Panasonic LUMIX S1: Pun format bez kompromisa

• Senzor punog formata rezolucije 24,2 megapiksela
• 6-položajna stabilizacija Dual Image Stabilisation za fotografski i video režim
• Tražilo Real View Finder sa 5760K OLED ekranom

Barselona, Španija, 1. februar, 2019. – Dizajniran za izvanrednu fotografiju, kao i za video profesionalnog kvaliteta, LUMIX S1 napravljen je oko L-nosača objektiva širokog prečnika i pruža kreativcima sve prednosti senzora punog formata visoke osetljivosti.

CMOS od 24,2 megapiksela srce je modela LUMIX S1. Opremljen izuzetnom stabilizacijom slike i koristeći tehnologiju Venus Engine, fotoaparat ispunjava najviše standarde u fotografiji i pruža napredno snimanje video zapisa uz dobro očuvanje osvetljenih detalja kao i detalja u senci.

Da bi snimio bitan trenutak, fotograf kadrira sliku koristeći elektronsko tražilo sa najvišom rezolucijom na svetu*1 koje nudi neprevaziđenu oštrinu zahvaljujući OLED ekranu sa 5,76 miliona tačaka.

*1 Kao digitalni fotoaparat bez ogledala sa jednim objektivom, na dan 1. februar 2019.

Visoka rezolucija, visoka osetljivost

LUMIX S1 fotoaparat bez ogledala punog formata koristi CMOS senzor od 24,2 miliona piksela (35,6 x 23,8 mm) koji pruža širok dinamički opseg i izvanredne odnose signala i šuma na visokim ISO postavkama. Efikasan dizajn piksela u kombinaciji sa moćnim Venus Engine procesorom omogućava da standardne ISO postavke dostignu ISO 51.200.

Kada je potrebna dodatna rezolucija, moguće je koristiti režim visoke rezolucije (High Resolution Mode) kako bi se napravile slike sa zapanjujućih 96 miliona piksela. Ovaj režim kombinuje informacije snimljene u osam ekspozicija koje se snimaju dok sistem stabilizacije slike u telu fotoaparata pravi sićušne pomeraje položaja senzora. Rezultat je RAW datoteka rezolucije 12.000 x 8.000 piksela koja vrca od informacija. Karakteristika režima visoke rezolucije je opcija za poništavanje zamućenja prilikom pokreta.

Dual I.S. 2 u cilju neverovatne kompenzacije podrhtavanja

Sistem I.S. (Image Stabiliser – stabilizator slike) u pet osa u telu fotoaparata kompenzuje efekte podrhtavanja fotoaparata kako bi brzine zatvarača usporio i do 5,5 koraka u odnosu na ono što je to uobičajeno za sigurnu upotrebu*1. U kombinaciji sa sistemom O.I.S. u dve ose (Optical Image Stabiliser – optički stabilizator slike) u objektivima serije LUMIX S, ovaj Dual I.S. 2 sistem povećava nivo kompenzacije do 6 koraka*2 u cilju eliminacije efekata brojnih vrsta pomeraja fotoaparata, kako prilikom fotografisanja tako i prilikom snimanja video zapisa*3. Iskorišćavajući naprednu tehnologiju, nivoi vibracija se ne beleže samo iz žirosenzora već i korišćenjem informacija iz samog CMOS-a, kao i iz senzora akcelerometra.

Da bi se fotografima olakšalo da uklone izvore podrhtavanja fotoaparata, dodat je prikaz I.S. statusa koji predstavlja grafičku interpretaciju vibracije.

*1 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=50mm, kada se koristi S-X50.
*2 Zasnovano na CIPA standardu [pravac skretanja/propinjanja: razdaljina fokusiranja f=200mm kada se koristi S-R70200.].
*3 Dual I.S.2 u pet osa može da se koristi sa objektivom S-R24105 i S-R70200 od 1. februara 2019.

Precizno fokusiranje visoke brzine

Kombinacija detekcije kontrasta i Panasonic-ove jedinstvene DFD tehnologije sa ultrabrzim procesiranjem kreira sistem fokusiranja koji istovremeno pruža brzinu i preciznost. Da bi se postiglo izuzetno brzo i precizno fokusiranje, Venus Engine, CMOS senzor i novi LUMIX S objektivi komuniciraju i do 480 puta u sekundi omogućavajući da sistem reaguje za 0,08 sekundi*1. Automatski fokus radi sa toliko malo svetla kao što je zadivljujućih -6 EV*2.

Nalaženje fokusa i praćenje poboljšano je pomoću tehnologije napredne veštačke inteligencije koja detektuje ljude, mačke, kučiće i ptice. Prepoznavanje subjekta pomaže sistemu da predvidi obrasce kretanja i omogućava automatskom fokusu da prati subjekat čak i kada je okrenut leđima. Detekcija lica, oka i zenice osigurava da se portreti pravilno fokusiraju.

Za situacije sa brzim pokretima, LUMIX S1 je u stanju da snima brzinom od 9 slika u sekundi u režimu AFS ili 6 slika u sekundi sa stalnim fokusiranjem. Režim 6K Photo omogućava rafalno snimanje JPEG slika rezolucije 18 miliona piksela u 30 slika u sekundi, dok 4K Photo omogućava sekvence u 30 ili 60 slika u sekundi sa rezolucijom od 8 megapiksela.*3

*1 11EV, na širokom uglu sa S-R24105 (CIPA) u postavci LVF120 slika u sekundi.
*2 F1.4, ISO100 ekvivalent, AFS.
*3 4K/6K PHOTO režimi kreiraju MP4 datoteku omogućavajući isečke u vidu fotografija sa odnosom stranica 4:3 ili 3:2 u rezolucijama od oko 6K/18 megapiksela ili oko 4K/8 megapiksela.

Tražilo visoke rezolucije i ekrani visokog kvaliteta

Elektronsko tražilo sa najvišom rezolucijom na svetu*1 fotografima pruža neprevaziđenu jasnoću pomoću OLED ekrana sa 5,76 miliona tačaka. Tražilo Real View Finder pruža frekvencije osvežavanja do 120 slika u sekundi i skoro nepostojeću zadršku od samo 0,005 sekundi kako bi omogućio glatko i realistično praćenje kretanja prilikom pomeranja aparata zbog subjekata u pokretu. Rezolucija ekrana uparena sa 10.000:1 odnosom kontrasta obezbeđuje jasan i detaljan prikaz. Uvećanje tražila može da se podešava od 0,78x do 0,74x ili 0,7x prema želji fotografa.

Ekran osetljiv na dodir dijagonale 3,2 inča karakteriše rezolucija od 2,1 miliona tačaka, a on je montiran na nosač u tri ose koji mu omogućava da se izbaci za gledanje pod niskim ili visokim uglom bilo u vertikalnoj ili horizontalnoj orijentaciji. Noćni režim (Night Mode), pojačavanje živog prikaza (Live View Boost) i osvetljeni tasteri pomažu onima koji rade u mračnim uslovima, a na gornjoj ploči fotoaparata nalazi se statusni LCD sa pozadinskim osvetljenjem koji je najveći u svojoj klasi*1, kako bi fotograf na letimičan pogled dobio informaciju o bitnim postavkama snimanja.

*1 Na dan 1. februar 2019.

Profesionalne video funkcije

LUMIX S1 snimateljima pruža izvanredan kvalitet video snimka i široku lepezu alatki koja im omogućava da u potpunosti preuzmu kreativnu kontrolu nad svojim snimcima. 4K-video je dostupan u rezolucijama 60/50p*1, dok se puno očitavanje piksela postiže u 30p kako bi se dobili izuzetno jasni i detaljni snimci. Kada se koristi puna širina senzora, očuvava se žižna daljina objektiva, pa su dostupne kreativne mogućnosti ekstremno plitkih dubinskih oštrina.

Fotoaparat pruža veliki broj krivi gamuta, uključujući industrijske standarde kao što je Cinelike D/V i Like709. Kako bi se skratio posao postprocesiranja, ponuđen je novi plitki (flat) režim sa manje kontrasta i zasićenja za raznovrsnu upotrebu. Novi Hybrid Log Gamma (HLG)*2 profil omogućava snimanje u još širem dinamičkom opsegu sa bogatim bojama (Like2100) kako bi se oponašale mogućnosti ljudskog oka.

LUMIX S1 omogućava snimanje video zapisa do 4K 60/50p 4:2:0 u 8 bita direktno na SD ili XQD karticu. 4:2:2 uzorkovanje boja može da se propusti kroz HDMI. Panasonic će obezbediti softverski ključ za otključavanje opcije za interno snimanje 4K 60/50p 4:2:2 u 10 bita putem HDMI-izlaza i 30p/25p/24p u 4:2:2 u 
10 bita tokom 2019. Ovo unapređenje će na LUMIX S1 takođe doneti V Log sa dinamičkim opsegom koji je vodeći u industriji. Dok se vremenska ograničenja primenjuju na 4K/60p i snimak visoke brzine, 4K/30p i Full HD može da se snima bez vremenskog ograničenja.*3 Video visoke brzine omogućava 2x usporeni prikaz pri 60 slika u sekundi u 4K i do 6x usporeni prikaz u Full HD sa brzinama do 180 slika u sekundi.

Line ulaz omogućen je pomoću 3,5-milimetarskog mikrofonskog priključka, dok zvuk može da se prati pomoću 3,5-milimetarske utičnice za slušalice. Napredan kvalitet zvuka može da se postigne postavljanjem DMW-XLR1 adaptera za mikrofon u hot shoe u kombinaciji sa profesionalnim mikrofonima i XLR izvorima ulaza.

*1 50p samo u PAL oblasti
*2 „HLG (Hybrid Log Gamma)“ je međunarodni standard (ITU-R BT.2100) HDR formata
*3 4K/60p: 29 minuta i 59 sekundi, video zapisi visoke brzine do 15 minuta (svi režimi visokih brzina). Snimanje će se zaustaviti kada se memorijska kartica napuni ili kada se baterija isprazni. Kada je temperatura previsoka, fotoaparat može da zaustavi snimanje kako bi se zaštitio. Sačekajte dok se fotoaparat ne ohladi.

Dizajniran da ispuni profesionalna očekivanja

Razvijen za profesionalne fotografe, LUMIX S1 je napravljen da izdrži intenzivnu upotrebu zahvaljujući prednjim i zadnjim pločama izlivenim od magnezijumske legure i zaptivkama na svakom spoju, točkiću i dugmetu. Fotoaparat je otporan na prašinu, prskanje i radi na niskim temperaturama do -10°C*1.

Jedinica zatvarača dizajnirana je da izdrži 400.000 okidanja. Ona omogućava mehanički pokretana vremena ekspozicije koja su toliko kratka kao 1/8000 sekundi da bi se omogućilo snimanje subjekata koji se brzo kreću čak i kada se koriste otvorene blende brzih objektiva na jakom suncu. Spoljašnji blic može da se sinhronizuje sa najbržim brzinama zatvarača u industriji od 1/320 sekundi*2.

Kontrolni tasteri i točkići postavljeni su na osnovu ergonomske studije kako bi se korisniku omogućilo da se koncentriše na snimanje. Usvajanje 8-smernog džojstika i usavršenog UI-ja (User Interface – korisnički interfejs) takođe pomaže brzoj upotrebi tokom snimanja. Poluga za zaključavanje sprečava neželjenu upotrebu, a korisnik može da izabere koje funkcije želi da zaključa.

Fotografi takođe mogu da zaštite svoj rad tako što fotoaparat automatski dodaje njihove lične podatke i informacije o autorskim pravima u Exif podatke u trenutku dok se slike snimaju. Dvostruki slotovi za memorijske kartice postoje za SD (UHS-II) i XQD*3 medije, a kompatibilnost sa standardom CFexpress biće obezbeđena u bliskoj budućnosti.

*1 Otpornost na prašinu i prskanje ne garantuje da neće doći do oštećenja ako se fotoaparat izloži direktnom kontaktu sa prašinom i vodom
*2 Na dan 1. februar 2019.
*3 XQD je registrovani zaštitni znak kompanije Sony Corporation.

Olakšana kreativna kontrola

Radi individualnog izgleda, kontrole u fotoaparatu pružaju fotografu veliku fleksibilnost u načinu na koji se JPEG-ovi snimaju. Svaki stil fotografisanja može da se podesi, a mogu da se naprave i sačuvaju novi stilovi. Plitka (Flat) opcija pravi JPEG-e sa plitkim kontrastom i zasićenjem, kao fleksibilnom početnom tačkom za postprocesiranje.

Novi stilovi fotografisanja uključuju HLG fotografske režime (Hybrid Log Gamma)*1 za slike sa živopisnim visokim dinamičkim opsegom koje zadržavaju ekstremne osvetljene detalje pogodne za prikazivanje na najnovijim Panasonic 4KTV-ima koji su HLG usaglašeni preko konekcije putem HDMI kabla ili na drugim uređajima koji su HLG usaglašeni. Slike koje se snime u HLG režimima mogu da se sačuvaju kao HSP datoteke u zadivljujućoj 8K rezoluciji, kao i u JPEG i RAW formatima.

Prilikom snimanja portreta, nova AWBw postavka balansa bele boje stvara atraktivnu umerenu crvenu nijansu, a novi režim merenja svetla prema osvetljenim delovima slike (Highlight Weighted Light Metering Mode) prioritizuje očuvanje detalja u najsvetlijim delovima slike.

Novi panoramski odnosi stranica slike dodaju kreativne mogućnosti, zahvaljujući 65:24 filmskoj panorami i 2:1 formatima širokog kadra koji pružaju uzbudljive dimenzije na sceni snimanja.

*1 „HLG (Hybrid Log Gamma)“ je međunarodni standard (ITU-R BT.2100) HDR formata.

Mogućnost povezivanja i daljinsko okidanje

• Daljinsko okidanje pomoću funkcije LUMIX Tether
• Bluetooth 4.2
• Wi-Fi 5GHz*1/2.4GHz

LUMIX S1 kompatibilan je sa LUMIX Tether softverom koji omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata putem USB-a sa računara, kao i strimovanje živog snimka i direktan prenos slika na računar u trenutku njihovog snimanja.

LUMIX Sync je nova aplikacija za pametne telefone za iOS/Android*2 uređaje koja omogućava daljinsku kontrolu fotoaparata i prenošenje fotografija sa fotoaparata na telefon/tablet.

Kompatibilnost sa standardom Bluetooth 4.2 omogućava stalnu konekciju sa pametnim telefonom ili tabletom uz minimalnu potrošnju energije, a omogućava i da se postavke fotoaparata podele između više LUMIX S1 tela. Wi-Fi 5GHz (IEEE802.11ac) uz 2,4GHz (IEEE802.11b/g/n) omogućava bezbednu i bržu konekciju sa pametnim telefonima/tabletima radi daljinske kontrole i prenošenje slika/video zapisa.

*1 5GHz Wi-Fi nije dostupan u nekim zemljama.
*2 Android i Google Play su robne marke ili registrovane robne marke kompanije Google Inc. IOS je robna marka ili registrovana robna marka kompanije Cisco u SAD i u drugim zemljama i koristi se u okviru licence.

Pun opseg dodataka

LUMIX S1 kompatibilan je sa velikim opsegom dodataka uključujući daljinski okidač (DMW-RS2), okular (DMW-EC6), baterijski grip (DMW-BGS1) i  punjač baterije (DMW-BTC14). Punjač baterije takođe je usaglašen sa USB isporukom napajanja i omogućava brzo punjenje baterije fotoaparata od 7,4 V 3,050 mAh za oko 2 sata. Fotoaparat može da se koristi dok se puni preko ovog adaptera. Konvencionalni eksterni blic (DMW-FL580L / FL360L / FL200L) takođe može da se montira na fotoaparate serije LUMIX S.

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 591 podružnica i 88 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2018. zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 61,4 milijarde evra. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.