https://direct.panasonic.com.my/GWC/PM/MY{0} RM #,###.00 010 {0} items in your basket true true thumbnail
Products in your basket Amount Price
  • Sub-Total:incl. GST

PDPA (Personal Data Protection Act)

ENGLISH

Personal Data Protection Notice for Panasonic Malaysia Sdn Bhd

Panasonic Malaysia Sdn Bhd (26975-W) (“Panasonic”) respects and is committed to the protection of your personal information and your privacy. This Personal Data Protection Notice explains how we collect and handle your personal information in accordance with the Malaysian Personal Data Protection Act 2010. Please note that Panasonic may amend this Personal Data Protection Notice at any time without prior notice and will update any such amendment via our website.

(1)   Personal information

1.1  Type of personal information


Personal information means any information which relates to you and which was collected or provided to Panasonic for the purposes stated in Section 2 below.

In order for us to fulfill one or more of our obligations listed in Section 2 herein, we will need to collect relevant personal information from you. The personal information collected, recorded, held, stored, used, disclosed and / or processed (collectively referred to as “Process”) by us may include (but is not limited to) the following:


(a)   Master data: name, date of birth, identification supporting documents (including NRIC or passport number), gender, nationality and race, preferred language, ethnic origin, qualifications, occupation, employer, former employer(s), photographs  or other images, security recordings, voice recordings, cookies and location tracking/GPS information;

(b)   Current contact details: current private, home, correspondence and/or business address, telephone and/or mobile phone number(s), fax number and email address (es), and any other form of contact information that can allow us to reach you for communication purposes; and/or

(c)   Compensation and/or financial standing information: income range, bank account details, transaction currency type, income tax file number, income tax EA Form, Employees Provident Fund (KWSP) yearly and/or current dated member’s statement, bank facilities offer letter(s), bank guarantee(s) details, letter or credit(s) information other relevant information in relation to your financial credit reporting standing check for credit assessment purposes to determine business credit assignment by  Panasonic as part of your application to become our business partner.


1.2  Source of personal information


Your personal information will be obtained from the following sources, where applicable, or such other sources which we may see fit from time to time and/or we may collect personal information directly from you when you:


(a)   Communicate with us (for example when you contact us for any enquiries, including by calling our Panasonic Customer Care Centre);

(b)   Information provided or submitted by you through among others, as applicable the various types of registration form(s) required for commercial transaction with us, commence a business relationship with us or our channel partners of third party vendors (where applicable), registering the warranty for Panasonic product(s), register your interest or subscribe for information on our products and/or service or to our publications (for example newsletters), participate in any of our surveys, competitions, contests, or promotional offers, respond to any marketing materials we send out, (received via email, facsimile, manual submission, online), sales form(s), webpage(s);

(c)   As applicable, publicly available or publicly accessible information; and

(d)   Such other written or verbal communications or documents delivered to us prior to and during the course of our contractual or pre-contractual dealings with you.


We may also obtain your personal information from third-parties we deal with or who are connected with you and from such other sources where you have given your consent for the disclosure of information relating to you, and/or where otherwise lawfully permitted. As the accuracy of your personal information depends largely on the information you provide to us, kindly inform us as soon as practicable if there are any errors in your personal information or if there have been any changes to your personal information.

1.3  Obligatory personal information and failure to supply

All information requested for in the relevant forms is obligatory to be provided by you unless stated otherwise.

The failure to supply such personal information as may be needed may:

 

(a)   Result in us being unable to provide you with the notices, services and/or products requested;

(b)   Affect our ability to effect the necessary processes relating to the supply of our products and/or services; and/or

(c)   Result in us being unable to update you on our latest products, services, promotions, events and/or launches.


(2)   Purposes of collecting and processing personal information


Personal information you provide will be processed by us for, amongst others, the following purposes as applicable:


(a)   The delivery of notices, services or products and the marketing of such services or products to you;

(b)   In order for you to enter into the necessary agreement and/or contract in relation to the sale and supply of  Panasonic products or for the supply of goods and services;

(c)   User or customer relationship management procedures;

(d)   Credit assessments and other background checks of users as we may determine to be necessary or appropriate;

(e)   Our internal record management in the ordinary course of business;

(f)   Such purposes specifically provided for in any particular service or product offered by us or administer your participation in contests;

(g)   Conducting marketing and customer analysis in connection with our services and related products;

(h)   Enabling us to send you information by e-mail, telecommunication means (telephone calls or text messages) or social media about products and services by our related companies and business partners, authorized third parties which may include but is not limited to the above mentioned purposes which we think may interest you;

(i)   To establish and better manage any business relationship we have with you;

(j)   To process any communication you send us (for example, answering any queries and dealing with any customer service complaints and feedbacks);

(k)   Post-sales services, such as after-sales maintenance (if any) or customer service related matters;

(l)   To provide you with the products and/or services you have requested;

(m)   To notify you about benefits and changes to the features of our products and/or services;

(n)   Collection of outstanding payments from clients and/or customers;

(o)   Prevention of crime including but not limited to fraud, money-laundering, bribery;

(p)   Meet any legal or regulatory requirements relating to our provision of services, and products and to make disclosure under the requirements of any applicable law, regulation, direction, court order, by-law, guideline, circular, code applicable to us or any of our member companies;

(q)   Project site vacant possession, property/estate management, customer care and/or defect rectification works;

(r)   For research, benchmarking, and statistical analysis purposes; and/or

(s)   Other project execution works related services such as security management, project insurance procurement and site access management.

 

(3)   Storage and retention of personal information

Your personal information shall be stored either in hard copies in our office within the group or stored electronically in servers. Any personal information supplied by you will be retained by our organization as long as necessary for the fulfillment of the purposes stated in (2) above or as required to satisfy legal regulatory, commercial or accounting requirements and at all times subject to prevailing legal requirements.

(4)   Disclosure of personal information

4.1  Entities within Panasonic


Your personal information provided to us is processed by entities (in or outside of Malaysia) within Panasonic (including related companies, subsidiaries, holding companies, associated companies and outsourcing partners).

Panasonic will ensure that:

 

(a)   access to your personal information is restricted to staff who are contractually required to process your personal information in accordance with their respective job requirements; and

(b)   only necessary information is released to the relevant employees.

 

4.2  Classes of third parties

Your personal information may be disclosed to relevant third parties (in or outside of Malaysia) as required under law, pursuant to relevant contractual relationship (for example, where we appoint third party service providers) or for the purposes stated in Section 2 above (or directly related to those purposes).

In the event of a potential, proposed or actual sale of business, disposal, acquisition, merger or re-organization (“Transaction”), your personal information may be required to be disclosed or transferred to a third party as a result of the Transaction. You hereby acknowledge that such disclosure and transfer may occur and permit Panasonic to release your personal information to the other party and its advisers/representatives.

 

(a)   Customer or potential customer: Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

 

·   Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as banks or financial institutions, software vendors, auditors, lawyers, company secretary, consultants, contractors, professional advisors, service providers, printing companies, conference/training/event organizer, other advisers, insurance companies);

·   Our business partners or affiliates who may jointly provide the service requested for;

·   Utility companies;

·   Law enforcement agencies, including the local police; and

·   Relevant governmental authorities’ statutory authorities, local council and industry regulators.

 

(b)   Vendor, supplier, tenant or service provider: Your personal information may be disclosed to the following classes of third parties:

 

·   Third parties appointed by us to provide services to us or on our behalf (such as banks or financial institutions, software vendors, auditors, lawyers, company secretary, printing companies, contractors, conference/training/event organizer, other advisers, insurance companies);

·   Law enforcement agencies, including the local police; and

·   Relevant governmental authorities, statutory authorities, local council and industry regulators.

 

(5)   Websites

5.1  Links to other sites


Links to other sites is provided for your convenience and information. These sites may have their own privacy statement in place, which we recommend you review if you visit any linked websites. We are not responsible for the content on the linked sites or any use of the site.

5.2  Location enabled products or applications

Location enabled products or applications transmit your location information to us. We do not use the information sent or provided other than to provide the service you request. Location enable features are opt-in and you have control over your participation and can turn these services off at any time or uninstall them.

Some mobile applications will utilize Google Analytics (or similar tool) to help us better serve you through improved products, services, and revisions to the mobile applications. This collected information will not identify you to us. It may, however, let us know anonymously, which services and features you are using the most within the application, as well as device type and hardware features, country and language of download.

5.3  Cookies

A cookie may be used in the processing of your information. A cookie is a text file placed into the memory of your computer and/or device by our computers. A copy of this text file is sent by your computer and/or device whenever it communicates with our server. We use cookies to identify you. We may also collect the following information during your visit to our website and/or the fully qualified domain name from which you accessed our site, or alternatively, your IP address:

 

(a)   the date and time you accessed each page on our web site;

(b)   the URL of any webpage from which you accessed our site (the referrer); and

(c)   the web browser that you are using and the pages you accessed.

 

Some web pages may require you to provide a limited amount of personal information in order to enjoy certain services on our websites (system login credentials, email address and contact, etc). These personal information will only be used for its intended purposes only, i.e. to respond to your message or deliver the requested services.

(6)   Right to access and correct personal information

6.1
  You have the right and shall be given access to your personal information held by us and correct the personal information where in personal information is inaccurate, incomplete, misleading or not up-to-date. In this respect, you may in writing:-

 

(a)   Check whether we hold and process your personal information;

(b)   Request access to such personal information;

(c)   Request correction of wrong personal information;

(d)   Request explanation on our policies and procedures in relation to personal information handled by us;

(e)   Communicate to us your objection to the use of your personal information for marketing purposes; and

(f)    Withdraw, in full or in part, your consent given previously subject to applicable legal requirements/restrictions, our contractual obligations and a reasonable time frame.

 

6.2  Accuracy of personal information

 

You are responsible for informing us about any changes to your personal information to enable us to keep your data accurate and current.

 

(7)   Limiting the processing of personal information, further enquiries and contact point:

 

If you would like to obtain further information on how to limit the processing of your personal information, you may contact:-

 

Name: Ms. Santhamary Balakrishnan

Designation: Personal Information Representative

Tel: 03-79537600

Email Address: ccc@my.panasonic.com

Fax: 03-79537606

Correspondence AddressPanasonic Malaysia Sdn Bhd

Lot 10, Jalan 13/2, 46200 Petaling Jaya

Selangor Darul Ehsan

 

Or to read our latest up-to-date PDPA policy, please visit: www.panasonic.com.my

 

(8)   Conflict

 

In the event of any conflict between this English language Personal Data Protection Notice and its corresponding Bahasa Malaysia Personal Data Protection Notice, the terms in this English language Notice shall prevail.

BAHASA MALAYSIA

Notis Perlindungan Data Peribadi untuk Panasonic Malaysia Sdn Bhd

Panasonic Malaysia Sdn Bhd (26975-W) ("Panasonic") menghormati dan komited untuk melindungi maklumat peribadi dan privasi anda. Notis Perlindungan Data Peribadi menerangkan bagaimana kami mengumpul dan mengendalikan maklumat peribadi anda selaras dengan Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010. Sila ambil perhatian bahawa Panasonic boleh meminda Notis Perlindungan Data Peribadi pada bila-bila tanpa notis terlebih dahulu dan akan memaklumkan sebarang pindaan melalui laman sesawang kami.

(1)   Maklumat peribadi

1.1  Jenis maklumat peribadi


Maklumat peribadi bermakna apa-apa maklumat yang berkaitan dengan anda yang dikumpul atau diberikan kepada Panasonic bagi tujuan yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di bawah.

Dalam usaha kami untuk memenuhi satu atau lebih daripada kewajipan kami yang disenaraikan dalam Seksyen 2 di sini, kami perlu untuk mengumpul maklumat peribadi yang relevan daripada anda. Maklumat peribadi yang dikumpul, direkodkan, dipegang, disimpan, digunakan, didedahkan dan/atau diproses (secara kolektif dirujuk sebagai "Proses") oleh kami termasuk (tetapi tidak terhad kepada) dengan yang berikut:


(a)   Data Induk: nama, tarikh lahir, dokumen sokongan pengenalpastian (termasuk kad pengenalan atau nombor pasport), jantina, kewarganegaraan dan bangsa, bahasa pilihan, asal-usul etnik, kelayakan, pekerjaan, majikan, bekas majikan, gambar-gambar atau imej-imej lain, rakaman video keselamatan, rakaman suara, ”cookies” dan pengesanan lokasi/ maklumat GPS;

(b)   Maklumat perhubungan terkini: Alamat rumah, surat-menyurat persendirian dan/atau alamat perniagaan, telefon dan/atau nombor telefon bimbit, nombor faksimili dan alamat e-mel, dan apa-apa bentuk maklumat hubungan yang membolehkan kami berhubung dengan anda untuk tujuan komunikasi; dan/atau

(c)   Imbuhan dan/atau informasi maklumat kewangan: pendapatan, butiran akaun bank, urusniaga jenis matawang, nombor fail cukai pendapatan, Borang EA cukai pendapatan, Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) tahunan dan/atau penyata ahli bertarikh terkini, surat tawaran kemudahan bank, butiran jaminan bank, surat atau maklumat kredit, lain-lain maklumat yang berkaitan dengan kedudukan kredit kewangan untuk tujuan penilaian kredit bagi menentukan jumlah nilai kredit perniagaan sebagai sebahagian daripada permohonan anda untuk menjadi rakan kongsi perniagaan kami.


1.2  Sumber maklumat peribadi


Maklumat peribadi anda akan diperolehi daripada sumber-sumber berikut, jikalau berkenaan, atau sumber-sumber lain yang sepatutnya dari pandangan kami dari masa ke masa dan/atau kami akan mengumpulkan maklumat peribadi secara langsung daripada anda apabila anda:


(a)   Berkomunikasi dengan kami (sebagai contoh apabila anda menghubungi kami untuk sebarang pertanyaan, termasuk juga menghubungi Pusat Khidmat Pelanggan Panasonic);

(b)   Maklumat yang diberikan atau dikemukakan oleh anda melalui antara lain, yang mana berkenaan pelbagai jenis borang pendaftaran yang diperlukan untuk urusniaga perdagangan dengan kami, memulakan hubungan perniagaan dengan kami atau rakan niaga saluran iaitu penjual pihak ketiga (di mana berkenaan), mendaftar jaminan untuk produk Panasonic, mendaftar minat anda atau melanggan untuk maklumat mengenai produk dan/atau perkhidmatan atau penerbitan kami (contohnya naskhah berita), mengambil bahagian dalam mana-mana kaji selidik, pertandingan, peraduan, atau tawaran promosi, membalas kepada mana-mana bahan pemasaran yang kami hantar, (yang diterima melalui e-mel, faksimili, penghantaran tangan, dalam talian), borang-borang jualan, laman sesawang;

(c)   Yang mana berkenaan, yang boleh didapati secara umum atau maklumat terbuka kepada orang awam; dan

(d)   Perhubungan lain secara bertulis atau lisan atau dokumen yang dihantar kepada kami sebelum dan semasa urusan kontrak atau pra-kontrak kami dengan anda.


Kami juga boleh mendapatkan maklumat peribadi anda daripada pihak ketiga yang berurusan dengan kami atau sesiapa yang mempunyai hubungan dengan anda dan dari sumber-sumber lain di mana anda telah memberi kebenaran bagi pendedahan maklumat berkaitan dengan anda, dan/atau di mana sebaliknya sah di sisi undang-undang. Oleh kerana ketepatan maklumat peribadi anda sebahagian besarnya bergantung kepada maklumat yang anda berikan kepada kami, sila maklumkan kepada kami secepat mungkin jika terdapat sebarang kesilapan dalam maklumat peribadi anda atau jika terdapat apa-apa perubahan kepada maklumat peribadi anda

1.3  Maklumat peribadi yang mesti dan kegagalan memberi maklumat

Semua maklumat yang diminta dalam borang-borang berkaitan adalah dimestikan untuk anda sediakan kecuali dinyatakan sebaliknya.

Kegagalan untuk memberi data peribadi sebagaimana yang diperlukan boleh:

 

(a)   Menyebabkan kami tidak dapat menyediakan notis, perkhidmatan dan/atau produk yang dikehendaki anda;

(b)   Menjejaskan keupayaan kami untuk melaksanakan proses yang perlu berkaitan dengan pembekalan produk dan/atau perkhidmatan kami; dan/atau

(c)   Menyebabkan kami tidak dapat memaklumkan kepada anda tentang produk-produk terbaru, perkhidmatan, promosi, peristiwa dan/atau pelancaran kami.


(2)   Tujuan pengumpulan dan pemprosesan maklumat peribadi


Maklumat peribadi yang anda berikan akan diproses oleh kami untuk, antara lain, yang mana berkenaan tujuan-tujuan berikut:


(a)   Penghantaran notis, perkhidmatan atau produk dan pemasaran perkhidmatan atau produk tersebut kepada anda;

(b)   Untuk membolehkan anda membuat perjanjian yang perlu dan/atau kontrak yang berkaitan dengan menjual dan membekalkan produk Panasonic atau untuk membekalkan barangan dan perkhidmatan;

(c)   Tatacara pengurusan perhubungan dengan pengguna atau pelanggan;

(d)   Penilaian kredit dan semakan latar belakang lain ke atas pengguna yang kami anggap perlu atau sesuai;

(e)   Pengurusan rekod dalaman kami seperti kebiasaan perniagaan;

(f)   Bagi tujuan khusus dalam mana-mana perkhidmatan tertentu atau produk yang ditawarkan oleh kami atau mentadbir penyertaan anda dalam pertandingan;

(g)   Menjalankan analisa pemasaran dan pelanggan yang berkaitan dengan perkhidmatan dan produk kami;

(h)   Membolehkan kami untuk menghantar maklumat melalui e-mel, perhubungan melalui (panggilan telefon atau mesej teks) atau media sosial mengenai produk dan perkhidmatan oleh pihak syarikat-syarikat yang berkenaan dan rakan kongsi perniagaan, pihak ketiga yang diberi kuasa yang mungkin termasuk tetapi tidak terhad kepada tujuan yang tersebut di atas yang kami fikir mungkin menarik minat anda;

(i)   Untuk menubuh dan mengurus dengan lebih baik sebarang hubungan perniagaan antara kita;

(j)   Untuk memproses sebarang komunikasi yang anda hantar (contohnya, menjawab sebarang pertanyaan dan menguruskan apa-apa aduan perkhidmatan pelanggan dan maklumbalas);

(k)   Perkhidmatan lepas jualan, seperti penyelenggaraan selepas jualan (jika ada) atau perkara-perkara yang berkaitan dengan perkhidmatan pelanggan;

(l)   Untuk menyediakan produk-produk dan/atau perkhidmatan yang anda kehendaki;

(m)   Untuk memberitahu anda tentang manfaat dan perubahan kepada ciri-ciri produk dan/atau perkhidmatan kami;

(n)   Kutipan bayaran tertunggak daripada pelanggan;

(o)   Termasuk pencegahan jenayah tetapi tidak terhad kepada penipuan, pengubahan wang haram, rasuah;

(p)   Memenuhi mana-mana undang-undang atau peraturan yang berkaitan dengan peruntukan perkhidmatan dan produk, untuk didedahkan di bawah keperluan undang-undang berkaitan, peraturan, arahan, perintah mahkamah, undang-undang kecil, garis panduan, pekeliling, kod yang terpakai ke atas kami atau mana-mana ahli syarikat;

(q)   Pemilikan tapak projek kosong, harta/pengurusan hartanah, khidmat pelanggan dan/atau kerja-kerja pembaikan kecacatan;

(r)   Untuk penyelidikan, penanda aras, dan tujuan analisis statistik; dan/atau

(s)   Lain-lain kerja pelaksanaan projek perkhidmatan seperti pengurusan keselamatan, pemerolehan projek insurans dan pengurusan akses laman sesawang.

 

(3)   Simpanan dan mengekalkan maklumat peribadi

Maklumat peribadi anda akan disimpan sama ada sebagai kertas salinan di pejabat kami atau disimpan secara elektronik didalam “server”. Sebarang maklumat peribadi yang diberikan oleh anda akan disimpan oleh organisasi kami selama diperlukan untuk memenuhi tujuan yang dinyatakan dalam (2) di atas atau seperti yang diperlukan untuk memenuhi peraturan, komersil atau keperluan perakaunan dan pada setiap masa tertakluk kepada keperluan undang-undang semasa.

(4)   Pendedahan maklumat peribadi

4.1  Entiti dalam Panasonic


Maklumat peribadi anda yang diberikan kepada kami diproses oleh entiti (di dalam atau di luar Malaysia) di dalam Panasonic (termasuk syarikat berkaitan, anak-anak syarikat, syarikat induk, syarikat-syarikat bersekutu dan rakan sumber luaran).

Panasonic akan memastikan bahawa:

 

(a)   akses kepada maklumat peribadi anda adalah terhad kepada kakitangan yang dilantik untuk memproses maklumat peribadi anda selaras dengan bidang keperluan pekerjaan masing-masing; dan

(b)   hanya maklumat yang perlu sahaja dibuka kepada kakitangan yang berkaitan.

 

4.2  Kelas-kelas pihak ketiga

Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan kepada pihak ketiga yang berkaitan (dalam atau di luar Malaysia) sebagaimana yang dikehendaki di bawah undang-undang, menurut hubungan kontrak yang berkaitan (contohnya, kami melantik pembekal perkhidmatan pihak ketiga) atau bagi maksud yang dinyatakan dalam Seksyen 2 di atas (atau berkaitan secara langsung dengan maksud itu).

Sekiranya sebuah perniagaan berpotensi, dicadangkan atau dijual, pelupusan, pengambilalihan, penggabungan atau penyusunan semula (Urusniaga), maklumat peribadi anda mungkin akan didedahkan atau dipindahkan kepada pihak ketiga akibat daripada urusniaga tersebut. Dengan ini anda akui bahawa pendedahan dan pemindahan maklumat boleh berlaku dan membenarkan Panasonic untuk mendedahkan maklumat peribadi anda kepada pihak yang satu lagi dan penasihat/wakilnya.

 

(a)   Pelanggan atau bakal pelanggan: Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan kepada pihak ketiga mengikut kelas berikut:

 

·   Pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti bank atau institusi kewangan, penjual perisian, juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, kontraktor, pakar penasihat, pembekal perkhidmatan, syarikat percetakan, penganjur persidangan / latihan / acara, penasihat yang lain, syarikat insurans);

·   Rakan kongsi perniagaan atau sekutu kami yang boleh bersama-sama memberikan perkhidmatan;
·   Syarikat-syarikat utiliti;

·   Agensi penguatkuasaan undang-undang, termasuk polis tempatan; dan

·   Pihak berkuasa kerajaan yang berkenaan, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri.

 

(b)   Vendor, pembekal, penyewa atau pembekal perkhidmatan: Maklumat peribadi anda mungkin didedahkan kepada pihak ketiga mengikut kelas berikut:

 

·   Pihak ketiga yang dilantik oleh kami untuk menyediakan perkhidmatan kepada kami atau bagi pihak kami (seperti bank atau institusi kewangan, penjual perisian, juruaudit, peguam, setiausaha syarikat, perunding, syarikat percetakan, kontraktor, penganjur persidangan/ latihan/acara, penasihat yang lain, syarikat insurans);

·   Agensi penguatkuasaan undang-undang, termasuk polis tempatan; dan

·   Pihak berkuasa kerajaan yang berkenaan, pihak berkuasa berkanun, majlis tempatan dan pengawal selia industri.

 

(5)   Laman Sesawang

5.1  Pautan ke laman sesawang lain


Pautan ke laman web lain disediakan untuk kemudahan dan maklumat anda. Laman-laman ini mungkin mempunyai pernyataan privasi mereka sendiri dan kami cadangkan anda menyemak dahulu jika anda melawat mana-mana pautan laman sesawang. Kami tidak bertanggungjawab keatas kandungan didalam laman sesawang yang dipautkan atau penggunaan laman sesawang ini.

5.2  Produk atau aplikasi boleh kesan lokasi

Produk atau aplikasi boleh kesan lokasi menghantar maklumat lokasi anda kepada kami. Kami tidak menggunakan maklumat yang dihantar melainkan untuk menyediakan perkhidmatan yang anda kehendaki. Ciri boleh kesan lokasi adalah dibawah kawalan dan pilihan anda samada untuk menggunakannya atau tidak.

Sesetengah aplikasi mudah alih akan menggunakan “Google Analytics” (atau kaedah yang serupa) untuk membantu kami menyediakan layanan lebih baik keatas penambahbaikan produk, perkhidmatan, dan semakan kepada aplikasi mudah alih. Maklumat yang terkumpul tidak akan mengenal pasti identiti anda. Ia boleh, bagaimanapun, maklumkan kepada kami, perkhidmatan-perkhidmatan dan ciri yang paling kerap anda gunakan dalam aplikasi itu, dan juga jenis peranti dan ciri-ciri perkakasan, negara dan bahasa yang dimuat turun.

5.3  “Cookies”

“Cookie” mungkin digunakan dalam pemprosesan maklumat anda. “Cookie” ialah satu fail teks yang terletak di dalam ingatan komputer dan/atau peranti di dalam komputer kita. Salinan fail teks dihantar oleh komputer dan/atau peranti apabila ia berkomunikasi dengan “server” kami. Kami menggunakan “cookies” untuk mengenal pasti anda. Kami juga mungkin mengumpul maklumat berikut semasa anda melawat laman sesawang kami dan/atau nama domain dari mana anda mengakses laman sesawang kami, atau sebagai alternatif, alamat IP anda:

 

(a)   tarikh dan masa anda mengakses setiap halaman di laman sesawang kami;

(b)   URL bagi sebarang laman sesawang dari mana anda mengakses laman sesawang kami (perujuk); dan

(c)   pelayar sesawang yang anda gunakan dan halaman yang anda akses.

 

Sesetengah laman sesawang mungkin memerlukan anda untuk mengisi maklumat peribadi khas untuk menikmati perkhidmatan tertentu pada laman web kami (kelayakan sistem log masuk, alamat e-mel dan hubungan, dll). Maklumat peribadi ini hanya akan digunakan untuk tujuan yang tersebut sahaja, seperti untuk membalas mesej anda atau menyediakan perkhidmatan yang dikehendaki.

(6)   Hak untuk akses dan membetulkan maklumat peribadi

6.1
  Anda mempunyai hak dan akan diberi akses kepada maklumat peribadi anda yang disimpan oleh kami dan membetulkan maklumat peribadi jika maklumat peribadi adalah tidak tepat, tidak lengkap, mengelirukan atau tidak dikemas kini. Dalam hal ini, anda boleh secara bertulis: -

 

(a)   Semak sama ada kami menyimpan dan memproses maklumat peribadi anda;

(b)   Mohon akses keatas maklumat peribadi;

(c)   Mohon untuk membetulkan maklumat peribadi yang salah;

(d)   Meminta penjelasan mengenai dasar dan prosedur berhubung dengan maklumat peribadi yang dikendalikan oleh kami;

(e)   Memaklumkan kepada kami bantahan supaya tidak menggunakan maklumat peribadi anda untuk tujuan pemasaran; dan

(f)    Menarik balik sepenuhnya atau sebahagiannya, kebenaran yang telah anda berikan sebelum ini tertakluk kepada keperluan/sekatan undang-undang, tanggungjawab kontrak dan tempoh masa yang munasabah.

 

6.2  Ketepatan maklumat peribadi

 

Anda bertanggungjawab untuk memaklumkan kepada kami tentang apa-apa perubahan kepada maklumat peribadi anda untuk membolehkan kami menyimpan data anda yang tepat dan terkini.

 

(7)   Menghadkan pemprosesan maklumat peribadi, pertanyaan dan titik hubungan:

 

Jika anda ingin mendapatkan maklumat lanjut mengenai bagaimana untuk menghadkan pemprosesan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi: -

 

Nama: Cik Santhamary Balakrishnan

Jawatan: Wakil Maklumat Peribadi

Tel: 03-79537600

Alamat E-mel: ccc@my.panasonic.com

Faks: 03-79537606

Alamat Surat Menyurat: Panasonic Malaysia Sdn Bhd

Lot 10, Jalan 13/2, 46200 Petaling Jaya

Selangor Darul Ehsan

 

atau untuk membaca polisi PDPA yang terkini, sila layari: www.panasonic.com.my

 

(8)   Konflik

 

Jika berlaku apa-apa percanggahan antara Notis Perlindungan Data Peribadi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysiai, terma dalam Notis dalam Bahasa Inggeris akan digunapakai.