Video performanse koje zadovoljavaju širok raspon kreativnih potreba

Video performanse koje zadovoljavaju širok raspon kreativnih potreba

Video performanse koje zadovoljavaju širok raspon kreativnih potreba
Neograničeno video snimanje, višestruki režimi rada

Neograničeno video snimanje, višestruki režimi rada

LUMIX GH5M2 nudi više režima snimanja koji se koriste za kino, emitovanje i druge profesionalne aplikacije. Pored C4K/4K 60p/50p 4:2:0 10-bitnog i C4K/4K 30p/25p/24p 4:2:2 10-bitnog ALL-Intra 400Mbps snimanja, nudi se neograničeno snimanje u svim postavkama.* Ovaj fotoaparat pruža sve kvalitete, fleksibilnost i kreativne opcije koje su potrebne za najrazličitija okruženja video produkcije.

* Pod uslovom da se aparat koristi u okruženju gdje je zagaranovan njegov rad i kada radi na baterije. Vrijeme snimanja zavisi od kapaciteta baterije i SD memorijske kartice. Snimanje se može automatski zaustaviti u C4K/4K 60p/50p 10-bitnom i režimu Anamorphic radi zaštite aparata.

C4K/4K 60p/50p 10-bitno interno/eksterno snimanje

C4K/4K 60p/50p 10-bitno interno/eksterno snimanje

Funkcija 10-bitnog video snimanja pruža kvalitetne profile boja za rad u naprednoj postprodukciji.   Fotoaparat LUMIX GH5M2 omogućava istovremeno C4K/4K 60p/50p 4:2:0 10-bitno snimanje pri internom snimanju i C4K/4K 60p/50p 4:2:2 10-bitni izlaz uživo pri eksternom snimanju putem HDMI. Ovaj kompaktni, lagani fotoaparat nudi sve kvalitete koje biste očekivali i od vrhunske digitalne kino kamere.

• HDMI, HDMI logotipi, i High-Definition Multimedia Interface su zaštitni znaci ili registrovani zaštitni znaci HDMI Licensing LLC-a u SAD-u i drugim zemljama.

Unaprijed instalirana funkcija asistiranog prikaza V-Log L / V-Log L View Assist

Unaprijed instalirana funkcija asistiranog prikaza V-Log L / V-Log L View Assist

Funkcija V-Log L je unaprijed instalirana za 12 zaustavljanja dinamičkog opsega. Korisnici će biti oduševljeni zadivljujuće preciznom reprodukcijom boja uz suptilne gradacije tamnih nijansi prema svijetlim. Pošto V-Log L ima iste V-Gamut karakteristike kao i V-Log,  LUT-ovi koji se koriste uz V-Log mogu se koristiti za gradiranje boja. U uređivanje se mogu neosjetno uključiti i snimci načinjeni uređajima iz serije VariCam.

LUT koji se koristi prikazuje se i na pretraživaču i na zadnjem monitoru. Kada se LUT primijeni na HDMI izlaz, može se potvrditi i putem eksternog monitora. Pored unaprijed zadatog LUT Vlog_709, mogu se preuzeti i koristiti i prilagođeni LUT-ovi. Ove funkcije znatno olakšavaju dobijanje pravih video rezultata.

V-Log/V-Gamut i LUT-ovi
https://pro-av.panasonic.net/en/cinema_camera_varicam_eva/support/lut/index.html

Snimanje 6K anamorphic

Snimanje 6K anamorphic

Video 6K anamorphic (4992x3744) ili 4 K anamorphic (3328x2496) ostvaruje se u formatu 4:3. Pošto je uređaj dizajniran da prihvati anamorfni objektiv sa širokim rasponom uvećanja, uključujući 1.3x, 1.33x, 1.5x, 1.8x i 2.0x, sa funkcijom prikaza Anamorphic Desqueeze možete snimati dok potvrđujete format sinemaskopa za sliku na monitoru.

7,5x usporeno / 30x ubrzano

7,5x usporeno / 30x ubrzano

Funkcija VFR (promjenjiva brzina kadrova) podržava i usporeni video "overcranking" i ubrzani video "undercranking". Korisnicima su na raspolaganju 2,5x spori (24p/60 fps) u C4K/4K i 7,5x super-spori (24p/180 fps) u FHD. Moguće je i napraviti sekvence snimaka kojima se pokazuje ubrzani protok vremena do 30x normalne brzine (60p/2 fps). Automatski fokus je dostupan i prije snimanja.

4K HDR video

4K HDR video

U svim režimima 10-bitnog snimanja možete snimati HLG (Hybrod Log Gamma) format za HDR snimke. Kada se taj sadržaj reprodukuje na HDR kompatibilnom uređaju, korisnici će moći ​​uživati u video doživljaju sa izuzetno finim gradacijama od svijetlih do tamnih tonova i nevjerovatnim dinamičkim opsegom.

Stil fotografije

Stil fotografije

Bez obzira da li vam je potrebno snimanje spremno za isporuku ili samo želite smanjiti postprodukciju na minimum, ovaj fotoaparat vam omogućava da kreirate prepoznatljive video zapise i fotografije koristeći niz stilova, u koje spadaju bioskopske sjene i tople nijanse kože Cinelike D2/Cinelike V2; nostalgična filmska boja L. Classic Neo; i nježni efekat za portrete L. Monochrome S.

Prsten za fokus (LINEARNO/NENLINEARNO)

Prsten za fokus (LINEARNO/NENLINEARNO)

Izaberite postavku prestena za fokus koja vam najviše odgovara: ili NELINEARNO, kojom ubrzavate pokretanje fokusa u skladu sa brzinom prstena za fokus, ili LINEARNO, koja pokreće fokus jednakom brzinom u skladu sa rotirajućim uglom prstena za fokus. Kada izaberete postavku LINEARNO, možete zadati rotirajući ugao prstena fokusa i tako omogućiti da intuitivno i tačno vršite fokusiranje, onako kako ste navikli raditi.
• Kompatibilni objektivi: H-E08018, H-X1025, H-ES12060, H-ES50200, H-RS100400, H-XA025, H-ES200, H-HSA12035, H-FS12060, H-HSA35100, H-FSA45200 i H-FSA100300
Programi firmvera bit će dostupni na web lokaciji LUMIX Global Customer Support 8. juna 2021. godine.
https://av.jpn.support.panasonic.com/support/global/cs/dsc/download/index.html

Indikator kadra (Crveno/Plavo)

Indikator kadra (Crveno/Plavo)

Crveni obrub koji označava snimanje video zapisa i plavi okvir koji označava streaming mogu se prikazati oko kadra, tako da ćete uvijek znati trenutni status, što vam pomaže da izbjegnete greške. Ova funkcija se može uključiti i isključiti.

Marker kadra

Marker kadra

Marker kadra je koristan za planiranje vertikalnog i horizontalnog rezanja u postprodukciji. Formati koji se mogu prikazivati obuhvataju formate 2.39:1 i 2.35:1 za kinematografske medije, te 1:1 i 4:5 za društvene medije, ukupno 10 obrazaca.

Vertikalno snimanje

Vertikalno snimanje

Fotoaparat otrkiva vertikalnu orjentaciju video zapisa tako da će se slika automatski rotirati kada je budete reprodukovali na vašem pametnom telefonu ili nekom drugom uređaju. Ova funkcija se može uključiti i isključiti.

Luminance Spot Meter

Luminance Spot Meter

Moguće je pomoću okvira odabrati predmet snimanja i prikazati njegovo osvjetljenje u vidu procenta. Kada se snima u režimu V-Log, aparat prikazuje osvjetljenje u zaustavljanjima. Korisno je podesiti 18% sive na 0.0 zaustavljanja za odabir optimalne ekspozicije.

Zebrasti uzorak

Zebrasti uzorak

Ovisno o gornjoj i donjoj granici osvjetljenja koje određuje korisnik, moguće je prikazati dva zebrasta uzorka sa dva različita praga vrijednosti. Ova funkcija omogućava korisniku da kontroliše prejaku ekspoziciju, prilagođava 18% sive tokom V-Log L snimanja, podešava osvjetljenost ljudskih lica i postigne optimalni nivo ekspozicije.

WFM/Vectorscope

WFM/Vectorscope

Ova funkcija vam omogućava da precizno provjeravate osvjetljenost i chroma balans boja dok snimate.

Režimi prikaza koji podržavaju videografiju
Režimi prikaza koji podržavaju videografiju
Režimi prikaza koji podržavaju videografiju

Režimi prikaza koji podržavaju videografiju

U režimu Kreativni video prikazuje se kontrolna ploča koja je slična onoj na profesionalnim kino kamerama. Postoje tri opcije prikaza brzine zatvarača i pojačanja (osjetljivost): Sec/ISO, Angle/ISO, ili Sec/dB. Mogućnost pristupa poznatim kontrolama je još jedan način za pravljenje tečnih i praktičnih video snimaka.

XLR adapter za mikrofon DMW-XLR1 (prodaje se odvojeno)

XLR adapter za mikrofon DMW-XLR1 (prodaje se odvojeno)

Ovaj dodatak omogućava povezivanje na XLR mikrofon i postizanje visoko kvalitetnog stereo zvuka. Snimanje zvuka visoke rezolucije od 96 kHz/24-bita može se odabrati i u funkciji MOV snimanja. Ovaj dodatak omogućava i korištenje dodatnog napajanja.

Stalak DMW-SHGR1 (prodaje se odvojeno)

Stalak DMW-SHGR1 (prodaje se odvojeno)

DMW-SHGR1 je i drška i stalak. Kompaktan i lagan za snimanje u pokretu i za duga snimanja. Posjeduje kontrole za snimanje, zaustavljanje, zatvarač i mirovanje.