Premašena očekivanja

Premašena očekivanja
Premašena očekivanja
Premašena očekivanja
Premašena očekivanja

Karijera Adama Pretttyja kao profesionalnog sportskog fotografa za olimpijske i paraolimpijske igre počela je sretnom okolnošću da je njegov rodni grad Sidnej bio domaćin Olimpijskih i Paraolimpijskih igara u Sidneju 2000. godine.  Još jedan profesionalni umjetnik koji je svoju karijeru započeo na Paraolimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine je Fumio Usui, proizvođač proteza. Paraolimpijske igre u Tokiju 2020. godine omogućit će Prettyju i Panasonicu da započnu veoma uzbudljiv projekat s Usuiom i tri paraolimpijca. Sve u ovom projektu - mjesto, Usuiove vještine, sportisti i odvijanje projekta - omogućava svakome da premaši očekivanja u svemu što radi.

Premašena očekivanja

Getty Images

Premašena očekivanja

Getty Images

Pretty je to ovako opisao: "Zadovoljstvo je bilo raditi na ovom projektu s Usuiom koristeći LUMIX S1R.   On je rok-zvijezda u svijetu proteza. Proizvodi proteze za ljude koji bez tih pomagala ne bi mogli hodati ni trčati. Radi i s vrhunskim sportistima kao što su oni koji učestvuju na paraolimpijskim igrama, a čiju smo priču zabilježili na fotografijama. Proizvodi proteze za trčanje uz pomoć vrhunskih tehnologija, koje su u svijetu protetike nešto poput najboljih trkaćih automobila. Pretty dodaje i ovo: "Otišao sam da razgledam njegovu fabriku i tamo samo vidio da on učestvuje u svakom koraku proizvodnje, da je aktivno uključen u rad svog stručnog tima, gdje svako obavlja svoj specijalistički zadatak. Uvjerio sam se da je fokusiran na to da sportistima omogući najbolje performanse, a radi i nezamislivo velik broj prilagodbi.  Nikada ne gubi iz vida ono što sportisti trenutno rade. Bilo je divno i veoma inspirativno sve to vidjeti."

Pretty je zatim opisao i snimanje fotografija uz pomoć aparata LUMIX S1R, rekavši sljedeće: "Impresionirala me još jedna odlika ovog fotoaparata. Iako posjeduje izvanrednu lepezu prilagodljivih dijelova i funkcija, kada sam počeo da snimam fotografije, sve je u stvari teklo glatko. Sve je funkcionisalo u najboljem redu. Novost je za mene bila ta što sam mogao pomjerati fokusnu tačku oko čitavog okvira. Tako da je bilo uzbudljivo to što sam mogao snimiti fotografije koje ranije nisam mogao postići. Uostalom, upravo zato što mogu postizati stvari koje ranije nisam mogao je glavni razlog mog učešća u svemu ovome. Ako ne unapređujem i ne poboljšavam svoj fotografski rad, onda se ne vrijedi ni baviti fotografijom. LUMIX mi pruža prednost premašujući čak i moja vlastita očekivanja.

Premašena očekivanja

Getty Images

Adam Pretty x LUMIX
Neka bude blistavo

U svojim fotografijama nastojim uhvatiti pravi identitet i otkriti trenutke koji bi inače izmakli pogledu. Uz pomoć LUMIX S1R fotoaparata, mogao sam fotografisati takmičarevu energiju i strast.