Deklaracja ochrony danych

 

Funkcije trećih strana na našim web stranama

Svrha ovog Obavještenja o privatnosti jeste da Vam ukaže kako koristimo sve podatke koje o Vama sakupimo (nazvani "lični podaci", objašnjeni u nastavku). 

 

Obavještenje o privatnosti odnosi se na usluge, uređaje, proizvode, internet stranice ili aplikacije koji se odnose na ili povezuju sa Obavještenjem o privatnosti (zajedno, naše "usluge") i primjenjuje se bez obzira da li pristupate našim uslugama koristeći računar, mobilni telefon, tablet, ili drugi uređaj.

 

Molimo odaberite linkove ispod za više informacija o našim postupcima koji se odnose na privatnost:

 

1. Ko smo mi?

 

2. Šta su lični podaci?

 

3. Koje lične podatke o Vama kompanija Panasonic prikuplja?

    A. Lični podaci koje Vi date direktno
    B. Podaci o Vašem korištenju Usluga
    C. Lični podaci o Vama iz izvora trećih strana

 

4. Po kojoj pravnoj osnovi obrađujemo Vaše lične podatke?

 

5. Kako koristimo Vaše lične podatke?

 

6. Kome i gdje otkrivamo Vaše lične podatke?

 

7. Šta činimo kako bismo Vaše podatke čuvali sigurnim?

 

8. Koja su Vaša prava i kako ih možete ostvariti?

 

9. Zadržavanje podataka - Koliko dugo ćemo čuvati Vaše lične podatke

 

10. Linkovi trećih strana i proizvodi povezani sa našim uslugama

 

11. Funkcije trećih strana na našim web stranama

 

12. Kolačići

 

13. Vaši izbori (npr. e-poruke koje su povezane sa marketingom ili drugo)

 

14. Lični podaci o djeci

 

15. Izmjene ovog Obavještenja o privatnosti

 

16. Politika privatnosti kompanije Panasonic za proizvode Smart Home u Europskoj uniji

 

17. Kontaktirajte nas / Dodatne informacije

 

1. Ko smo mi?

 

I. Panasonic UK, ogranak kompanije Panasonic Marketing Europe GmbH ("Panasonic", "mi", "nas" ili "naš");

 

II. Mi smo dio korporacije Panasonic, sa sjedištem u Kadomi, prefektura Osaka, Japan;

 

III. Imamo veliki broj pridruženih kompanija koje se mogu naći ovdje http://www.panasonic.com/global/corporate/profile/group-companies.html

 

2. Šta su lični podaci?

 

U svrhu ovog Obavještenja o privatnosti, "lični podaci" se sastoje od bilo kojih informacija koje se odnose na pojedinca kojeg je moguće identifikovati (kao što ste Vi). Na primjer, informacije koje Vas identifikuju mogu se sastojati od Vašeg imena, adrese, broja telefona, fotografija, podataka o plaćanju, specifičnog identifikacionog broja proizvoda/uređaja koji ste kupili, podataka o lokaciji, online identifikatora (npr. kolačića i Vaše IP adrese) koji Vas ne identifikuju samostalno, ali koje povezujemo sa Vama, se također kvalifikuju kao lični podaci.

 

3. Koje lične podatke o Vama kompanija Panasonic prikuplja?

 

A. Lični podaci koje Vi date direktno

 

Određene usluge koje nudimo omogućavaju/zahtijevaju da nam date svoje lične podatke.

 

I. Kada kreirate Panasonic račun na našim internet stranicama ili aplikacijama

 

Kada kreirate Panasonic račun na Panasonicovoj internet stranici ili aplikaciji (kao što su "My Panasonic" ili "Panasonic Direct", "Panasonic Partner Shop", "Lumix G Experience", "The Ideas Kitchen", "Focus on the Future" "Ex-Demo"), tražimo od Vas da date određene lične podatke, kao što su Vaš pol, ime, prezime, adresa e-pošte, datum rođenja i država boravka. Potrebne specifične informacije mogu se razlikovati od usluge koju ste izabrali. Ako kreirate Panasonic Direct ili drugi račun za kupovinu Panasonic proizvoda, od Vas ćemo tražiti da navedete adresu pošte za obračun i podatke o plaćanju kako biste obradili Vašu narudžbu. Koristit ćete svoju e-adresu i šifru za prijavu na svoj račun.

 

Kada kupujete Panasonicove proizvode ili uređaje na Panasonic internet stranici

 

Ako kupite proizvod ili uređaj na Panasonic internet stranici, prikupljat ćemo lične podatke od Vas, kao što su Vaše ime, poštanska adresa i broj telefona, kako bismo mogli da obradimo i izvršimo Vašu narudžbu. Ne vidimo i ne čuvamo podatke o platnoj kartici. Treća strana, Worldpay (UK) Ltd., Worldpay Limited, Worldpay AP Ltd. i Worldpay BV, će obraditi podatke o Vašoj platnoj kartici kada koristite platnu karticu za kupovinu na našoj internet stranici. Preporučujemo Vam da pročitate Obavještenje o privatnosti Worldpay-a http://www.worldpay.com/uk/privacy-policy kako biste razumjeli kako će koristiti Vaše lične podatke.

 

II. Kada registrujete proizvod ili uređaj kod Panasonica

 

Ako odaberete da registrujete odgovarajući proizvod ili uređaj kod nas kako biste omogućili određene funkcije ili koristili bilo kakvu produženu garanciju ili promociju. Za registraciju Vašeg proizvoda ili uređaja možemo prikupljati lične podatke, kao što su Vaše ime, adresa, broj telefona, e-adresa i informacije o Panasonicovom proizvodu ili uređaju koji posjedujete, poput njegovih serijskih brojeva (ili drugog identifikatora proizvoda/uređaja) i datuma kupovine.

 

III. Kada komunicirate sa kompanijom Panasonic

 

Kada nas kontaktirate ili komunicirate sa našim predstavnicima korisničke podrške putem e-pošte, razgovora, usluga za razmjenu poruka (na primjer WhatsApp i Facebook Messenger), telefonom ili lično, možemo prikupljati lične podatke kao što su Vaše ime, poštanska adresa, telefonski broj, adresa e-pošte i željeni način kontakta, a također možemo prikupljati i podatke o Panasonicovim proizvodima ili uređajima koje posjedujete, poput njihovih serijskih brojeva i datuma kupovine. Također možemo da kreiramo evidencije/izvještaje koji su korisni za dijagnostikovanje problema vezanih za performanse proizvoda ili aplikacija i unijeti informacije koje se odnose na problem. Mi koristimo ove informacije da Vam pružimo podršku za kupce i proizvode. Mi možemo pristupiti Vašem računu 'Moj Panasonic' ili drugim relevantnim Panasonic računima, kako bismo Vam pružili potrebnu pomoć ili podršku koju tražite. Također možemo bilježiti i razmotriti Vaše razgovore sa predstavnicima naše službe za podršku korisnicima (npr. kada nam se obratite telefonom), za obuku i postupanje sa žalbama, kao i za pregled svih informacija koje ste dali kao odgovor na dobrovoljne ankete kupaca. Snimat ćemo i/ili pregledavati Vaše razgovore s nama samo u slučajevima kada nam je to dopušteno važećim zakonima i o tome ćemo Vas obavijestiti najkasnije na početku razgovora.

 

IV. Oglasne ploče i forumi

 

Određene Panasonicove internet stranice i aplikacije imaju obavještajne ploče, forume, oglasne table, funkciju ćaskanja, blogove i slične funkcije ("Objave u zajednici") putem kojih možete objavljivati ​​informacije, poruke i druge materijale. Kada dajete bilo kakve lične podatke putem takvih usluga, preporučujemo Vam da budete veoma pažljivi jer ti podaci mogu postati javni i biti dostupni posjetiocima naših stranica i javnosti.

 

Da biste učestvovali u Objavama u zajednici, prikupljamo određene lične podatke, koje uključuju Vaše ime, korisničko ime, šifru, adresu e-pošte, datum rođenja i kontakt podatke (npr. adresu e-pošte, broj telefona) i u određenim slučajevima informacije o proizvodu kao što su model i serijski broj, te sve druge informacije koje Vi odlučite da dajete u takvim Objavama članovima zajednice.

 

V. Promocije, igre, nagrade i takmičenja

 

Ako učestvujete u nagradnim igrama, takmičenjima, online igrama, nagradnim igrama ili online promocijama, npr. povrat novca ("Aktivnosti"), možemo koristiti lične informacije koje ste pružili za upravljanje aktivnostima koje uključuju, Vaše ime, prezime, adresu, adresu e-pošte, datum rođenja i državu boravka.

 

Ako su odredbe i uslovi bilo kakve promocije u vezi sa odnosom prema ličnim podacima o Vama u sukobu sa ovim Obavještenjem o privatnosti, prevladat će odredbe i uslovi promocije, te Vam savjetujemo da pažljivo pročitate bilo kakve odredbe i uslove koji su specifični za svaku Aktivnost.

 

VI. Pretplate i bilteni

 

Ukoliko se pretplatite na našu promotivnu komunikaciju i biltene, prikupljat ćemo lične podatke od Vas, uključujući Vašu e-adresu, ime, prezime i pol. Mi ćemo Vam pružiti isključivo one usluge pretplate koje su u skladu sa važećim zakonima i ako ste izričito tražili od nas da to učinimo.

 

VII. Kada dajete lične podatke na Panasonic internet stranici ili online aplikaciji

 

Pored gore navedenog, možemo prikupljati i druge lične podatke koje pružate postavljanjem sadržaja (npr. video snimaka ili fotografija) na naše internet stranice ili online aplikacije. U takvim slučajevima mogu se prikupiti sljedeći lični podaci kako biste objavili sadržaj na našim internet stranicama ili online aplikacijama: Vaše ime, adresa e-pošte, podaci o fakturi kao dokaz (npr. za neke online promocije) i bilo koje lične informacije u sklopu sadržaja koji izaberete da postavite. U slučajevima prikupljanja takvog sadržaja, to ćemo uraditi samo u skladu sa važećim zakonima i specifičnim uslovima korištenja internet stranice.

 

B. Podaci o Vašem korištenju Usluga

 

Možemo prikupljati informacije o Vašoj upotrebi naših usluga putem softvera na Vašem Panasonic uređaju/proizvodu i drugim sredstvima ili putem korištenja naših online aplikacija. Na primjer, možemo prikupiti:

 

I. Informacije o uređaju/proizvodu - kao što je Vaš hardverski model, MAC adresa interfejsa bežične mreže uređaja i broj mobilnog telefona koji koristi uređaj u slučaju da kontaktirate Panasonic korisnički servis, informacije o mobilnoj mreži, operativni sistem za mobilne uređaje, vrsta mobilnog pretraživača koji koristite, podešavanja vremenske zone i drugih jedinstvenih identifikatora uređaja, IP adresa, detalji operativnog sistema i postavke uređaja koji koristite za pristup uslugama.

 

II. Informacije o evidenciji - kao što su vrijeme i trajanje Vaše upotrebe usluge, uslovi upita za pretragu koje unosite preko Usluga i sve informacije koje se čuvaju u kolačićima koje smo postavili na Vaš uređaj (poput Vašeg računara, mobilnog telefona ili tableta) ili našu aplikaciju.

 

III. Informacije o lokaciji - kao što je GPS signal Vašeg proizvoda ili uređaja ili informacija o najbližim WiFi pristupnim tačkama i ćelijskim tornjevima koje se mogu prenijeti nama kada koristite određene Usluge. Neke od naših Usluga koje se omogućavaju u zavisnosti od lokacija zahtijevaju Vaše lične podatke kako bi funkcionisale. Ako želite da koristite određenu funkciju, prilikom prikupljanja podataka od Vas će se tražiti da date svoju saglasnost za korištenje Vaših podataka u ovu svrhu. Možete da povučete saglasnost u bilo kojem trenutku promjenom postavki u Vašem uređaju/proizvodu.

 

IV. Informacije o glasu - kao što su snimci Vašeg glasa koje snimamo i koje ćemo možda čuvati na našim serverima kada koristite glasovne komande.

 

V. Druge informacije - o Vašoj upotrebi Usluga, kao što su online aplikacije koje koristite, internet stranice koje posjećujete i način na koji komunicirate sa sadržajem koji se nudi putem naših Usluga.

 

C. Lični podaci o Vama iz izvora trećih strana

 

Možemo dobiti lične podatke od trećih lica (tj. drugih kompanija), za više detalja o tome pogledajte sljedeće dodatne informacije:

 

I. Informacije iz javno dostupnih izvora

 

Možemo primati Lične podatke o Vama iz javno dostupnih izvora, pod uslovom da je prijem takvih informacija u skladu sa važećim zakonima, koje možemo kombinovati sa drugim informacijama koje primimo od Vas ili o Vama.

 

II. Kada se prijavite na korisnički račun koristeći Vaše podatke za pristup društvenim mrežama

 

Također možemo primati informacije o Vama sa društvenih mreža kada izaberete da se povežete sa tim internet stranicama.

 

Možda ćemo Vam omogućiti da se registrujete i prijavite koristeći svoje račune na društvenim mrežama. Ako to učinite, time dajete saglasnost da društvena mreža podijeli sa nama određene lične podatke sa Vašeg računa. Ovi lični podaci uključuju Vaše ime, pol, opću lokaciju, vezu sa Vašim profilom, vremensku zonu, datum rođenja i Vašom profilnu sliku. Ove lične podatke prikuplja društvena mreža, kao kontrolor podataka, te ih ustupa nama i postaju predmet ovog Obavještenja o privatnosti.

 

Preporučujemo da se upoznate sa funkcionisanjem društvenih mreža koje koristite, tako da znate kako možete kontrolisati Vaše lične podatke i način na koji će se one dijeliti sa nama pomoću bilo koje postavke privatnosti na Vašem računu.

 

III Informacije od maloprodajnih i servisnih centara

 

Možemo primati Vaše lične podatke od maloprodajnih i/ili servisnih centara u vezi sa proizvodom koji ste kupili kako bi nam pružili podršku i usluge garancije. Preporučujemo da provjerite kod izabranog prodavca i/ili servisnog centra ako imate bilo kakvih pitanja ili zabrinutosti o tome koje će Vaše lične podatke dijeliti. Mi možemo potvrditi da ćemo koristiti lične podatke koje dobijemo od trgovaca i/ili uslužnih centara isključivo za legitimne svrhe objašnjene ovdje.

 

4. Po kojoj pravnoj osnovi obrađujemo Vaše lične podatke?

Nije nam dozvoljeno da obrađujemo lične podatke ako se ne možemo osloniti na važeću zakonsku osnovu. Zbog toga ćemo obrađivati Vaše lične podatke isključivo kada:

I. dobijemo Vašu prethodnu nedvosmislenu saglasnost;

II. je obrada neophodna za izvršavanje naših ugovornih obaveza prema Vama ili preduzimanje predugovora na Vaš zahtjev;

III. je obrada neophodna da bi se ispunile naše zakonske ili regulatorne obaveze;

IV. je obrada neophodna radi zaštite Vaših vitalnih interesa ili interesa drugih fizičkih lica; ili

V. obrada je neophodna za naše legitimne interese, osim tamo gdje ih prevladavaju Vaši interesi ili osnovna prava i slobode. Primjeri takvih "legitimnih interesa" uključuju:

    I. korištenje ekonomične usluge (npr. možemo se odlučiti za korištenje određenih platformi koje nude dobavljači);

    II. zaštita sigurnosti naših IT sistema, arhitekture i mreža; i

    III. ispunjavanje naše korporativne i društvene odgovornosti.

 

5. Kako koristimo Vaše lične podatke?

 

Prikupljene lične podatke možemo koristiti za sljedeće svrhe:

 

I. Kreiranje računa/evidencije se na našim internet stranicama ili aplikacijama - kako bismo Vam omogućili kreiranje profila na našim internet stranicama ili aplikacijama i da se prijavite na takve internet stranice ili aplikacije;

 

II. Registracija proizvoda/uređaja - da biste ste se registrovali ili registrovali svoj uređaj ili proizvod za bilo koju od naših usluga;

 

III. Online kupovina - da olakšate online kupovinu naših Usluga putem naše internet prodavnice ili druge aplikacije i da obezbijedite bilo kakvu pomoć za provjeru koja Vam je potrebna, na primjer, da biste završili kupovinu ukoliko ste imali tehničke poteškoće;

 

IV. Pružanje naših Usluga - da pružimo naše Usluge ili bilo koju specifičnu funkciju koju tražite, uključujući omogućavanje ispunjenja naših obaveza po bilo kojem ugovoru s Vama (poput bilo koje garancije proizvoda ili uređaja);

 

V. Ankete - da zatražimo Vaša mišljenja ili komentare o našim uslugama i obavimo druge ankete;

 

VI. Prilagođene i ciljane sadržaje - da obezbijedimo prilagođeni sadržaj i damo preporuke na osnovu Vaših prošlih aktivnosti na našim Uslugama. Možemo koristiti lične podatke kako bismo efikasno usmjerili naše Usluge, sadržaj, preporuke, oglase i komunikacije (više informacija o tome možete naći u našoj Politici korištenja kolačića);

 

VII. Marketinške aktivnosti - da bismo Vam pružili biltene i druge komunikacije putem pošte, e-pošte, telefona i/ili tekstualne poruke (SMS), samo ako ste dali svoju saglasnost ili nam je dozvoljeno da to učinimo prema važećem zakonu.

 

VIII. Profiliranje – da predvidimo Vaše interese i prema njima Vam pružimo direktan marketing;

 

IX. Oglašavanje - za oglašavanje, kao što je pružanje prilagođenih reklama i sponzorisanih sadržaja i slanje promotivnih poruka;

 

X. Svrhe analize - za procjenu i analizu našeg tržišta, kupaca, proizvoda, uređaja i drugih usluga (uključujući traženje Vaših mišljenja o našim proizvodima i uslugama i obavljanje ankete kupaca);

 

XI. Statistiku - da kreiramo anonimne, zbirne statistike o korištenju naših Usluga. Ovi anonimni podaci mogu se dijeliti sa trećim stranama;

 

XII. Poboljšanje usluge - da razvijemo i poboljšavamo nove i postojeće Panasonic proizvode i usluge, preporuke, oglase i druge komunikacije i saznamo više o Vašim preferencama;

 

XIII. Usluge podrške korisnicima - da pružimo usluge podrške korisnicima za Vaš uređaj ili proizvod ili da se bavimo bilo kojim drugim upitima za podršku koje možda imate (kao što je postupanje sa žalbama);

 

XIV. Poslovne svrhe - za praćenje poslovanja i vođenje interne evidencije;

 

XV. Objavu Vaših komentara - u slučajevima kada postavljate komentare ili komentare o proizvodima ili uređajima na naše internet stranice ili aplikacije ili odgovorite na dobrovoljno istraživanje, možemo da se povežemo na Vaše komentare ili ih objavimo zajedno sa našim oglasima;

 

XVI. Sigurnost - da zaštitimo naše klijente (npr. da spriječimo neželjenu poštu ili pokušamo da izbrišemo korisnike naših Usluga); da koristimo i održavamo sigurnost naših Usluga (npr. da spriječimo ili zaustavimo napad na naše sisteme ili mreže); ili da zaštitimo prava ili imovinu kompanije Panasonic, uključujući i sprovođenje bilo kakvih odredbi ili ugovora koji regulišu upotrebu naših Usluga;

 

XVII. Pravne obaveze - da se pridržavamo naših zakonskih obaveza prema zakonu Ujedinjenog Kraljevstva ili u skladu sa zakonom Evropske unije;

 

XVIII. Takmičenja i promocije - da sprovodimo Aktivnosti i bilježimo Vaše učešće u skladu sa zakonom, kao i da Vaše lične podatke dostavimo našim partnerima i sponzorima takvih Aktivnosti;

 

XIX. Obuku - za obuku osoblja i osiguravanje kvaliteta, posebno u odnosu na predstavnike naših klijenata;

 

XX. Ažuriranja - da komuniciramo sa Vama, uključujući komuniciranje sa Vama o Vašem računu, profilima ili transakcijama sa nama, pružajući Vam važne informacije o Vašim proizvodima, uređajima, aplikaciji ili drugim uslugama, koje Vam šalju obavještenja o bilo kakvim materijalnim promjenama našeg Obavještenja o privatnosti;

 

XXI. Korporativnu transakciju - za upravljanje korporativnim transakcijama koje uključuju našu kompaniju, uključujući reorganizaciju, spajanje, prijenos, prodaju, zajedničko ulaganje, dodjeljivanje ili drugo raspolaganje svim ili bilo kojim dijelom poslovanja, imovine ili akcija kompanije Panasonic, uključujući, bez ograničenja, u vezi sa bilo kojim bankrotom ili sličnim postupkom.

 

6. Kome i gdje otkrivamo Vaše lične podatke?

 

Vaše lične podatke nećemo otkriti trećim licima za svoje nezavisne marketinške ili poslovne svrhe bez Vaše saglasnosti. Međutim, Vaše lične podatke možemo otkriti sljedećim subjektima:

 

A. Primaoci ličnih podataka treće strane

 

I. Panasonicove pridružene kompanije
Možda ćemo morati da prenesemo Vaše lične podatke drugim Panasonicovim pridruženim kompanijama da bi Vam pružili Usluge koje Vam trebaju ili bilo koje druge usluge/pomoć koju tražite. Sve Panasonicove pridružene kompanije su dužne da prate prakse privatnosti navedene u ovom Obavještenju o privatnosti.

 

II. Odabrani partneri
Vaše lične podatke možemo dijeliti sa našim pažljivo odabranim poslovnim partnerima, uključujući i bežične nosioce. Ovi partneri mogu koristiti Vaše lične podatke da bi Vam pružili Panasonic usluge koje tražite (kao što je video sadržaj), predvidjeli Vaše interese i mogli Vam pružiti promotivne materijale, oglase i druge materijale.

 

III. Pružaoci usluga
Mi koristimo pružaoce usluga trećih lica koji nam pomažu da upravljamo određenim aktivnostima i uslugama u naše ime, kao što su opća podrška za proizvode i popravke garancije, ispunjavanje Vaših kupovina i isporuka proizvoda, upravljanje aktivnostima npr. obrade unosa, otkupa i potraživanja, obrada plaćanja kreditnim karticama, slanje pošte i e-pošte, slanje tekstualnih poruka (SMS), pružanje reklama, analiziranje korištenja naših Usluga, praćenje efektivnosti naših marketinških kampanja, omogućavanje korisnicima da se povežu na svoju društvenu mrežu, pružanje usluge za provjeru prevare i usluge podrške korisnicima. Lične podatke o Vama možemo podijeliti sa takvim pružaocima usluga treće strane isključivo radi omogućavanja njihovog obavljanja usluga u naše ime i oni će raditi samo u skladu sa našim uputstvima. Slijedi primjer davaoca usluga trećih strana koje koristimo:
a. Pružaoci usluga e-pošte - Cloud usluge [npr. Eloqua koju nudi Oracle] se koriste da nam pomognu u slanju e-pošte u skladu sa Vašim marketinškim preferencama;
b. Pružaoci analitičkih usluga - pružaoci analitičkih usluga se koriste kako bi nam pomogli u razumijevanju korištenja naših proizvoda/uređaja i drugih Usluga, kako bismo mogli poboljšati naše Usluge. Pružalac analitičkih usluga koji trenutno koristimo je Google Analitika. Za više informacija pogledajte našu Politiku o korištenju kolačića.
c. Pružaoci usluga pregleda - koristimo platformu za upravljanje pregledom 'Power Reviews' za prikupljanje, kontrolu, prikazivanje i sindiciranje recenzija koje pružate.

 

IV. Pružaoci usluga društvenih mreža
Možemo dati Vaše lične podatke, kao što je Vaša adresa e-pošte, određenim provajderima društvenih mreža kako bi nam mogli pomoći prikazivanje oglasa o našim Uslugama na stranicama Vaše društvene mreže. Mi ćemo dijeliti Vaše lične podatke sa pružaocima usluga društvenih mreža isključivo u skladu sa Vašim marketinškim preferencijama i važećim zakonima.

 

V. Treća lica kada to zahtijeva zakon ili za zaštitu naših Usluga
Vaše lične podatke objavit ćemo u skladu sa važećim zakonom ili odgovoriti na važeći pravni postupak, uključujući i sprovođenje zakona ili druge vladine agencije; da zaštitimo naše klijente (npr. da spriječimo neželjenu poštu ili pokušamo da izbjegnemo prevaru korisnika naših Usluga); da koristimo i održavamo sigurnost naših Usluga (npr. da spriječimo ili zaustavimo napad na naše sisteme ili mreže); ili da zaštitimo prava ili imovinu kompanije Panasonic, uključujući i sprovođenje bilo kakvih uslova ili sporazuma koji regulišu upotrebu naših Usluga.

 

VI. Anonimna statistika
Mi pripremamo i razvijamo anonimne, agregatne ili generičke podatke i statističke podatke iz različitih razloga (kako je navedeno u ovom Obavještenju o privatnosti). Budući da su ti podaci anonimni (tj. ne možete ih identifikovati), ove informacije ne smatramo ličnim podacima. Kao takve, možemo ih podijeliti sa bilo kojom trećom stranom (kao što su naši partneri, pridružne kompanije, oglašivači ili drugi).

 

VII. Drugim stranama uz Vašu saglasnost ili po Vašem uputstvu
Mi možemo dijeliti lične podatke o Vama sa trećim stranama kada date saglasnost ili tražite takvo dijeljenje.

 

Napominjemo: Određeni broj Panasonicovih usluga vam pruža opciju i mogućnost prijenosa određenih ličnih podataka, kao što su poruke, fotografije, video snimci i drugi sadržaj. Sve lične informacije koje izaberete da otpremate i dijelite na javno dostupnom profilu mogu vidjeti i mogu im pristupiti drugi korisnici. S obzirom na to, uvijek morate biti oprezni kada koristite takve Panasonic usluge.

 

B. Međunarodni prijenos podataka

 

Lične informacije koje sakupljamo od Vas možemo čuvati obrađivati ​​u Vašoj regiji, ili, čuvati ili na drugi način obrađivati ​​izvan Evropskog ekonomskog područja ("EEP"), uključujući, ali bez ograničenja, Kanadu i Japan ili u bilo kojoj drugoj zemlji koja ne pruža adekvatan nivo zaštite podataka, koju je priznala Evropska komisija, i gdje kompanija Panasonic ili njeni partneri, podružnice ili pružaoci usluga imaju svoje sjedište.

 

U slučaju prijenosa Vaših ličnih podataka izvan EEP-a, osigurat ćemo primjenu odgovarajućih zaštitnih mjera, kao što su odgovarajući sporazumi o prijenosu i mehanizmi (poput klauzula po EU modelu) kako bi se osiguralo da naši pružaoci usluga treće strane pružaju odgovarajući nivo zaštite Vaših ličnih podataka. U tom smislu možete zatražiti dodatne informacije i dobiti kopiju odgovarajućih zaštitnih mjera na zahtjev putem slanja zahtjeva koristeći podatke o kontaktiranju koje su navedene dolje u odjeljku Kontaktirajte nas/ Dodatne informacije u ovom Obavještenju o privatnosti.

 

7. Šta činimo kako bismo Vaše podatke čuvali sigurnim?

 

Kompanija Panasonic je postavila odgovarajuće fizičke i tehničke mjere kako bi zaštitila lične podatke koje prikupimo uz pružanje naših Usluga.

 

A. Općenito

 

Ove mjere uzimaju u obzir:

 

I. stanje tehnologije;
II. troškove njene primjene;
III. prirodu podataka; i
IV. rizik obrade.

 

Svrha je zaštita od slučajnog ili nezakonitog uništenja ili izmjene, slučajnog gubitka, neovlaštenog otkrivanja ili pristupa i protiv drugih nezakonitih oblika obrade.

 

Međutim, imajte na umu da, iako preduzimamo odgovarajuće korake za zaštitu Vaših ličnih podataka, nijedna internet stranica, proizvod, uređaj, online aplikacija ili prijenos podataka, računarski sistem ili bežična veza nisu potpuno sigurni i stoga ne možemo garantovati sigurnost Vaših ličnih podataka.

 

B. Šifriranje

 

Svi lični podaci koje nam dostavite čuvaju se na našim sigurnim serverima. Svaka platna transakcija koju vršimo mi ili naš izabrani pružalac usluga treće strane za obradu plaćanja WorldPay Ltd će biti šifrovana korištenjem Secured Sockets Layer tehnologije. U slučaju da smo Vam dali (ili da ste odabrali) šifru koja Vam omogućava pristup određenim Uslugama, kao što je Moj Panasonic profil ili Vaš eShop račun, Vi ste odgovorni za čuvanje ove šifre povjerljivom i molimo Vas da ni s kim ne dijelite svoju šifru.

 

C. Ostale mjere zaštite

 

Informaciona sigurnost, uključujući i zaštitu ličnih podataka, organizovana je u globalnom Panasonic programu pod nazivom "Upravljanje sigurnošću informacija". Povezani cilj, standardi i mjere implementacije su organizovani u globalno važećoj politici, standardima i smjernicama. Svi centralnoevropski IT sistemi se eksterno procjenjuju i spadaju pod pravila upravljanja sigurnošću informacija koja se primjenjuju u skladu sa ISO 27001 certifikatom. Program u svim njegovim dijelovima prati snažni godišnji PDCA (Planiraj-Uradi-Provjeri-Postupi, eng. Plan-Do-Check-Act) pristup kako bi osigurali povjerljivost, integritet i dostupnost svih podataka (uključujući i Vaše lične podatke) za cijeli životni ciklus informacija od prikupljanja do uništenja takvih podataka.

 

D. Korištenje funkcija društvenih mreža i foruma

 

Određene usluge uključuju društvene mreže, prostore za ćaskanje ili funkcije foruma. Trebali biste osigurati da prilikom korištenja ovih funkcija ne dajete određene lične podatke koje ne želite da da drugi vide, prikupljaju ili koriste.

 

8. Koja su Vaša prava i kako ih možete ostvariti?

 

A. Koja su Vaša prava?

 

Panasonic će sakupljati, čuvati i obrađivati ​​Vaše lične podatke prema Vašim pravima u skladu sa važećim zakonima o zaštiti podataka.

 

Vaša prava u okviru GDPR-a uključuju pravo pristupa kopiji Vaših ličnih podataka, pravo da tražite ispravku ili ažuriranje bilo kakvih netačnih ličnih podataka i prava na prigovor na obradu Vaših ličnih podataka pod uslovima navedenim u važećem zakonu.

 

Također imate pravo da tražite brisanje Vaših ličnih podataka i, ukoliko ste pristali na obradu Vaših ličnih podataka, imate pravo da povučete takvu saglasnost u bilo kojem trenutku (bez ovog povlačenja koje utječe na zakonitost obrade prije takvog povlačenja). Pored toga, u određenim slučajevima imate pravo na prenosivost podataka. To je pravo da zahtijevate povrat ličnih podataka koje ste nam dali u strukturiranom, obično korištenom i strojno čitljivom formatu i da tražite prijenos takvih ličnih podataka trećoj strani, bez ograničenja od nas i podložne Vašoj sopstvenoj obavezi povjerljivosti.

 

B. Ostvarivanje prava

 

Ako želite ostvariti bilo koje od gore navedenih prava, molimo Vas da nas kontaktirate putem bilo kojeg od navedenih sredstava za komunikaciju u odjeljku Kontaktirajte nas/ Dodatne informacije u ovom Obavještenju o privatnosti..

 

C. Žalbe

 

Ako niste zadovoljni načinom na koji obrađujemo Vaše lične podatke, možete nas kontaktirati koristeći bilo koji od sredstava za komunikaciju koji su navedeni dolje u odjeljku Kontaktirajte nas/ Dodatne informacije u ovom Obavještenju o privatnosti ili, alternativno, možete podnijeti žalbu nadležnom nadzornom organu, pored Vaših prava navedenih iznad.

 

9. Zadržavanje podataka - Koliko dugo ćemo čuvati Vaše lične podatke

 

Zadržat ćemo Vaše lične podatke tokom perioda koji je potreban za ispunjavanje svrha za koje su Vaši lični podaci prikupljeni kako je navedeno u ovoj Izjavi o privatnosti, osim ako duži rok zadržavanja nije potreban zakonom. Kada Vaši lični podaci više ne budu potrebni za svrhu za koju su prikupljeni ili ako to ne zahtijeva važeći zakon, oni će se izbrisati i/ili vratiti Vama u skladu sa važećim zakonom.

 

10. Linkovi trećih strana i proizvodi povezani sa našim uslugama

 

Naše internet stranice, aplikacije i proizvodi mogu sadržati veze sa drugim stranicama trećih lica kojima Panasonic ne upravlja, a naše internet stranice ili Vaši proizvodi i uređaji mogu sadržavati aplikacije koje možete preuzeti od trećih lica. Ove povezane lokacije i aplikacije nisu pod Panasonicovom kontrolom i stoga mi nismo odgovorni za prakse privatnosti ili sadržaj bilo kojih povezanih internet stranica i online aplikacija. Ako izaberete da koristite intenet stranice ili aplikacije trećih lica, bilo koji lični podaci koje prikupe treće strane ili aplikacije će biti podložne bilo kojoj postojećoj politici privatnosti te treće strane. Preporučujemo Vam da odvojite vrijeme da pregledate politiku privatnosti bilo koje treće strane kojoj pružate lične podatke.

 

11. Funkcije trećih strana na našim web stranama

 

Naše web strane sadrže i funkcije, na primjer ugrađene videozapise, koje nude treće strane putem svojih API-ja i one podliježu uslovima korištenja tih API-ja. Ovisno o vašoj interakciji s tim funkcijama, vaši se podaci možda šalju tim pružaocima sadržaja. Da biste saznali više o uslovima korištenja funkcija, posjetite web strane pružaoca sadržaja.

 

A. YouTube

 

Za reprodukciju videozapisa na našim web stranama koriste se API servisi za YouTube. Dodatne informacije o servisima i funkcijama servisa potražite u Uslovima pružanja usluge servisa YouTube te u segmentu o korištenju vaših podataka u Googleovu pravilniku o zaštiti privatnosti.

 

12. Kolačići

 

A. Šta su kolačići?

 

Panasonic, kao i određene treće strane koje pružaju sadržaj, oglašavanje ili druge funkcionalnosti na našim Uslugama, mogu koristiti kolačiće i druge tehnologije u određenim oblastima naših usluga. Kolačići su mali kodovi za praćenje koje internet server može pročitati u domeni koja je postavila kolačić na čvrsti disk. Možda ćemo koristiti kolačiće kako bismo čuvali Vaše preference i postavke, pomogli Vam pri prijavljivanju, pružili ciljne oglase i analizirali operacije na internet stranici.

 

Imajte na umu da možete podesiti svoj pregledač kako bi Vas obavijestio kada su mu kolačići poslani. Ako ne želite da primate kolačiće, također ih možete odbiti aktiviranjem odgovarajućih postavki u Vašem pregledaču. Imajte na umu da ako odaberete odbijanje svih kolačića, neke funkcije Usluga možda neće biti dostupne ili neće funkcionisati ispravno. Na kraju, možete i brisati kolačiće koji su već poslani.

 

B. Više informacija o kolačićima

 

Za dodatne informacije o tome šta su kolačići, kako ih koriste Panasonic i treće strane, i za detalje o tome kako se kolačići mogu onemogućiti, pogledajte našu Politiku o kolačićima.

 

13. Vaši izbori (npr. e-poruke koje su povezane sa marketingom ili drugo)

 

Mi i drugi Panasonicovi partneri možemo da koristimo Vaše lične podatke (kao što su Vaši kontakt podaci (npr. ime, prezime, rod, adresa, adresa e-pošte, broj telefona)) kako bismo Vam poslali marketinške poruke putem pošte, elektronske pošte, telefona i/ili tekstualne poruke (kao što je SMS) u vezi s Panasonicovim proizvodima, uređajima i drugim uslugama u skladu sa Vašom e-poštom i marketinškim preferencijama.

 

Kada kupujete Panasonicove proizvode ili uređaje, obratite se predstavnicima naše usluge za podršku korisnicima, kreirajte račun ili profil za jednu od naših usluga ili se pretplatite na jednu od naših usluga, možda ćete dobiti mogućnost da se odlučite za primanje marketinških komunikacija.

 

Mi ne dijelimo lične podatke sa trećim licima u svrhe marketinga trećih lica.

 

Također možemo koristiti Vaše lične podatke da personalizujemo i efikasno usmjerimo našu marketinšku komunikaciju kako bismo u najvećoj mjeri osigurali da je svaka prepiska vezana za marketing relevantna za vas.

 

Da biste onemogućili prepisku sa kompanijom Panasonic u vezi sa marketingom, molimo Vas da ažurirate svoje preferencije e-pošte i kontakata na svom računu Moj Panasonic ili kliknite na "Poništi pretplatu" na bilo koju marketinšku ili promotivnu e-poštu.

 

14. Lični podaci o djeci

 

I. Ko se smatra djetetom?

Panasonic smatra djetetom svakoga mlađeg od 13 godina, ili osobu mlađih godina koje mogu biti specificirane važećim zakonima o zaštiti podataka.

 

II. Da li prikupljamo lične podatke od djece?

Svjesno ne prikupljamo i ne pokušavamo da prikupimo lične podatke od ili o djeci bez saglasnosti roditelja ili staratelja. U slučaju da prikupimo lične podatke od djece, uvijek ćemo koristiti razumne napore da potvrdimo da je roditelj ili staratelj djeteta izdao ili dao saglasnost.

 

III. Šta radimo kada nam djeca daju lične podatke?

Ako saznamo da se lični podaci koji su nam dostavljeni odnose na dijete i da su poslani bez saglasnosti roditelja ili staratelja, poduzet ćemo razumne napore da:
• izbrišemo te lične podatke što je prije moguće; ili
• ako brisanje nije moguće, osigurat ćemo da se ovi lični podaci ne koriste u bilo koju svrhu, niti da budu otkriveni trećem licu.

 

IV. Pitanja roditelja ili staratelja
Ako ste roditelj ili staratelj i imate pitanja o tome kako Panasonicovu obrađuje lične podatke Vašeg djeteta, molimo Vas da nas kontaktirate koristeći detalje date u odjeljku "Kontaktirajte nas/ Dodatne informacije" ispod.

 

15. Izmjene ovog Obavještenja o privatnosti

 

Panasonic može s vremena na vrijeme izmijeniti ovo Obavještenje o privatnosti. "Datum posljednjeg ažuriranja" na dnu ove stranice navodi kada je obavještenje posljednji put ažurirano, a sve promjene će stupiti na snagu nakon našeg objavljivanja revidiranog Obavještenja o privatnosti.

 

Obavijestit ćemo Vas da li su te promjene materijalne i, ako to zahtijeva važeći zakon, tražiti Vašu saglasnost. Ovo obavještenje ćemo dostaviti putem e-pošte, objavljivanjem izmjena na Panasonic internet stranici ili putem bilo kojih relevantnih Usluga.

 

16. Politika privatnosti kompanije Panasonic za proizvode Smart Home u Europskoj uniji

 

Ova Izjava o privatnosti primjenjuje se na sve podatke koji se prenose na internet radi uspostavljanja povezanosti kao dijela povezivanja sa internetom. Povezivanje je neophodno za korištenje mrežnih funkcija. Ovi podaci se dostavljaju odgovornom

 

Panasonic System Networks Co., Ltd.
1-62, 4-chome, Minoshima, Hakata-ku,
Fukuoka 812-8531, Japan

 

organu.

 

Ako imate pitanja o zaštiti privatnosti u Europi, molimo kontaktirajte nas na:

 

Panasonic Marketing Europe GmbH
Službenik za zaštitu podataka
Hagenauerstrasse 43
D-65203 Wiesbaden
ili putem e-maila: data_protection@eu.panasonic.com

 

Odgovorni organ za nadzor nad zaštitom podataka za žalbe:

Komesar za zaštitu podataka u Hesaju
Gustav-Stresemann-Ring 1
65189 Wiesbaden
Ili putem e-maila: poststelle@datenschutz.hessen.de

 

Koje informacije prikupljamo?

za lokalnu vezu (priključak u kući)
• Ovdje se podaci ne prikupljaju niti se prenose trećim stranama.

za daljinsku vezu
• Privremeno, IP adresa za povezivanje sa serverom u Europi.

Prilikom pružanja softverskih ažuriranja
• MAC adresa bazne stanice
• Verzija softvera

Razmjena podataka
Podaci prikupljeni za Allianz Assist Service također će se prenijeti partneru Allianz za ispunjavanje ugovora.

Za šta koristimo Vaše lične podatke?
• Za uspostavljanje veze za korištenje mrežnih funkcija.
• Za održavanje sigurnosti i integriteta naših sistema.
• Za održavanje uređaja u trenutnom stanju (konfiguracija uređaja).
• Za ažuriranje operativnog softvera (ažuriranje softvera).

Gdje čuvamo Vaše lične podatke?
Vaši podaci se čuvaju, obrađuju i stavljaju na raspolaganje za usluge u certifikovanim centrima podataka (ISO 27001) u Evropi ili Japanu.

Kako štitimo Vaše lične podatke?
Mi preduzimamo sve aktuelne tehničke i organizacione mjere kako bismo zaštitili Vaše podatke. Za zaštitu Vaših ličnih podataka ograničavamo pristup takvim informacijama isključivo onima kojima su potrebne informacije i ovlašteni su da pristupe tim informacijama. Vaši podaci će biti čuvani onoliko dugo koliko nam budu trebali za ispunjavanje usluga ili dok Vi ne zatražite brisanje.

Prijenos Vaših ličnih podataka
Internet je globalno okruženje. Korištenjem usluge, elektronski nam šaljete podatke, a takvi podaci se mogu prenijeti preko Interneta na međunarodnom nivou u zavisnosti od Vaše lokacije. Imajte na umu da Internet nije sigurnosno okruženje, a ova Politika privatnosti se odnosi samo na našu upotrebu i objavljivanje Vaših ličnih podataka, u mjeri u kojoj su u našem vlasništvu i pod našom kontrolom. S obzirom na otvorenu prirodu Interneta, svi Internet prijenosi su na sopstveni rizik.

 

17. Kontaktirajte nas / Dodatne informacije

 

Ako imate bilo kakvih pitanja vezanih za prikupljanje, obradu ili korištenje Vaših ličnih podataka ili ako želite ispraviti, blokirati, ispraviti, suprotstaviti se, pristupiti, opozvati Vašu saglasnost na bilo koji primjenjivi aspekt ovog Obavještenja o privatnosti ili izbrisati bilo koju Vaš lični podatak, molimo Vas da nas kontaktirate koristeći bilo koju od metoda koje se koriste na ovoj stranici:

https://www.panasonic.com/ba/kontaktirajte-nas.html
 

 

Datum posljednjeg ažuriranja: [Mart] 2018