Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019

Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019

Panasonic predstavlja nove inovativne prototipove proizvoda, “Prototip prozirnog OLED ekrana” i “Prototip supertačnog LCD mastering monitora s dva ekrana”.

PROTOTIP PROZIRNOG OLED EKRANA

KODNI NAZIV: "MEGACON"

Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019

Prozirni OLED ekran izložen na štandu VITRA na ovogodišnjem sajmu namještaja Milano Salone

DIZAJN PRIKLADAN ZA TEHNOLOGIJU I ŽIVOTNI PROSTOR

Prozirni OLED ekran je rezultat konceptualnog istraživačkog projekta kompanija Panasonic i Vitra. Kroz niz radionica kompanija Vitra je pružala stručne smjernice iz oblasti dizajna namještaja i prostora što se spajalo s usredređenošću kompanije Panasonic na korištenje naprednih tehnologija u cilju poboljšavanja života. U tim aktivnostima je razvijeno više ideja o tome kako se nove tehnologije mogu koristiti za savršeno integriranje audiovizuelnih uređaja u životni prostor. Prozirni OLED ekran je prva od tih ideja koja se ostvaruje u praksi.

Posjetioci ovogodišnjeg salona namještaja Milano Salone mogli su po prvi put vidjeti ovaj prozirni OLED ekran, koji izgledom podsjeća na stakleni ormarić, napravljen s okvirom s drvenim ukrasom u kojem se nalazi površina nalik na staklenu ploču. Takvim izgledom se savršeno uklapa u svaki savremeni životni prostor. Međutim, čim se uređaj uključi, pretvara se u sjajni OLED ekran.

OLED ekran je izrađen od materijala kao što su drvo, metal i staklo, a dizajnirali su ga skandinavski dizajner Daniel Rybakken i Panasonic Design iz Kyotoa. Tehnološke komponente su na pametan način skrivene u drvenom okviru, koji služi i kao postolje za uređaj.

ISKLJUČENO

Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019

UKLJUČENO

Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019
Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019

KODNI NAZIV: "MEGACON" (SKRAĆENICA ZA MEGA KONTRAST)
PROTOTIP SUPERTAČNOG LCD MASTERING MONITORA S DVA EKRANA

MASTERING MONITOR S NIVOOM TAČNOSTI CRNIH BOJA KAO NA OLED EKRANIMA I VISOKOM OSVIJETLJENOŠĆU KAO NA LCD EKRANIMA

Prototip prototipa LCD monitora s dvojnim ekranom (kodnog naziva MEGACON) u potpunosti je razvijen unutar kompanije koristeći panele koje proizvodi Panasonic oslanjajući se na više od pola stoljeća iskustva u izradi televizora.

Koristi 4K vanjski panel visokih performansi s monohromatskim unutrašnjim panelom za moduliranje direktnog LED osvjetljenja, čime se omogućava prigušivanje na nivou piksela i omjer kontrasta od 1.000.000:1 što do sada nije postojalo na LCD panelima. Kad je riječ o osvjetljenju, može beskonačno održavati vršno osvjetljenje u punom polju od 1000 nita, uz pokrivanje 99% zahtjeva standarda za boje DCI P3.

Nakon iscrpnog testiranja u holivudskim studijima i postprodukcijskim kućama, pokazalo se da isporučuje nivo tačnosti boja na mastering nivou. Pored toga, za razliku od drugih sličnih LCD ekrana s dva panela, povratne informacije iz holivudske zajednice pokazuju da ima i veoma širok ugao gledanja bez ikakvog gubitka vjernosti prikaza boja, a koristi jedinstvenu tehnologiju kompanije Panasonic za otklanjanje efekta paralakse između dvaju ekrana.

Prototipovi proizvoda predstavljeni na sajmu IFA 2019