Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Fotograf Jamie House snima portrete fotoaparatom LUMIX G9II u Maroku

Jamie House, fotografkinja i ambasadorica kompanije US LUMIX, specijalizirala se za fotografiju u oblasti mode, ljepote, reklama, kreativnih proizvoda i putopisnih dokumentaraca. Trenutno sarađuje s neprofitnom organizacijom Around the World in 80 Fabrics (ATW80F) kako bi podigla svijest o ekološkim, klimatskim i društvenim uticajima načina života koji se temelji na nafti. Na nedavnom projektu u Maroku, House je radila s organizacijom ATW80F na fotografiranju vunenih tepiha tkanih od ovaca s visokih predjela planina Atlas.

Projekat je podrazumijevao dokumentiranje procesa izrade tepiha, zajednice koja u tome učestvuje i načina na koji se on integrira u svakodnevni život uključenih žena. House je fotografirala zahtjevne dizajne i detalje koji se tkaju generacijama, kao i nove tehnike koje se primjenjuju kako bi se odgovorilo trenutnom tržištu. U nizu portreta također je rad organizacije ATW80F sa ženama u planinskoj zadruzi s ciljem ponovnog uvođenja prirodnih boja u izradu tepiha.

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora
Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

G9II – stari prijatelj

U sklopu projekta snimanja portreta za organizaciju ATW80F House je koristila novi LUMIX G9II, hibridni fotoaparat bez ogledala s MFT senzorom od 25 megapiksela, procesorom Venus Engine 11. generacije, mogućnošću snimanja 16-bitnih RAW snimaka, opcijom LUT u stvarnom vremenu i novim automatskim fokusiranjem u fazama + novim DFD sistemom, pored ostalih funkcija. Nazivajući ovaj fotoaparat starim prijateljem s novim karakteristikama, House voli što je upoznata s funkcionalnošću fotoaparata G9II jer je prethodno koristila G9 kao svoj glavni MFT fotoaparat.

U sklopu cijelog projekta House je fotografirala različite osobe, uključujući obrtnike, dizajnere, mikrobiologe i lokalne tkače tkanina. Snimila je njihove portrete u različitim okruženjima, poput tržnica, gdje su dizajneri skupljali vunenu pređu, ili na terenu, gdje su naučnici posmatrali mikrobe kako stvaraju pigmente. House je kroz svoje portrete željela istaknuti priče i talente ovih različitih umjetnika, kreatora i naučnika.

House trenutno snima novim fotoaparatom S5II, ali cijeni određene prednosti koje donosi format Micro Four Thirds, poput manjih i lakših objektiva. „Ne morate se brinuti o tome da ćete morati nositi pet ili šest teških objektiva”, objasnila je House. „Objektive koje sam koristila u sklopu našeg projekta su bili izuzetno lagani i kompaktni i mogli su stati u svaki prostor.” House je za svoj projekat prvenstveno koristila Panasonic LEICA DG 12 ⁠– 60 mm / F2,8 ⁠– 4 Power OIS i najnoviji Panasonic Lumix LEICA DG VARIO-ELMARIT 35 ⁠– 100 mm / F2,8 Power OIS.

Projekat snimanja portreta je obuhvatio i unaprijed planirane lokacije i improvizirane prilike za snimanje subjekata u njihovom prirodnom okruženju. Jedan od njoj najdražih trenutaka tokom projekta doživjela je spontano dok se s timom na kraju dana vraćala u hotel. Susrela je pastira i njegovo stado u slikovitom predjelu hladnih tonova i tamnih olujnih oblaka koji su se približavali. House je zamolila pastira da snimi njegov portret, ali i njegove ovce i pejzaž. Kad su snimali završne kadrove, uhvatila ih je snažna oluja, te su morali brzo pobjeći u kombi. Srećom, fotoaparati nisu pretrpjeli nikakva oštećenja, a 16-bitni RAW snimci su ispale sjajni.

House je takva da ponekad osjeti da joj određena lokacija sama došapne da je snimi, a ona je samo upari s predmetom. „U zadruzi je bila jedna prostorija za tkanje obojena u prekrasnu rozu boju, a svi tkalački stanovi su bili tirkizne boje”, objasnila je House. „Bio je to prekrasan prostor obasjan svjetlom koje je ulazilo kroz krovni i još jedan dodatni prozor.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Nova faza za Micro Four Thirds

House je uvelike koristila novi sistem Phase Hybrid AF fotoaparata G9II i svidjela joj se njegova brzina i jednostavnost. Za snimanje osoba AF je podesila na jedno područje s uključenim prepoznavanjem lica/oka, što je ubrzalo fokusiranje i spriječilo izostavljanje i najmanjeg djelića. „Kada podesite taj način rada, moći ćete snimati i stvarati, a da pritom ne morate brinuti o namještanju postavki menija”, otkrila je. „Tačka fokusa može se vrlo lako poništiti pomoću malog komandnog dugmeta fotoaparata ili jednostavnim dodirom ekrana.”

Također je snimala uz standardni profil boja i gotovo isključivo podešavanje balansa bijele boje na 5500K. „Tako radim ne zato jer je to tehnički ispravno, nego jer sam tako navikla”, pojašnjava House. „To mogu podesiti u bilo koji stepen boja u kojem namjeravam fotografiju objaviti.”

Procesom dokumentiranja tim ATW80F je istaknuo kulturološki značaj i umjetničku ljepotu ovih tepiha, pritom u prvi plan stavljajući tradiciju koja se prenosi generacijama. House je sjajno iskoristila način snimanja u visokoj rezoluciji koji fotoaparat G9II nudi kako bi snimila najsitnije i najosjetljivije detalje snimanjem niza uzastopnih fotografija, pri čemu je za svaku malo podesila položaj senzora, a zatim ih spojila u jednu sliku visoke rezolucije. „Način ručnog snimanja u visokoj rezoluciji autentično je predstavljao tepihe i odao počast ženama koje su posvetile svoje vrijeme i vještine njihovom stvaranju.”

Fotografkinji House se svidio novi LEICA-in mohohromatski profil koji ima nešto svjetliji crno-bijeli izgled od LUMIX-ovog mohohromatskog D izgleda. House se također poigrala s novom funkcijom LUT-a u stvarnom vremenu koju fotoaparata G9II nudi, a koja omogućava učitavanje LUT-ova direktno u fotoaparatu kako biste dobili jedinstveni izgled. „Veoma sam uzbuđena što mogu kreirati svoje LUT datoteke koje ću podesiti tako da ih u tom obliku mogu kasnije upotrijebiti”, objasnila je House. „U postprodukciji x 0002 vršim kompletno gradiranje boja i većinom ne znam šta ću uraditi sve dok se ne vratim u studio i ne pogledam datoteke. Sviđa mi se to što mogu unaprijed odrediti gradaciju boja pomoću LUT-a u stvarnom vremenu, kako u studiju, tako i na terenu. I to mi je izuzetno zgodno.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora
Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Ciljni kupci fotoaparata G9II

Houseu smatra da G9II ima široku lepezu prednosti, te da bi ga bilo teško suziti na određenu kategoriju. Također smatra da G9II pruža jednostavnost opcija „namjesti i snimaj”, ali i širok skup funkcija profesionalnog fotoaparata, koji nudi vrhunski kvalitet slike i niz funkcija dostupnih putem menija i dugmadi.

„Ovaj fotoaparat je prikladan za svakoga, uključujući profesionalne korisnike, hobiste i pojedince koji traže fleksibilnost i kvalitet profesionalnog fotoaparata bez složenosti koja se obično povezuje s profesionalnom opremom”, otkrila je House. „U sklopu mog iskustva s korištenjem ovog fotoaparata za dokumentarni rad na terenu pokazao se kao kompaktna i lagana opcija, koja mi omogućava nošenje više objektiva bez zauzimanja puno prostora ili dodavanja prekomjerne težine. Budući da sam i sama sitna, posebno mi je odgovarao oblik fotoaparata jer je savršeno pristajao mojim rukama i prstima.”

Galerija fotografija snimljenih fotoaparatom LUMIX G9II i dojmovi autora

Jamie House

Odrasla u Teksasu, fotografkinja i LUMIX-ova ambasadorica Jamie House razvila je ljubav prema fotografiji kada su joj roditelji dali fotoaparat Kodak EasyShare da ponese na školski izlet. Danas je slavna zbog svoje stručnosti za fotografiju u oblasti mode, ljepote, reklama, kreativnih proizvoda i putopisnih dokumentaraca. Trenutno sarađuje s neprofitnom organizacijom Around the World in 80 Fabrics (ATW80F) u sklopu partnerstva koje u prvi plan stavlja ekološke i društvene uticaje brze mode koja se temelji na nafti.

Njen nedavni projekat u Maroku prikazuje njenu sinergiju s organizacijom ATW80F. Zajedno su zabilježili bit proizvodnje vunenih tepiha tkanih od ovaca u visokim planinama Atlasa, podižući svijest o održivim alternativama. Njeni vizuelni elementi odjekuju kao dokaz savjesne kreativnosti, potičući nas da preispitamo svoje izbore.

Jamie House

Za više informacije označite da vam se sviđa

Crno-bijela fotografija u Chicagu

Pejzaži i divlje životinje na otoku Prince of Wales na Aljasci

Fotografija sportova na otvorenom