Iznad Arktičkog kruga

Iznad Arktičkog kruga

Uz snijeg, vjetar i temperature od -24 stepena Celzijusa, profesionalni fotograf Jonas Borg podvrgava LUMIX S1 i LUMIX S1R istinskom testu. Otišao je u Kirunu, na sjeveru Švedske, da bi saznao kako se ovi fotoaparati ponašaju u ekstremnim uvjetima. ‘Bio sam zaista oduševljen njihovom izdržljivošću, podnijeli su hladnoću bolje nego ja’.

Bio je ovo drugi put da je Borg otišao tako daleko na sjever rodne Švedske. ‘No ovo mi je bio prvi odlazak u ulozi profesionalnog fotografa. Htio sam testirati nove fotoaparate u najekstremnijim uvjetima. Zato sam posjetio Roberta Ungha, profesionalnog fotografa i vodiča za boravak u prirodi i planinarenje. On poznaje teren kao vlastiti dlan’.

Kad smo stigli u Kirunu, 200 kilometara sjeverno od Arktičkog kruga, temperatura je bila -10 stepeni Celzijusa i kasnije se spustila na -24 stepena. ‘Bilo je hladno i nebo je bilo vedro. Uvjeti su bili savršeni. Umjesto pripremanja za dane koji su predstojali, počeli smo fotografirati prve noći’. Željeli su snimiti polarnu svjetlost.

 ‘Otišli smo malo izvan Kirunu kako bismo spriječili nepovoljan uticaj svjetlosnog zagađenja iz grada na naše slike. Ostali smo bez daha kad smo vidjeli prekrasne nijanse zelene i ljubičaste boje. Bilo je to kao da gledamo svjetlosne zmije kako klize po nebu. No, za nas je bilo važnije da fotoaparat nije imao problema da se nosi s hladnoćom. Prije polaska sam se brinuo kako bi hladnoća mogla djelovati na bateriju, ekran i autofokus. Prilikom snimanja u hladnim uvjetima, autofokus se može umnogome usporiti, a hladnoća obično brzo prazni bateriju. Nisam imao nijedan od tih problema s fotoaparatima LUMIX S1 i S1R. Autofokus je radio normalnom brzinom i nisam imao nikakvih poteškoća s fokusiranjem, čak ni u uvjetima slabog osvjetljenja’.

Narednog dana su krenuli na vožnju sankama s psećom zapregom. ‘Psi jedva čekaju da krenu čim ih upregnu. Bio sam oduševljen njihovim entuzijazmom, kao i interakcijom između pasa i njihovih goniča. Bila je to savršena prilika da testiramo novu funkciju prepoznavanja životinja predstavljenu na modelima LUMIX S1 i S1R. Radila je prekrasno: Brzo sam mogao odabrati na koju životinju želim postaviti fokus’.

Borg se narednog dana ukrcao u helikopter kako bi obavio još neke testove. ‘Fotografiranje iz helikoptera s otvorenim vratima je izuzetno zahtjevno. Mnogo je vjetra i vibracija. Zaista je teško napraviti oštre slike u takvim uvjetima. Međutim, sistem Dual I.S. (Stabilizacija slike) pomogao mi je da postignem odgovarajući fokus i dobijem slike kakve sam želio’.

Uz gledanje polarne svjetlosti, vožnju na sankama s psećom zapregom i  letenje helikopterom četiri dana u Kiruni bila su zaista prepuna akcije. No, za Borga je to bio samo još jedan dan na poslu. ‘Kad razmišljam o tom putovanju, zaista sam bio oduševljen ovim fotoaparatima. Nosili su se s hladnoćom bolje nego ja. Bez obzira na temperature, fotoaparati su neometano radili, uključujući i bateriju. Mogao sam snimati fotografije i filmove cijelog dana koristeći samo jednu bateriju’.

Borg se osjeća sigurnim uz LUMIX S1 i S1R. ‘Uz ove fotoaparate ne moram se brinuti za opremu. Odlično su izrađeni i predstavljaju savršenu kombinaciju kvaliteta i robusnosti. Jedino o čemu treba brinuti je snimanje odgovarajuće fotografije – uz ove fotoaparate ne mogu kriviti hardver. Ako krajnji rezultat nije dovoljno dobar, problem je u meni, a ne u opremi’!

Jonas Borg

JONAS BORG

Profesionalni fotograf Jonas Borg živio je, radio i studirao širom svijeta, uključujući Singapur, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD. Sada se vratio u rodnu Švedsku i pokrenuo firmu u Štokholmu. Jonas ima više od 15 godina iskustva radeći kao profesionalni slobodni fotograf.

Posjetite Jonasov ambasadorski profil