. Istraživanje kompanije Panasonic.

• L-Mount je registrovani zaštitni znak kompanije Leica Camera AG.
• Wi-Fi® je registrovani zaštitni znak organizacije Wi-Fi Alliance®
Bluetooth® žig u reči i logotipi registrovani su zaštitni znakovi koji su u vlasništvu kompanije Bluetooth SIG, Inc. i bilo kakva upotreba takvih žigova od strane kompanije Panasonic Corporation je u okviru licence. Drugi zaštitni znakovi i trgovačka imena u vlasništvu su njihovih odgovarajućih vlasnika.
• SDXC i SDXC Logo registrovani su zaštitni znakovi kompanije SD-3C, LLC.
• Dizajn i specifikacije podložni su promenama bez najave.

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 582 podružnica i 87 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2019. zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 8,003 biliona jena. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.