„Rediscover Music“ proslavlja svoju petu veličanstvenu godišnjicu

Ponovno pokretanje brenda Technics bila je pitanje srca za ljubitelje, inženjere i menadžment

Nemačka, Minhen, 2019-05-09 – Technics se slavno ponovo pojavio iz hibernacije na sajmu IFA 2014 kako bi zadovoljio potrebe digitalnih audio entuzijasta. Ovaj brend danas proslavlja pet godina ponovne proizvodnje prelepo dizajniranih audiofilskih proizvoda, kao i gramofona koje poštuju audio entuzijasti i DJ-evi širom sveta.

Ime Technics uvek je dovođeno u vezu sa inovacijom. Godine 1965. prvi proizvod ove kompanije koji je pušten u prodaju bio je Technics 1, kompaktan, zatvoren dvosmerni zvučnik sa basom uporedivim sa basom standardnog podnostojećeg zvučnika. Ostali značajni proizvodi (samo neki od mnogih) uključuju SE-10000 iz 1972. – prvo na svetu napajano pojačalo koje koristi napajanje strujom visokog kapaciteta stalne voltaže – i SB-7000 sistem zvučnika iz 1975, koji je demonstrirao validnost Technics-ove teorije jedinstvene linearne faze i uticao na mnoge zvučnike širom sveta. Tokom 1990-tih godina izuzetno popularno SU-C7000 pretpojačalo posebno je razdvajalo naizmenično napajanje energijom i signalno kolo, tako da je kvalitet zvuka bio poboljšan temeljno pročišćenim fizičkim karakteristikama.

Ime Technics takođe ima legendarni status među DJ-evima, zahvaljujući modelu SP-10, prvom na svetu gramofonu sa direktnim pogonom (direct-drive), koji je pušten u prodaju 1970, kao i SL-1200 seriji koja ga je sledila tokom decenija. Ovi dekovi su znatno eliminisali vibracije i nepravilnosti rotacije tradicionalnog metoda pogona pomoću kaiša.

High-res u spas

Odgovor na tehnološke trendove kao što je digitalna muzika boljeg kvaliteta

Kada se činilo da je svet pohrlio ka izuzetno kompresovanoj digitalnoj muzici tokom 2000-tih, Panasonic je spustio zavesu za Technics, brend čije su veštine i reputacija bolje odgovarali razboritim audio entuzijastima koji su u to vreme bili zlovoljni zbog digitalnog trenda i svih njegovih prednosti za skladištenje i mrežnu distribuciju dobijenih nauštrb kvaliteta zvuka. Međutim, ta želja za kvalitetom je srećom ostala neumanjena i industrija je postigla napretke u kompresiji podataka u kombinaciji sa većom audio preciznošću – naročito veće brzine protoka i uzorkovanja – iz kojih je nastao Hi-Res Audio. Do sredine 2010-tih muzika boljeg kvaliteta – čak i studijskog kvaliteta u nekim slučajevima – postala je komercijalna realnost, a kako bolje Panasonic da se pozabavi ovom novootkrivenom žudnjom za ozbiljnim zvukom nego da ponovo oživi ime Technics? Tako je 2015, sa obećanjem da će svojim klijentima omogućiti da ‘Ponovo otkriju muziku’, Technics ponovo rođen.

Technics oživljavanje – predvođeno muzičkim ekspertima

Od izistinskih muzičkih entuzijasta za izistinske muzičke entuzijaste

Predvodnik ovog uskrsnuća je direktorka Technics projekta, Michiko Ogawa, vodeći ekspert u psihoakustici kao i istaknuta džez pijanistkinja. Njen pedigre i entuzijazam oslikavaju Technics brend – ona je bila ključna u razvoju prvog na svetu ultratankog zvučnika sa velikom dijafragmom, modela Technics AFP1000 u 1988, koji je koristila Bečka državna opera. Ogawa je takođe imala izuzetno uspešnu komplementarnu karijeru kao profesionalna muzičarka i objavila je 14 CD-a, a takođe je svirala na mnogim prestižnim događajima globalno, kao što je nedavni nastup sa Kansai filharmonijskim orkestrom u Osaki.

Technics proizvodi ne proizvode samo zvukove, već igraju kritičnu ulogu u okruženju ljubitelja muzike, obuhvatajući slušaoca živom i dinamičnom muzikom. Kamen temeljac Technics-ove filozofije za hi-res eru je nezaustavljiva potraga za onim što Technics naziva Konačni zvuk (Definitive Sound), koji prema rečima gđe Ogawa sačinjava ‘Dinamika živahne muzike, tišina koja oduzima dah i napetost muzičkih nastupa. Energija instrumentalista i inspiracija pevačevog glasa.’ Ona takođe ističe: ‘Nikada nećemo prestati da težimo postizanju konačne suštine muzike.’

Bezvremeni dizajn u svakom detalju

Inovacije za digitalno doba

Kada se Technics vratio pre pet godina, počeo je sa jednostavnim, snažnim portfoliom koji se sastojao od proizvoda Reference Class R1 i Premium Class C700. Oba ova proizvoda nosila su prve plodove Technics-ovih inovacija za digitalno doba, inovacija kao što je JENO engine koji je konačno prevazišao probleme u vezi sa šumom i izobličenjem. Ostale revolucionarne suštinske tehnologije, koje Technics nastavlja i danas da koristi i usavršava, uključuju: LAPC (Load Adaptive Phase Calibration – kalibracija faze u skladu sa opterećenjem); Technics Digital Link; tiha napajanja energijom velike brzine; arhitektura digitalne izolacije šuma; generisanje takta napajano baterijom; optimalno aktivirani sistemi kola i fazni precizni drajveri – lista se samo nastavlja…

Ove ključne tehnologije omogućile su Technics-u da isporuči signale više rezolucije do zvučnika i da postigne reprodukciju zvuka koji je blizak koliko god je to moguće situaciji da stvarni umetnik nastupa u sobi sa slušaocem. Tehnički direktor Tetsuya Itani svojevremeno je rekao: ‘To je bilo unapređeno pomoću koncepta Technics koaksijalnih zvučnika kako bi se suzio fokus zvučnika. Nove tehnologije kao što je obrada signala signal radi optimizacije karakteristika audio-signal-do-zvučnika konstantno će biti razvijane kako bi ispunile nove zahteve zvuka visoke rezolucije.’

Usmeravanje baštine i inovacije u prelepe, popularne proizvode

Poštovanje prošlosti i prihvatanje budućnosti pomoću holističkog portfolija

Reference Class R1 i Premium Class C700 konsolidovani su dodavanjem šest novih modela u 2016. uključujući nestrpljivo očekivano ponovno rođenje klasičnog SL-1200 direct drive gramofona. Nova klasa Grand Class dodata je u 2016. u obliku ST-G30 muzičkog servera i SU-G30 mrežnog audio pojačala, dok je Premium Class poželela dobrodošlicu svojim prvim OTTAVA modelima, SC-C500 kompaktnom sistemu i SU-C550 mrežnom pojačalu.

Tokom protekle dve godine Technics je rafinisao G seriju kroz SU-G700 pojačalo (zajedno sa privlačnim VU-metrima) i SB-G90 podnostojećim zvučnicima – koji su savršeni partneri za SL-G700 SACD plejer i mrežni strimer, koji kreće u prodaju na leto ove godine. Isto tako, Premium Class C serija evoluirala je u SC-C70 kompletni sistem i SC-C50 sistem bežičnih zvučnika, a oba su predstavljena na HIGH END audio događaju u Minhenu. Suštinske Technics-ove inovacije koje su u srži proizvoda Premium Class C uključuju te zadivljujuće tehnologije JENO engine i LAPC, kao i Technics-ovu vlasničku Space Tune kalibraciju sobe i genijalni akustični raspored. Krajni efekat je bogat, toplo teksturisani zvuk sa izvanrednim detaljima. Pridružujući se C seriji na ovogodišnjem HIGH END događaju je novi mlađi brat modela SC-C50, model OTTAVA SC-C30.

Sledeći slavne korake modela SL-1200, prethodne dve godine su obe posvedočile predstavljanje novousavršenih gramofona uključujući SL-1000R, što je kulminiralo u modelu SL-1210MK7 iz 2019, koji ima tonsku ruku visoke osetljivosti, direct drive motor bez jezgra, kruto kućište i izolator visoke moći prigušivanja, pružajući nenadmašnu stabilnost. Technics-ova ekspertiza u DJ gramofonima logično se prenela i na Hi-Fi arenu kroz istovremeno predstavljanje prvog Premium class gramofona, modela SL-1500C. A tu su i dva nova para slušalica za nošenje na uhu, EAH-F50B i F70N.

Osvojivši niz upečatljivih recenzija širom sveta nakon svog ponovnog pojavljivanja, Technics se brzo ponovo uspostavio kao omiljeni brend među DJ-evima kojima je potrebna vrhunska kontrola gramofona i svestranost. Isto tako, audiofili koji su žudeli za najfinijom reprodukcijom muzike sa najsuptilnijim nijansama, visokom preciznošću i zaista obuhvatajućom prostornom ekspresijom, prihvatili su uverljiv stil i suštinu novog Technics-a.

Dobro pripremljen za budućnost

Nakon samo pet godina kompletna linija proizvoda sadrži oko 30 modela

Pet godina nakon njegovog ponovnog rođenja, oživljeni Technics svakako je ostavio trag za sobom – izbacivši 31 model i još mnogo u najavi – ali on ne namerava da spava na lovorikama. U stvari, Technics tek hvata zalet, jer kako muzički svet nastavlja da evoluira, čini se da će jedna stvar ostati konstantna – nesmanjeni zahtev za proizvodima vrhunskog kvaliteta koji slušanje muzike čine izvanredno prijatnim. Očekujte da vidite još od Technics-a u okviru Reference i Grand serija, uključujući još gramofona i slušalica. Takođe postoje planovi za veliki broj novih lajfstajl proizvoda Premium serije, a Technics takođe pozajmljuje svoju ekspertizu Panasonic-u, radeći na njegovom AV portfoliju TV-a, UHD Blu-ray plejera i zvučnih konzola, od kojih neke ponosno nose prestižni ‘Tuned by Technics’ bedž.

Technics motiviše želja da učini život boljim za sve, a prema rečima Itani-san: ‘Technics neće prestati sa inovacijama audio tehnologije u cilju stvaranja najemocionalnijeg mogućeg muzičkog iskustva, od ljubitelja muzike za ljubitelje muzike.’ Zahvaljujući godinama akustičnog nasleđa i zavidnoj reputaciji za izvrsnost u pronalascima i dizajnu, Technics je zaista savršeno pozicioniran da nastavi sa stvaranjem klasičnih proizvoda sutrašnjice, omogućavajući današnjim entuzijastima da nastave sa ponovnim otkrivanjem muzike.

– KRAJ –

Više informacija potražite na: technics.com ili pratite technics.global na mreži Facebook ili @technics na mreži Twitter.

O kompaniji Panasonic
Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018. godini, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 591 podružnicom i 88 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2018. godine zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 61,4 milijarde evra. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.