Hollywood u vašem domu

Hollywood u vašem domu

Tehnologija OLED kompanije Panasonic objedinjava inženjersku izvrsnost i holivudsku stručnost. Naša ranije nezabilježena saradnja s filmskom industrijom omogućila nam je da radimo s najboljima u branši kako bismo kreirali televizor koji zaista prenosi viziju filmskih stvaralaca.

Hollywood u vašem domu

Panasonic OLED TV uređaji

U samom središtu bliskog odnosa koji Panasonic ima s globalnom filmskom industrijom je Panasonic Hollywood Laboratory (PHL). Od svog nastanka prije više od 20 godina, PHL sarađuje sa stručnjacima iz svih dijelova svijeta filma radi boljeg razumijevanja elemenata za kreiranje filma ili TV emisije, kao i onoga što ljudi koji prave takve sadržaje žele vidjeti na video prikazu.

Pročitajte više o najnovijim OLED TV uređajima

Preciznu doradu vrši Hollywood

Od 2017. godine Panasonic blisko sarađuje s nagrađivanim osnivačem i generalnim direktorom firme Company 3 Stefanom Sonnenfeldom kako bi se osiguralo da se tehnička tačnost nagrađivanih OLED TV uređaja podudara s kreativnim izražajem filmskih stvaralaca. Sonnenfeld je jedan od šačice vodećih umjetnika koji zagovaraju snagu gradiranja boja kao sredstvo za iznošenje priča i prenošenje emocija. NPR Sonnenfelda naziva “da Vincijem filmova” i on je poznat po tome što je svoje vještine koloriste upotrijebio u mnogim hvaljenim i popularnim filmovima iz protekle decenije: Zvijezda je rođena, Wonder Woman, Čovjek od čelika, Ljepotica i zvijer, Zvjezdani ratovi: The Force Awakens, Jurassic World, 300 i brojni drugi. Kao i mnogi drugi vodeći koloristi, on koristi Panasonic OLED ekrane kao referentne klijentske monitore velikog formata.

Još jedan dodatni pečat odobrenja filmske i TV industrije za Panasonic televizore dolazi od THX-a. Ta neovisna grupa za osiguravanje kvaliteta je testirala tačnost i performanse OLED i vrhunskih LCD TV uređaja kompanije Panasonic i svaki od modela je s velikim uspjehom prošao na strogim testovima.

Preciznu doradu vrši Hollywood

Koristi se u Hollywoodu

OLED TV uređaje kompanije Panasonic koriste holivudski studiji i postprodukcijske kompanije kao referentne klijentske monitore u ogromnom broju filmova i epizodnih sadržaja.

Jedan od korisnika je Joe Kosinski, režiser novog nastavka filma Top Gun, koji je rekao: “Slika na OLED TV uređajima kompanije Panasonic je upravo onakva kako je vidim na setu i u prostoriji za gradiranje. Zbog toga sam takav uređaj odabrao kao monitor za film Top Gun: Maverick“.

Koristi se u Hollywoodu

                                                                                         Joe Kosinski - režiser filma Top Gun: Maverick

Režim za filmske kreatore - preporučen iz Hollywooda

Razvijen od UHD saveza, režim Filmmaker omogućuje korisnicima uživanje u kinematografskom video kvalitetu, onakvom kakvog su ga zamislili kreatori, pritiskom na samo jedno dugme daljinskog upravljača. Kada se aktivira, režim Filmmaker poštuje brzinu kadrova, omjer slike, boju i kontraste, dok istovremeno isključuje smanjenje šumova i izoštravanje. Ovu funkciju podržavaju vrhunski režiseri iz Hollywooda, kao što su Christopher Nolan, Martin Scorsese, Patty Jenkins, Ryan Coogler, and Paul Thomas Anderson, i mnogi drugi.

Nadalje, Panasonic na jedinstven način nadograđuje režim Filmmaker koristeći i napredne vanjske senzore na televizoru za inteligentno podešavanje slike u skladu sa nivoom osvjetljenja okoline. Ova odlika zove se 'pametni senzor'. Dok HDR sadržaj može izgledati previše mračno kad se gleda u dobro osvijetljenoj sobi, režim Filmmaker sa pametnim senzorom stvara percepsijsku sličnost sa dojmom koji imamo dok gledamo sadržaje u idealno zamračenom okruženju, čak i ako smo u dobro osvijetljenoj dnevnoj sobi.

Režim za filmske kreatore - preporučen iz Hollywooda
Hollywood u vašem domu
3D tabela za traženje

3D tabela za traženje

Procesor HCX Pro Intelligent obuhvata profesionalni sistem za korekciju boja, poznat kao 3D tabela za traženje, koji se koristi za master monitore. Sistem sa dinamičkom tabelom za traženje analizira sliku nekoliko puta i dinamički bira optimalnu tabelu za traženje na osnovu pojedinačnih scena kako bi se osigurala preciznije reprodukcija boja.

Inteligentno HDR ponovno masterovanje

Tehnologija inteligentnog HDR ponovnog masterovanja konvertira sliku iz standardnog dinamičkog raspona (SDR) i visoki dinamički raspon (HDR). Da bi se to postiglo, tehnologija koristi holivudsku bazu podataka i svim slikama osigurava svijetliji izgled.

Inteligentno HDR ponovno masterovanje
Inteligentno 4K ponovno masterovanje

Inteligentno 4K ponovno masterovanje

Ova tehnologija osigurava jasnu i oštru sliku, čak i kod prikaza najsitnijih detalja. Inteligencija se ogleda u identificiranju objekata u svakom kadru (kao što su nebo, zvijezde, voda itd.) i upoređivanjem narednih kadrova u nizu kako bi se pravilno prepoznali i uklonili mogući šumovi i izobličenja.

Inteligentni Clear Motion

Inteligentni Clear Motion oslanja se na inteligentno prepoznavanje objekata i ivica i otklanjanje mogućih grešaka koje se mogu javiti na slici. Rezultat: čisto uživanje u gledanju.

Inteligentni Clear Motion

Pouzdanost OLED televizora: Panasonic OLED televizori sadrže dvije osnovne funkcije koje otklanjaju rizik od tzv. spaljenog ekrana

Orbitiranje piksela

Orbitiranje piksela

Panasonic OLED televizori automatski i neprekidno pokreću program orbitiranja piksela da se otkloni rizik od nastanka trajnog zadržavanja slike ili spaljenog ekrana.

Orbitiranje piksela je funkcija koja polako pomijera sliku na TV ekranu za 1 piksel jedinicu svaki put kada istekne određeni period i tako otklanja rizik od spaljenog ekrana.

Održavanje piksela

Održavanje piksela se izvodi u redovnim razmacima i tako se sprečava zadržavanje slike na ekranu. Ovo se vrši automatski u pozadini nakon što se TV postavi u stanje pripravnosti tako što se isključi pomoću daljinskog upravljača, ali se može izvoditi i ručno iz menija. Postoje dvije vrste funkcija za održavanja panela:

1. Ova funkcija izjednačava opterećenje koje se primjenjuje na panel i održava performanse panela konstantnim. Pokreće se automatski kad je isključeno napajanje daljinskim upravljačem nakon što kumulativno vrijeme gledanja premaši fiksni broj sati. Potrebno je otprilike 10 minuta da se završi, a žuto LED osvjetljenje na dnu TV ekrana ukazuje da je održavanje panela u toku.

2. Ova funkcija analizira stanje svih OLED elemenata, ispravlja svaki piksel i održava performanse panela konstantnim. Nakon što ukupno vrijeme gledanja premaši nekoliko mjeseci, funkcija će se izvršiti automatski kada se daljinski upravljač isključi.

Održavanje piksela

Hollywood u vašem domu – iza scene

U našem najavnom filmu snage su udružili holivudski režiser Roar Uthaug i kinematograf Ben Davis skupa s punom holivudskom glumačkom i tehničkom ekipom sa Shaunom Siposom u glavnoj ulozi i Stefanom Sonnenfeldom. Film je akcijski triler u čijem središtu je priča o OLED-u dok pokazujemo kako poznati veliki studiji koriste OLED uređaje kompanije Panasonic kao klijentske referentne monitore u odjelima za gradiranje.

U dubljoj priči se kroz intervjue iza scene sa svim osobama koje su uključene u proces stvaranja filmova i postprodukcije pruža detaljniji uvid u način rada iza ekrana i opisuje se mjesto koje kompanija Panasonic ima u procesu stvaranja filmova. Još jednom, pozivamo ljude da ih vide onako kako to žele režiser, kreator filma i Hollywood … na način na koji je zamišljeno da budu viđeni.

Roar Uthaug – Director

Roar Uthaug – režiser

Roar Uthaug, priznati filmski režiser, rođen je u Norveškoj 1973. godine. Zanat je pekao režirajući kratke filmove, a njegov prvi dugometražni film bio je norveški horor Fritt Vilt (Cold Prey) 2006. godine. Nakon režiranja poznatog filma katastrofe The Wave, dobio je najveći priliku do sada i preuzeo je režisersku palicu za snimanje nove verzije filma Tomb Raider u 2018. godini, sa skandinavskom glumicom Alicijom Vikander u glavnoj ulozi.

Pogledajte intervju

Ben Davis – direktor fotografije

Ben Davis – direktor fotografije

Davis je karijeru započeo u Samuelsonovoj Camera House, koja je sada dio kompanije za filmsku opremu Panavision. Radaio je kao drugi asistent kamermana, pomoćnik kamermana za fokus i operater kamere na dugometražnim filmovima i reklamama. Među najznačajnim Benovim radovima su Kick-Ass (2010), Hannibal Rising (2007) i Marvelovi filmovi Guardians of the Galaxy (2014), Avengers: Age of Ultron (2015), Doctor Strange (2016) i and Captain Marvel (2019).

Pogledajte intervju

Shaun Sipos – glavni glumac

Shaun Sipos – glavni glumac

Rođen je u Victoriji u British Columbiji i hrvatskog je porijekla. Shaun Sipos je etablirani glumac, poznat po ulogama Jacka u ABC-ovoj seriji Complete Savages, Erica Danielsa u filmu Life Unexpected, Davida Brecka u CW seriji Melrose Place i najnovijoj ulozi Adama Strangea u Syfyevom Kryptonu.

Pogledajte intervju

Dado Valentić – stručnjak za boje u Colourlabu

Dado Valentić – stručnjak za boje u Colourlabu

Dado Valentić je nagrađivani kolorist i stručnjak za boje s velikim iskustvom u radu u oblastima umjetnosti, nauke i tehnologije. Najpoznatiji je po svom jedinstvenom pristupu obradi digitalnih slika kao i po stilu prenošenja boja.

Dado je zaslužan za kreiranje palete boja za Net Flix HDR produkciju serije Marco Polo - sezona II, koja je dobila nagradu za najbolju TV sliku, ASC 2016. Kao stručnjak za boje, radio je na serijama Exodus Ridleya Scotta, Game of Thrones, Total Recall, Mr Nice i Sherlock Holmes u režiji Guya Richieja.

Pogledajte intervju

THX i logotip THX predstavljaju vlasništvo kompanije THX Ltd., koja je registrirana u SAD-u i drugim zemljama. Svi drugi zaštitni znakovi ostaju vlasništvo relevantnih vlasnika.