Panasonic je razvio prve na svetu UHD VR naočare sposobne za HDR¹

Panasonic je razvio prve na svetu UHD VR naočare sposobne za HDR1¹

Osaka, Japan – Kompanija Panasonic Corporation danas je najavila da je razvila prve na svetu ultra high definition (UHD) virtual reality (VR) naočare sposobne za High Dynamic Range (HDR) koje se odlikuju udobnim nošenjem koje zbog kojeg se korisnici osećaju kao da nose obične naočare.

U iščekivanju dolazećih potpuno sazrelih komercijalnih usluga pete generacije (5G) mobilnih komunikacionih sistema, očekuje se ponuda niza novih usluga koje koriste VR naočare, uključujući za VR gledanje sporta i očaravajućih iskustava virtuelnih putovanja. Iako konvencionalne VR naočare sa slikama i zvukom visokog kvaliteta korisnicima pružaju izuzetno imerzivna simulirana iskustva, takve naočare imaju tendenciju da budu velike i zahtevaju od korisnika da ih pričvrste na glavu trakama koje mogu da izazovu nelagodnost onome ko ih nosi.

Za potrebe novih VR naočara, Panasonic je razvio uređaj visokih performansi za prikaz u saradnji sa kompanijom Kopin Corporation2, koja je vodeći proizvođač uređaja za prikaz za VR naočare. Osim toga, Panasonic-ove audio i vizuelne tehnologije ugrađene su u ovaj novi uređaj, uključujući tehnologije za obradu signala usavršene kroz razvoj video opreme kao što su TV-i i Blu-ray Disc plejeri, akustične tehnologije Technics audio proizvoda i optičke tehnologije koje se koriste u LUMIX digitalnim fotoaparatima. Ove tehnologije omogućile su Panasonic-u da realizuje kompaktne i lagane VR naočare koje pružaju slike visokog kvaliteta i optimalan zvuk koji daje realistične osećaje, uvlačeći korisnika u slike koje se projektuju pred njegovim očima, a sve to kroz udobnost nošenja naočara.

Glavne karakteristike razvijenog proizvoda
(1) Uređaj za UHD slike visokog kvaliteta koji može da prikaže HDR1 slike
• Opremljen micro OLED panelom razvijenim kroz saradnju kompanija Kopin Corporation2 i Panasonic
• Postizanje prirodnih i glatkih slika bez „efekta gledanja kroz mrežu“, što je vizuelni artefakt ekrana kada fine linije koje razdvajaju piksele postaju vidljive u prikazanoj slici
(2) Zvuk visokog kvaliteta koji može da reprodukuje širok raspon frekvencija od ultraniskih do visokih
• Primena Technics-ovog originalnog dinamičkog drajvera koji koristi magnetni fluid omogućava precizno kretanje dijafragme i postiže reprodukciju sa ultraniskim izobličenjem.
(3) Kompaktno i lagano telo omogućava da se uređaj udobno nosi bez potrebe za trakama za glavu
• Primena optičkog modula koji su nedavno razvile kompanije Kopin Corporation,2 3M Company3 i Panasonic omogućava prikazivanje prirodnih slika bez izobličenja u super pojedinačnom fokusu. Kompaktnim i laganim dizajnom postignut je oblik nalik naočarama.

Pripremajući se za dolazeće komercijalne 5G usluge u punoj snazi, Panasonic će nastaviti da dalje razvija nove VR naočare tako da one mogu da se koriste u raznim primenama, stvarajući na taj način novu vrednost za kupca.

Panasonic će izložiti VR naočare kao referentni proizvod na svom štandu tokom sajma CES 2020 koji će se održati u Las Vegasu u Nevadi, SAD, od 7. do 10. januara 2020.

1.   Prve na svetu VR naočare sposobne za HDR u trenutku ove najave, 6. januara 2020. (podaci kompanije Panasonic).
2.   Kopin Corporation ima sedište u Masačusetsu, SAD, i razvija i prodaje ključne uređaje za proizvode koji se nose na glavi.
3.   3M Company je globalna korporacija sa sedištem u Minesoti, SAD, koja hemijskim i električnim materijalima snabdeva razne industrije u rasponu od proizvoda za kuću do automobila.

Panasonic je razvio prve na svetu UHD VR naočare sposobne za HDR¹

O kompaniji Panasonic

Panasonic Corporation je svetski lider u razvoju raznih elektronskih tehnologija i rešenja za klijente u oblastima potrošačke elektronike, stanovanja, automobilske industrije i B2B poslovanja. Proslavljajući stogodišnjicu u 2018, kompanija se globalno proširila i sada upravlja sa 582 podružnica i 87 pridruženih kompanija širom sveta, a u godini koja se završila 31. marta 2019. zabeležila je konsolidovanu neto prodaju od 8,003 biliona jena. Posvećena traženju novih vrednosti kroz inovacije u svim svojim divizijama, kompanija koristi svoje tehnologije da bi kreirala bolji život i bolji svet za svoje klijente. Da biste saznali više o kompaniji Panasonic, posetite: https://www.panasonic.com/global.