Panasonic razvija novi LUMIX S1H fotoaparat punog formata bez ogledala

• Sa video zapisom bioskopskog kvaliteta i prvi na svetu sa 6K/24p*1 mogućnostima snimanja

Panasonic razvija novi LUMIX S1H fotoaparat punog formata bez ogledala

Beograd, 3. juna 2019. – Panasonic Corporation s ponosom najavljuje razvoj modela LUMIX S1H, novog Digital Single Lens Mirrorless fotoaparata opremljenog senzorom punog formata. To je prvi fotoaparat na svetu koji je u stanju da snima u 6K/24p *1 (odnos stranica 3:2), 5,9K/30p (odnos stranica 16:9) i u 10-bitnom 60p 4K/C4K.*2 *3 Uz kombinaciju kvaliteta video zapisa na profesionalnom nivou i visoke mobilnosti fotoaparata bez ogledala, Panasonic će pustiti LUMIX S1H u prodaju na svetskim tržištima na jesen 2019.

Od kad je počeo sa razvijanjem tehnologija video snimanja za digitalni bioskop tokom 1990-tih, Panasonic je proizveo niz inovativnih tehnologija za impresivne kinematografske prikaze zapisa, kao što je 24p video snimanje, usporeni video pomoću promenljivog broja slika u sekundi i širok dinamički opseg i prostor boja standarda V-Log/V-Gamut. Panasonic je sarađivao sa producentima filmova više od četvrt veka kako bi dizajnirao i razvio veliki broj filmskih kamera, što za rezultat ima zadivljujuće visoke video performanse. LUMIX GH1 je debitovao u 2009. kao prvi na svetu Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat sposoban za snimanje full-HD AVCHD video zapisa.*4 LUMIX GH4 je pušten u prodaju u 2014. kao prvi na svetu Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat*5 sposoban za snimanje 4K video zapisa. A u 2017, LUMIX GH5 je pušten u prodaju kao prvi aparat na svetu koji ima sposobnost za snimanje 4K/60p, 4:2:2 10-bit 4K/30p.*6 LUMIX GH5 je izuzetno hvaljen od strane filmskih producenata zbog visokih performansi, izvanredne mobilnosti i vrhunske svestranosti u filmskoj produkciji.

Novi LUMIX S1H dizajniran je i razvijen primenom ogromnog iskustva i tehnologija prikupljenih u bioskopskim kamerama LUMIX S serije fotoaparata punog formata bez ogledala. On uspeva da spakuje sve te tehnologije, naročito u oblasti procesiranja digitalnog signala i disperzije toplote, u kompaktno, lagano telo, kako bi se postigle i visoke performanse i maksimalna mobilnost. On otvara vrata kreativnoj produkciji filmova na načine na koje konvencionalni, glomazni sistemi kamera jednostavno to ne mogu.

Glavne karakteristike novog modela LUMIX S1H su sledeće:

1. Visoka rezolucija do 6K za brojne formate

Maksimalno iskorišćavajući upotrebu piksela u senzoru za sliku punog formata, LUMIX S1H, kao digitalni fotoaparat postigao je 6K/24p (odnos stranica 3:2) ili 5,9K/30p (odnos stranica 16:9) video zapis, po prvi put na svetu.*1 On je takođe prvi na svetu digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva*1 koji je omogućio 10-bitni 60p 4K/C4K *2*3 video zapis. On podržava razne formate snimanja, uključujući 4:3 anamorfni režim, kako bi ispunio profesionalne zahteve. Njegovi podaci u visokoj rezoluciji takođe mogu da se koriste za pravljenje 4K video zapisa sa višim kvalitetom slike ili za isecanje slika u 4K.

2. Bogata gradacija i široki prostor boja gotovo su jednaki onim u filmskim kamerama.

LUMIX S1H ima V-Log/V-Gamut sa širokim dinamičkim opsegom od 14+ koraka, koji su gotovo jednaki kao i u kameri Panasonic Cinema VariCam, kako bi se precizno zabeležilo sve, od tamnih do svetlih oblasti. Boja, pa čak i tekstura ljudske kože verno se reprodukuje. Dizajniran pod doslednim upravljanjem bojama, snimljeni materijal modela S1H kompatibilan je sa V-Log zapisom snimljenim kamerom VariCam ili V-Log L zapisom snimljenim kamerom LUMIX GH5/GH5S.

3. Visoka pouzdanost proizvoda koja omogućava neograničeno snimanje video zapisa.*7

U svakom režimu snimanja modela S1H, video može da se snima bez prekida u okviru sertifikovane radne temperature, tako da korisnik može da se koncentriše na snimanje.

Panasonic sada nudi tri inovativna modela u LUMIX S seriji Digital Single Lens Mirrorless fotoaparata punog formata – S1R, S1 i novi S1H. LUMIX S1R savršen je za snimanje slika visoke rezolucije, LUMIX S1 je napredna hibridna kamera za fotografije i video zapise visokog kvaliteta, a LUMIX S1H je dizajniran i razvijen posebno za filmsku produkciju. Sa ovakvom linijom proizvoda, Panasonic je posvećen ispunjavanju zahteva svakog grafičkog profesionalca tako što izaziva konstantnu evoluciju foto/video kulture u današnjoj novoj digitalnoj eri.

Prototip modela LUMIX S1H biće izložen na događaju „Cine Gear Expo 2019.“*8

*1 Kao digitalni fotoaparat sa izmenljivim objektivima, na dan 31. maja 2019. (SAD). Istraživanje kompanije Panasonic.
*2 Kao digitalni fotoaparat punog formata sa izmenljivim sistemom objektiva, na dan 31. maja 2019. (SAD). Istraživanje kompanije Panasonic. U Super 35-milimetarskoj ekvivalentnoj veličini.
*3 Odgovarajući rezoluciji 4K (4096×2160) kao što je definisano standardom Digital Cinema Initiatives (DCI).
*4 Na dan 25. marta 2009, kao digitalni fotoaparat sa izmenljivim sistemom objektiva. Istraživanje kompanije Panasonic.
*5 Na dan 25. marta 2014, kao Digital Single Lens Mirrorless fotoaparat. Istraživanje kompanije Panasonic.
*6 Na dan 25. januara 2017, kao digitalni fotoaparat sa izmenljivim sistemom objektiva. Istraživanje kompanije Panasonic.
*7 Vreme snimanja promenljivo je u zavisnosti od kapaciteta baterije i kapaciteta memorijske kartice. Kada temperatura fotoaparata poraste iznad određene radne temperature, fotoaparat može sam da zaustavi snimanje video zapisa kako bi se zaštitio od toplotnog oštećenja.
*8 Cine Gear Expo 2019 glavni je godišnji događaj namenjen profesionalcima iz tehnološke industrije, industrije zabave i medijske industrije koji će se održati u Paramount studijima u Los Anđelesu, SAD, od 30. maja do 2. juna.
・ Dizajn i specifikacije podložni su promenama bez najave.


O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018. godini, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 591 podružnicom i 88 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2018. godine zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 61,4 milijarde evra. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.