Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Fotoaparatom G9II Ben Staley snima pejzaže i divlje životinje na otoku Prince of Wales na Aljasci

Budući da je rođen i odrastao u surovoj divljini Aljaske, Benu Staleyju u djetinjstvu su nedostajale moderne pogodnosti poput struje, tekuće vode i televizije. Umjesto toga, pronašao je utjehu u svijetu knjiga, koji je njegovoj mašti omogućio da odluta. Kako je kroz rastanje spoznao sve čari kina, filmska umjetnost ga je očarala. Fotoaparat mu je postao najvrednija imovina i podstaknuo cjeloživotnu strast za vizuelnim pripovijedanjem.

Danas Staley svoju strast pripovijedanja usmjerava u arene režije, kinematografije i fotografije, a njegov rad obuhvata široku lepezu projekata, od nezavisnih filmova do muzičkih spotova, od reklama do dokumentaraca. Sarađivao je i kreirao projekte s nekoliko mreža i brendova, uključujući, između ostalog, Netflix, Discovery Channel, Nat Geo, History Channel, A&E, Spike i Red Bull.

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora
Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Staley je nedavno snimio projekat divljih životinja i pejzaža novim fotoaparatom LUMIX G9II na otoku Prince of Wales na jugoistoku Aljaske. G9II sadrži MFT senzor od 25 MP i novi mehanizam, koji nudi visoku kvalitet slike, izuzetne mogućnosti prepoznavanja i poboljšane performanse brzine x 0002. Prema Staleyju, otok Prince of Wales jedno je od najdivljih, ali najljepših mjesta na planeti. „Lišće i šume su tako gusti i njima se teško kretati”, objasnio je. „Imam ovaj nevjerovatno kompaktan, ali moćan mali fotoaparat koji mi je omogućio da snimim fotografije koje bih teško mogao snimiti većom, težom opremom.”

Otok Princa od Walesa je dugo bio na Staleyevom radaru i znao je da bi to bila savršena lokacija za snimanje divljih životinja i pejzaža fotoaparatom G9II. „Slušam o otoku desetljećima, teško mu je prići, vrlo je jedinstven i apsolutno prepun divljih životinja svih vrsta”, rekao je Staley. „Znao sam da će mi trebati mala pomoć na tako udaljenoj i izazovnoj lokaciji, pa sam se obratio svom prijatelju Charlieju Essu, novinaru i amaterskom režiseru, koji živi na Aljasci i zapravo je bio na otoku šest ili sedam puta, pa ga dobro poznaje.”

Staley je zadužio Essa da odredi ključne lokacije za snimanje, te da osigura smještaj i prijevoz na otoku. Budući da je unutrašnjost otoka gusta i ponekad neprohodna, prekrasna obala jednako je teško dostupna bez staze ili ceste, pa su njih dvojica iznajmili čamac. „Sjajna stvar kod LUMIX MFT fotoaparata su njihova veličina i težina”, otkrio je Staley, „pa sam mogao ponijeti više kućišta i fokalnih dužina u rasponu od 9 mm pa sve do 400 mm i dovoljno baterija za nekoliko dana, sve u jednom ruksaku srednje veličine. Morao sam biti spreman na sve i svašta s čime bismo se mogli susresti bilo kojeg dana. Nisam htio da propustim nijedan kadar.”

G9II je prvi LUMIX Micro Four Thirds fotoaparat koji koristi novi i poboljšani sistem automatskog fokusiranja Phase Detect, koji koristi naprednu snagu umjetne inteligencije (AI) za poboljšano odvajanje objekata, uključujući životinjske oči, automobile i motocikle. Uz novu umjetnu inteligenciju i sužavajući svoje ciljeve prepoznavanja, Staley je mogao snimati fotografije životinja u ne baš idealnim uslovima. „Uslikao sam orla visoko na drvetu”, objasnio je Staley, „a on je bio daleko ispod krošnje. Većina sistema automatskog fokusiranja zabilježila bi sve te detalje u prvom planu – sve grane, lišće i djeliće, ali G9II je uhvatio i tog orla duboko zavučenog u krošnju, fokusirao se na njegovo oko, te sam uspio snimiti čiste fotografije.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Staley je za svoj projekat koristio nekoliko objektiva, uključujući 12 ⁠– 60 mm F2,8 ⁠– 4,0 ASPH LEICA DG VARIO-ELMARIT, LUMIX G NS043 42,5 mm F1,2 ASPH LEICA DG NOCTICRON i H-X09 9 mm F1,7 ASPH LEICA DG SUMMILUX. Njegov osnovni objektiv bio je novi LEICA DG VARIO-ELMAR 100 ⁠– 400 mm / F4,0 ⁠– 6,3 II ASPH, idealan za snimanje divljih životinja. „Ovaj objektiv je nevjerojatan”, rekao je. „Objektiv je stabilan, pa mogu ručno snimati na efektivnoj fokalnoj dužini od 800 mm (ekvivalent fotoaparatu od 35 mm). Zahvaljujući stabiliziranom objektivu i stabilizaciji unutar kućišta G9II mogu snimati dugim objektivima i snimiti izuzetno stabilne fotografije, čak i pri malim brzinama okidača. Ručno sam snimao potoke i tekuću vodu uz vrlo sporu brzinu okidača, te dobivao oštre i nevjerovatne rezultate.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora
Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Staleyju se posebno svidjela funkcija ručnog snimanja fotografija visoke rezolucije na fotoaparatu G9II. Uz upotrebu funkcije B.I.S. (stabilizacija slike u kućištu) ručni način rada visoke rezolucije snima osam uzastopnih slika uz promjenu senzora, a zatim spaja slike u jednu veliku slikovnu datoteku. „Ručno sam snimao izuzetno detaljne snimke od 100 megapiksela, tako da stabiliziranim objektivima i uz stabilizaciju unutar kućišta fotoaparata G9II možete snimati dugim objektivima, a ipak dobiti vrlo stabilne slike.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Kao i S5II i S5IIX, G9II sadrži funkciju LUT-a u stvarnom vremenu, koja vam omogućava primjenu LUT-a (tabelu pretraživanja) na snimak vašeg fotoaparata. Umjesto učitavanja sopstvenih LUT postavki, Staley je bolje iskoristio novu funkciju LEICA Monochrome Photo Style. Označen pod L² tehnologijom s objektivom LEICA, postavka LEICA Monochrome ima duboki crno-bijeli kontrast s istaknutim dijelovima koji su svjetliji od onih koje nudi postavka L. Monochrome D Photo Style. „Mislim da sam pomalo ovisan o postavci LEICA Monochrome kad su u pitanju kontrast i nijanse”, objasnio je Staley. „Zbog toga je pretraživač prikaza izuzetno ugodan za gledanje, tako da pretežno snimam u RAW kvalitetu, ali snimam i JPEG snimke koji izgledaju nevjerovatno. Inače sam oduvijek želio uređivati RAW datoteke, ali jako sam zadovoljan ovim monohromatskim profilom boja koji nudi LEICA. JPEG formati koje ovaj fotoaparat proizvodi mogli bi samo promijeniti tok mog rada. Izuzetno mi se dopada.”

Staley vjeruje da bi G9II bio izvanredan fotoaparat za širok raspon žanrova fotografije. “Moćne specifikacije i kompaktna veličina kućišta i objektiva bi ga učinile idealnim za snimanje vjenčanja i avantura, za sport i definitivno za fotografiranje divljih životinja uz novo automatsko fokusiranje za otkrivanje životinja”, objasnio je. "Budući da sam bio u peruanskoj Amazoni i nekoliko zemalja u Africi, vjerujem da je G9II idealan fotoaparat za snimanje divljih životinja na izazovnim lokacijama gdje je svaki milimetar važan i gdje ne možete štedjeti na mogućnostima fotoaparata.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora
Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Ben Staley

Budući da je rođen i odrastao na Aljasci bez struje i tekuće vode, godine djetinjstva Bena Staleyja obilježilo je odsustvo moderne udobnosti. Utjehu je nalazio u knjigama, te je vremenom postao opčinjen filmovima, iako je rijetko odlazio u kino.

Danas je Staley režiser, snimatelj i fotograf, posvećen pričanju priča. Njegov rad uključuje nezavisne filmove, muzičke spotove, reklame, dokumentarce i televizijske emisije za velike platforme poput Netflixa, Discovery Channela i National Geographica. Od njegovog rođenja na Aljasci do osvajanja globalne publike, putovanja Bena Staleyja spajaju lične korijene s profesionalnim postignućima, ističući snagu pričanja priča u različitim oblicima medija.

Ben Staley

Za više informacije označite da vam se sviđa

Crno-bijela fotografija u Chicagu

Portreti u Maroku

Fotografija sportova na otvorenom