Panasonic najavljuje dva najmanja i najlakša u industriji*¹ 4K 60p profesionalna kamkordera sa širokougaonim 25-milimetarskim*² objektivom i 24x optičkim zumom

Visbaden, Nemačka, 2020/01/06 – Panasonic je nedavno pustio u prodaju dva najmanja i najlakša 4K 60p kamkordera u industriji. Spakovani u kompaktno telo i pružajući mobilnost na lokaciji i prenosivost koju profesionalci zahtevaju, oni omogućavaju 4K 60p snimanje visokog kvaliteta. Postižući optičke performanse visokih specifikacija uz širokougaoni 25-milimetarski objektiv i 32x i.ZOOM (4K snimanje), Panasonic-ov ekskluzivni veoma precizni AF pruža veoma brzo, precizno fokusiranje i u 4K i u Full-HD snimanju. Novi modeli su takođe puni profesionalnih funkcija, kao što su dva manuelna prstena, ND filter, ugrađeno LED video svetlo*3 i 24-bitno linearno PCM snimanje zvuka u visokoj rezoluciji. Za snimanje video zapisa, novi modeli podržavaju 4:2:2 10-bitno interno snimanje*4 i novi HEVC kodek visoke efikasnosti. Takođe može da se izabere najbolje od različitih formata za snimanje. A ugrađeni Wi-Fi podržava HD strimovanje uživo samo pomoću kamkordera.

Panasonic najavljuje dva najmanja i najlakša u industriji*¹ 4K 60p profesionalna kamkordera sa širokougaonim 25-milimetarskim*² objektivom i 24x optičkim zumom

Panasonic će nastaviti da nudi kamkordere koji ispunjavaju široki raspon potreba, od režisera koji snimaju na lokaciji i pravljenja vesti do napredno-amaterskog snimanja 4K sadržaja.

*1 Za kamkorder sa integrisanim objektivom koji je sposoban za 4K 60p snimanje (na dan 6. januara 2020. Istraživanje kompanije Panasonic).
*2 ekvivalent 35-milimetarske kamere.
*3 Izuzev modela HC-X1500.
*4 Do 4K30p.

■ Optičke performanse za precizno snimanje
Integrisani objektiv pruža izuzetno moćan, optički 24x zum koji ima raspon od 25 mm* širokog ugla do 600 mm* telefoto položaja. i.ZOOM postiže 32x u 4K rezoluciji i 48x u FHD-u. 4-Drive Lens System nezavisno pokreće četiri grupe sočiva, postižući na taj način optički 24x zum i kompaktne dimenzije tela.

Zahvaljujući LEICA Dicomar objektivu koji je prošao stroge kriterijume inspekcije kompanije Leica Camera AG po pitanju rezolucije objektiva, kontrasta, itd. dobijaju se zadivljujuće prelepe slike uz istovremeno suzbijanje odbljesaka i duhova. Na raspolaganju su dva manuelna prstena, jedan za fokusiranje, a drugi za zum ili kontrolu blende. Manuelni prsteni su dizajnirani u različitim veličinama, tako da odgovarajući prsten može da se kontroliše bez greške dodirom prstima. Mogućnost izbora ND filtera je 1/4, 1/16, 1/64 i Čisto, dok se staklo po prvi put koristi kao protivmera gorenja zbog kondenzacije sunčeve svetlosti.

* ekvivalent 35-milimetarskom fotoaparatu.

■ AF visoke brzine i visoke preciznosti uključujući funkciju Face Detection AF/AE
Superiorna brzina fokusiranja, stabilnosti i performansi praćenja kako za 4K tako i za Full-HD postiže se zahvaljujući funkciji Face Detection AF/AE (detekcija lica) zajedno sa preciznim pokretanjem fokusa objektiva. Face Detection AF/AE pruža precizno fokusiranje i dovoljnu ekspoziciju subjekta. Pored toga, praćenje subjekta pomoću prepoznavanja boja može da se aktivira jednostavnim dodirom LCD panela što uključuje precizno praćenje.

Panasonic najavljuje dva najmanja i najlakša u industriji*¹ 4K 60p profesionalna kamkordera sa širokougaonim 25-milimetarskim*² objektivom i 24x optičkim zumom

■ 5-Axis HYBRID O.I.S. omogućava stabilno beleženje slike
I za UHD i za FHD režime, pored funkcije O.I.S. (Optical Image Stabilization - optička stabilizacija slike), elektronska stabilizacija slike radi tako da detektuje i ispravlja podrhtavanje ruku u 5 osa, uključujući rotaciono zamućivanje. To pruža snažnu korekciju u pod nestabilnim uslovima, kao što su snimanje pod niskim ili visokim uglom. Ball O.I.S. Sistem smanjuje trenje na pogonskoj sekciji, postižući delikatnu korekciju čak i za podrhtavanje ruke u maloj amplitudi. To stvara predivne slike sa suzbijenim podrhtavanjem ruke čak i pri visokom, 24x optičkom zumu.

■ Kompaktno telo opremljeno sa 4K/60p zahvaljujući dizajnu koji rasipa toplotu
Dizajn koji rasipa toplotu uz nedavno razvijeni tanki ventilator omogućio je najmanji i najlakši kamkorder u industriji sa integrisanim objektivom koji je sposoban za 4K 60p snimanje. Uvlačenjem vazduha za zadnje strane aparata i efikasnim rasipanjem toplote sa prednje strane, postiže se pouzdano, produženo snimanje.

■ Visokokvalitetno snimanje uz svestrane režime
Rešenje Venus Engine, koje sadrži tehnologije prikupljene kroz LUMIX, je po prvi put ugrađeno u ove kamkordere. To je omogućilo 4:2:2 10-bitno interno snimanje sa maksimalnih 29,98p u UHD-u i maksimalnih 59,97p u FHD-u.

Kada je podešen za 10-bitno snimanje, kamkorder omogućava 4K 60p 4:2:2 10-bitni HDMI izlaz, omogućavajući beleženje slike visokog kvaliteta pomoću eksternog snimača. Novo, veoma efikasno HEVC snimanje (LongGOP/10-bit 4:2:0/MOV) takođe je podržano za snimanje 59,97p u visokoj brzini protoka od 200 Mbps.

Panasonic najavljuje dva najmanja i najlakša u industriji*¹ 4K 60p profesionalna kamkordera sa širokougaonim 25-milimetarskim*² objektivom i 24x optičkim zumom

■ Super usporeno snimanje proširuje ekspresiju slike
U FHD režimu moguće je usporeno snimanje u 120 slika u sekundi (za 59,94 Hz)/100 slika u sekundi (za 50 Hz). Podržano je 10-bitno snimanje i dobijaju se slike punog kadra sa neopsečenom oblasti slike čak i u visokim brzinama slika u sekundi. Automatski fokus može takođe da se koristi čak i prilikom usporenog snimanja.

■ Funkcije i dizajnerska rešenja koja podžavaju profesionalni rad sa kamerom
Jako video svetlo ugrađeno je u dršku*1. Osvetljenost može da se podešava od 30% do 100% pomoću regulatorskog točkića za snimanje u uslovima slabog osvetljenja. Za snimanje u još tamnijim uslovima, podržana su komercijalno dostupna IC svetla*2  za IC (infracrveno) snimanje. Monitor dijagonale 3,5 inča ima rezoluciju od 2.760K tačaka, što ga čini oko 2x svetlijim i ima oko 2x veći broj tačaka u odnosu na konvencionalni monitor*3. To omogućava veliku čitljivost čak i pod jarkim suncem. Elektrostatički panel osetljiv na dodir takođe poboljšava jednostavnost korišćenja prilikom biranja elemenata iz menija. Pošto tražilo od 1.555K tačaka kojem može da se menja nagib i LCD istovremeno daju izlaz, slika koja se snima može takođe da se potvrdi na LCD monitoru dok se istovremeno gleda na elektronskom tražilu, čime se unapređuje efikasnost rada. Takođe, radi podrške brzog, preciznog manuelnog fokusiranja, ugrađene su funkcije asistencije fokusa (Focus Assist) uključujući Expand, Peaking i One-push AF. Isporučena baterija ne viri kada se priključi i omogućava oko 4,5 sati neprekidnog rada.

*1 Opciona jedinica za ručku (VW-HU1) neophodna je za HC-X1500.
*2 Preporučeno: svetlo talasne dužine 850-nm
*3 HC-X1000

■ Dvostruki slot za SD karticu ispunjava potrebe snimanja
Obezbeđena su dva slota za SD memorijske kartice. Zahvaljujući neograničenom prenešenom snimanju (Relay Recording), medij za snimanje se automatski i besprekorno prebacuje sa slota 1 na slot 2.* Moguće je izabrati simultano snimanje ili snimanje u pozadini kako bi se uskladili sa potrebama toka posla i kartica.

* Maksimalna veličina datototeke koja može da se snimi na više kartica je 96 GB. Snimanje se neće prekinuti čak ni kada veličina podataka premašuje 96 GB.

■ 48-kHz/24-bitno linearno PCM audio snimanje visoke rezolucije
XLR audio ulaz sa izborom za +48V fantomsko napajanje/MIC/LINE i ručnom kontrolom jačine obezbeđen je za svaki od dva kanala. Takođe podržan je i 24-bitni linearni PCM sistem (MOV), 16-bitni AAC (MP4) ili Dolby Audio sistem (AVCHD) za snimanje visokokvalitetnog dvokanalnog zvuka. Opciona jedinica za ručku (VW-HU1) neophodna je za HC-X1500.

■ Svestrane mrežne funkcije proširuju procese rada korisnika
Ugrađen je Wi-Fi modul, tako da nema potrebe za zasebnim bežičnim LAN modulom, a Wi-Fi konekcija moguća je i samo uz kamkorder. Korišćenjem aplikacije za tablet HC ROP, može da se podesi bežična daljinska kontrola, uključujući postavke kamere i kontrolu objektiva. RTSP/RTP/RTMP/RTMPS-kompatiblni HD striming omogućava direktnu vezu i strimovanje preko usluga Facebook, YouTube, itd, koncerata, sportskih događaja i najaktuelnijih vesti. 

Ostale mrežne funkcije:

• 3G-SDI za povezivanje na eksterni snimač (HC-X2000)
• Kompatibilnost sa žičanim daljinskim kontrolama putem terminala za daljinsku kontrolu.

■ Opcioni pribor
Jedinica za dršku (VW-HU1) dodata je kao opcioni pribor. Ona se lako skida i opremljena je 2-kanalnim XLR audio ulazom, kontrolom zvuka i LED svetom. Rad poluge za zum povezane sa jedinicom za dršku održava konstantnu brzinu zuma, koja može da se podesi u 7 koraka iz menija.

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 582 podružnica i 87 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2019. zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 8,003 biliona jena. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.